Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin mint békefenntartó: az oroszok csapatokat dobnak át Szíriába

2019.10.16

 magyarforum.hu/cikk/8418/Putyin-mint-bekefenntarto:-az-oroszok-csapatokat-dobnak-at-Sziriaba/

Putyin mint békefenntartó: az oroszok csapatokat dobnak át Szíriába

 


Oroszország csapatokat telepített Északkelet-Szíriába az előrenyomuló szíriai kormányerők, illetve a török hadsereg és szövetségesei közé. A Ria Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, az orosz katonai rendőrség alakulatai járőröznek a szíriai és a török hadseregek között. A közlés szerint a szíriai hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.
 
Az Interfax orosz hírügynökség úgy tudja, az orosz erők a török hadsereggel egyeztetik járőrtevékenységüket.
 
Az orosz védelmi tárca kedden közölte, hogy az amerikai csapatok az iraki határ irányában elhagyták két, Dadat és Umm-Mial közelében található szíriai bázisukat Manbídzs térségében. A támaszpontokra időközben a szíriai hadsereg vonult be. A SANA szíriai hírügynökség közölte: az amerikai csapatok elhagyták a Haszeke tartományban található Tell-Bejdar település határában lévő bázisukat is.
 
Moszkva gyorsan intézkedett, hogy még szilárdabban bebetonozhassa hatalmi pozícióját Szíriában, miután Donald Trump amerikai elnök parancsot adott az arab ország északi részén levő mintegy ezer főnyi amerikai haderőnek az ország elhagyására.
 
Az amerikai intézkedés lényegében sorsára hagyta az Egyesült Államok addigi szövetségesét, az északkelet-szíriai kurdokat, és megnyitotta Törökország előtt az utat az ellenük indított katonai beavatkozás előtt.
 
A pártfogó nélkül maradt kurdok az Oroszország támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz fordultak támogatásért.
 
A köztük létrejött egyezség értelmében a szír csapatok bevonultak a Haszeke tartománybeli Tell-Tamír, a Rakka tartománybeli Tabku és az Aleppó tartománybeli Manbídzs városba, hogy megvédjek ezeket a török hadműveletektől.
 
Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja újságíróknak nyilatkozva kedden Abu Dzabiban azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban, mint mondta, senki sem érd
szerkesztő ablak csökkentéseekelt.

***
 
Időközben kiszivárgott, hogy Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke 24 órán belül Ankarába utazik, abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ma felhívta telefonon az iraki államfőt , és megvitatta vele a
szíriai török katonai offenzíva nyomán kialakult helyzetet. Azt mondta, az Egyesült Államok óhaja az, hogy a behatolásnak azonnal vessenek véget. A beszélgetésben szó volt az iraki erőszakhullámról is.
 
ma7.sk nyomán