Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdaság

Cikkek

Évekkel a katasztrófa előtt már szivárgott a vörösiszaptározó egy földrajztudós szerint

2017.01.24

 Szakértőnk szerint a nyilvánosan hozzáférhető képeken világosan látszik, hogy a tározó évekig eresztett, és nagy mennyiségű anyag folyamatosan távozott belőle. Szerinte az erre utaló formációk az év nagyobb részében szabad szemmel a helyszínen is látszódhattak, csak a különösen csapadékos időkben lehettek elárasztva. Azt is valószínűsíti, hogy a növényzet hiánya a gát tövében arra utal, hogy a vörösiszap kimosódott a tározóból.

A szakértő saját buzgalmából kereste ki a képeket, és vonta le következtetéseit, nem kérte fel rá senki. Eredményeit korábban megpróbálta megosztani hivatalos szervekkel is, de nem mutattak érdeklődést iránta. 

 

Négymilliárd eurót kapnak a spanyol hitelesek a bankjuktól

2016.12.26

 Az Európai Unió Bírósága viszont kimondta, hogy az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti ítélkezési gyakorlat, miszerint a tisztességtelen kikötés semmisségéhez fűződő visszafizetési kötelezettség azon összegekre korlátozódik, amelyeket a kikötés tisztességtelen jellegét megállapító határozat kihirdetését követően jogalap nélkül fizettettek meg. Egy ilyen korlátozás a fogyasztók számára tökéletlen és elégtelen védelmet jelent, és nem biztosít olyan megfelelő vagy hatékony eszközt, amely a tisztességtelen kikötés alkalmazását megszüntetheti - mutatott rá a luxembourgi székhelyű bíróság.

 

Mégis megépülhet a felhőkarcoló Budapesten a Kopaszi -gáton

2016.12.08

 „A főváros térsége minden kétséget kizáróan Magyarország szeizmológiailag legveszélyeztetettebb része, mert hazai viszonyok között a legaktívabb területek közé tartozik, ugyanakkor az ország lakosságának mintegy egyharmada él ezen a viszonylag kis területen, ami a nagy népsűrűség mellett kiemelkedő építmény- és infrastruktúra-koncentrációval is jár. A földtani, geomorfológiai vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy – mint már említettük – a Dunaharaszti környezetében keletkezett földrengést az Ördög-árok törésvonalmozgása váltotta ki. Általánosan elfogadott tény, hogy ha egy törésvonal egy szakasza már gerjesztett rengéseket, akkor a teljes hosszán hasonló méretűekre kell számítani. Tekintettel arra, hogy ez a törésvonal a főváros alatt halad keresztül, ezért nemcsak Budapest déli határánál, hanem a város alatti fészekből is várhatunk földrengéseket. Ez a körülmény Budapest szeizmológiai helyzetét még veszélyesebbé teszi. 

 

Makrogazdaság » Adó Egyetlen ábrán megmutatjuk, mi az egyik legnagyobb baja a magyar adórendszernek

2016.12.02

 

A felmérésben feltételezett közepes méretű vállalkozásnak ugyanúgy 277 órát kell eltöltenie az adózással összefüggő adminisztrációs munkákkal, mint 2009-ben, vagyis ebben a tekintetben Magyarország hét éve egy helyben toporog.Ezzel Magyarország az európai országok között a második legrosszabb teljesítményt nyújtja, ahogyan az az alábbi ábráról leolvasható: 

 

Az előre eltervezett bevándorlásról szóló 2000-ben megvitatott tanulmány

2016.11.21

 “Az európai emberekkel közölni kell és fejükbe kell verni, hogy szükség van a bevándorlókra” – írja a jelentésben az akkori francia elnökég. A jelentést megküldték az akkori tagországok vezetőinek és meg is tárgyalták a teendőket Marseielle-ben néhány hónap múlva. A miniszterek elfogadták a francia javaslatot mely szerint 79 millió 15 és 64 év közötti bevándorlót kell betelepíteni az EU-ba 2050-ig.

 

Meghosszabbítanák a kisföldalattit 50 méterrel. De minek?

2016.10.27

 A közgyűlés kikötötte, hogy a projektnek tartalmaznia kell a Deák tér, az Oktogon és a Hősök tere megállóinak kapacitásbővítését, továbbá két új állomás létrehozását: az 1-es villamosra történő átszállás érdekében a Hungária körút alatt, valamint a Duna-part könnyebb eléréséhez a Vigadó téren, amely a vonal új végállomása lenne. 
Hogy ez utóbbinak mi értelme van, az továbbra is talány. Egy ötvenméteres távolságra fekvő új megálló miatt fogják teljesen szétkapni a Belváros közlekedését alighanem hosszú időre. Ráadásul a kisföldalatti kéregvasút, azaz nem is fúrással, hanem jó eséllyel felszíni munkálatokkal fogják elvégezni a meghosszabbítást. És a Vigadónál még lesz hely a végállomási fordító vágányoknak? Tényleg. Ki nem tud 100 métert gyalogolni?

 

Hogyan működik a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatán keresztül a modern pénzügyi rendszer?

2016.10.26

 Izland 2015 márciusában pontot tett az EU-tagság körüli, hosszú ideje tartó huzavona végére: nem csatlakoznak az unióhoz. Az országot térdre kényszerítő 2008–2009-es pénzügyi-gazdasági válság óta számos eredményt sikerült elérni, ráadásul a kormány új, történelmi lépésre készül: a kereskedelmi bankok kizárólag a jegybank segítségével nyújthatnának a jövőben hitelt.

 

KOMOLY FENYEGETÉST JELENT A GMO A MAGYARORSZÁGI GAZDÁLKODÁSRA

2016.10.25

  Mindkét fajtacsoport termel rovar elleni méreganyagot, és egyikük gyomirtóval szembeni ellenálló képességgel is rendelkezik. A gond azonban az, hogy Amerikában már megjelentek olyan rovarok, amelyek ellenállók a génmódosított kukorica által termelt méreganyagra. Emellett további problémát jelent, hogy Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban is megjelent a kukorica ősének is nevezhető és arra hasonlító, vadon élő gyomnövény, a teosinte. Ezt lehetetlen megkülönböztetni a kukoricától, amíg növekedési fázisban van. Ez újabb kockázati tényező, amit az engedélyezésnél figyelembe kell venni.

 

Sípálya és focipálya épül a Csillaghegyi strand helyén

2016.10.15

 Azt írja az Átlátszó, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. közbeszerzést írt ki a Csillaghegyistrandfürdő területén kialakítandó sípályára és futballpályára.

A felhívás szerint a síelők egy 2188 négyzetméteres pályán csúszhatnának, a focipálya pedig 6867 négyzetméteres lenne.

Azt már az Index teszi hozzá, hogy a strand területének jelentős részét öreg fák borítják, ezek jó részét természetesen ki kell majd vágni.

 

 

Moszkva felmondta az orosz-ukrán kőolajvezeték-használati egyezményt

2016.10.13

 Ha egy kőolajvezeték-használati szerződést felmondanak, az feltehetően a kőolaj szállításának felfüggesztését is jelenti.

Leállította az orosz Basnyefty olajcég a Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást - írja a Reuters /November 7.!

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Következő »