Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdaság

Cikkek

Magasházak Budapesten - felesleges és káros

2017.08.10

 A magas épületek építése mindenkor a hatalom kifejezése volt (egészen visszamenve az időben utalhatnánk a Biblia írójának értelmezésére, Bábel tornyára, ahol az akkori emberiség az Isten fölé akarta ezzel magát helyezni). A középkor itáliai városállamaiból ismerjük a gazdag családok vetélkedését abban, hogy kinek a lakótornya magasabb. A vetélkedés odáig fajult, hogy az éppen hatalomra jutó család esetenként visszabontatta a másikét, hogy azé ne legyen magasabb.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Drágán jön a tőke, előre hat évi munkabért kapnak meg a kormánytól

2017.07.26

 A befektetők idevonzásának ugyanis súlyos ára van. Akadnak ugyanis olyan cégek, amelyek 25-30 milliárd forintos munkahelyteremtő támogatásban részesülnek, ami annyit jelent, hogy egy-egy állás az adófizetőknek 4,5 millió forintba kerül. Nagy versenyelőnyt jelent, hogy a kormány tulajdonképpen előre kifizeti a cég dolgozóinak a teljes hat évi munkabérét. A vezérigazgató szavait alátámasztja Szijjártó Péternek egy ugyancsak kedden elhangzott bejelentése: a Bosch miskolci kéziszerszámgyárában regionális szolgáltató központot hoznak létre, 260 új munkahelyet teremtve, ehhez a magyar állam 358 millió forinttal járul hozzá, amely a bérköltségek egy részének a finanszírozását szolgálja. (A projekt összköltsége 1,6 milliárd forint.)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Gazdaság | Hozzászólások: 0

Lóránt Károly közgazdász az európai uniós pénzszivattyúról

2017.05.20

 Nettó ötmilliárd euró uniós támogatás érkezett, ám nettó harmincmilliárd euró jövedelemátutalás ment ki az országból. A centrum és perifériára vonatkozó közgazdasági elmélet (más néven függőségi elmélet) az 1960-as évektől fejlődött ki válaszként az úgynevezett fejlődési elméletre, amely utóbbi Walt Whitman Rostow amerikai közgazdász, Kennedy és Johnson tanácsadója nevéhez fűződik. Híres elméletében Rostow azt állította, hogy az egyes országok ugyanazon az öt fejlődési szakaszon mennek keresztül, kezdve a tradicionális (középkori) állapotoktól az eredeti nekiindulás előfeltételeinek megteremtésén, majd a nekiinduláson (take off) és a felzárkózáson keresztül a tömegfogyasztó társadalomig jutnak el.

 

Hazánk is betörhet az űriparba – Az űrjogász a Mandinernek

2017.05.16

 Nagy potenciál van a magyar űriparban Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője szerint. Úgy látja: a magyar cégek felkészültségükkel meglepték az Európai Űrügynökséget, amihez 2015-ben csatlakoztunk. A hazai szereplők egy önálló, sugárzásmérő műholdon dolgoznak. A műszaki végzettségekkel is rendelkező űrjogász szerint az együttműködések és a versengés korszaka között ingadozik jelenleg a világ. Habár az űrt kevésbé érintik a Föld geopolitikai folyamatai, Kína berobbanása a szektorba újra kiélezte az űrversenyt. A világűr kinyílt a piac felé, de a vállalatok továbbra is az állami megrendelések kiszolgálójaként működnek. 

 

A Skybox és az elérhető kereskedelmi „kémműholdak” korszaka

2017.05.11

 Az elmúlt években megnövekedett fogyasztói igények kielégítésére új térérzékelési kereskedelmi cégek tűntek fel, amelyek új technológiákkal és kreatív ötletekkel álltak elő, alacsony költségű műholdakat hoztak létre és a magas minőség mellett új szolgáltatásokkal álltak elő. Ezek közül is kiemelkedik a 2009-ben létrehozott „Skybox Imaging”, amely 2015-ig két megfigyelő műholdat juttatott Föld körüli pályára, a világon elsőként HD minőségű élőképes videókat tudott szolgáltatni, és e mellett új adatfeldolgozási eljárást hozott létre. A céget 2014-ben 500 millió dollárért felvásárolta a Google, amely azóta azon dolgozik, hogy mind az adatfeldolgozási mechanizmusokat, mind a műholdfelvételeket hatékonyan beintegrálja a saját online szolgáltatásaiba.

 

Hova lett Magyarország aranytartaléka?

2017.04.10

Az IMF rangsorában mindössze a 82. helyen állunk a 100 országot tömörítő listán, utánunk jórészt már csak kisebb fejlődő országok következnek. Térségünkben a legtöbb arany a román és a lengyel jegybankban van, országonként 103 tonnányi készlettel, a középmezőnyben pedig Szlovákia és Bulgária áll 35-40 tonnával.   A magyar 3,1 tonnás készlet eltörpül még a cseh, szerb, lett és litván tartalékokhoz képest is. 

 A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 520 dollár a különbség, vagyis jóval több, mint a dupláját érné most a készlet. Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett. 

 

Világszerte milliók veszíthetik el állásukat a robotok miatt a következő 8 évben

2017.04.01

 A két kutató az 1990 és 2007 közötti foglalkoztatási adatokból kiindulva megállapította, hogy minden egyes robot 3-5 ember munkáját vette el. Azt is megállapították, hogy ha 1000 munkásra jutna egy robot, akkor a globális foglalkoztatottság és a bérek is negyed százalék körüli értékkel esnének vissza.

 A tanulmány csak az önálló munkát végző robotokat vette számításba, a daruk, liftek, kávégépek, stb. természetesen nem tartoznak ide.

 A fizikai munkát végző dolgozók állása a legveszélyeztetettebb a tanulmány szerint, közülük is elsősorban az összeszereléssel foglalkozók aggódhatnak.

 

A FÖLDÁRVERÉS UTÁN VÉGÜL A MONSANTO TULAJDONÁBA KERÜLT A MAGYAR TERMŐFÖLD

2017.03.22

 Hamarosan már egy tulajdonosa volt a három parcellának: a háromhektáros ingatlanokat a tulajdoni lapok szerint a bábolnai bejelentett lakcímmel bíró Bernáth István földműves vette meg, már 2014-ben. Bernáth István a parcellákat 2015 elején összevonta a már meglévő 1,9 hektárjával, így összesen 10,98 hektár földje lett. A földműves 2016 elején ugyanakkor már szántó és géptároló művelési ágra kért engedélyt az adott területre, idén január 17-én pedig épület létesítésének feljegyzése iránti kérelemmel élt. Ennek nyomán a korábbi szántóföld ma már „kivett telephely, udvar, géptároló és parkoló” minősítésű, és a Monsanto Hungária Zrt. tulajdona a tulajdoni lapra feljegyzett széljegy szerint. A földműves ugyanis eladta a területet a multinak, amely korábban hiába próbálta megszerezni, tudta meg a lap.

 

Az LMP megtette a büntetőjogi feljelentést a Monsanto zsebszerződése ügyében

2017.03.22

 A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vélhetően strómanokon keresztül adott el termőföldet a Monsanto multinacionális óriásvállalat hazai cégének. A Monsanto leginkább az emberi egészségre ártalmas gyomirtóiról és a génkezelt vetőmagok terjesztéséről ismert világszerte. A hivatalosan GMO- és zsebszerződés ellenes magyar kormány a jelek szerint maga asszisztált ahhoz, hogy a Monsanto tovább terjeszkedhessen Magyarországon, ráadásul állami földön.Nem is olyan rég járta be a magyar sajtót is a hír, hogy Bánáti Diánát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal elnökét illegális lobbizással vádolják, miután véletlenül eltitkolta kapcsolatát a géntechológiai iparral. A hivatal elvileg független tudományos tanácsokkal szolgál az agrárium és az élelmiszeripar területén. Valójában a saját tagjainak véleményét tünteti fel a hatóság álláspontjának, márpedig a tagok között valamennyi nagy GMO gyártó (Monsanto, Syngenta, Bayer, BASF) szószólója megtalálható. Amerikában egészen megdöbbentő törvények meghozatalát is elérte a lobbi, tilos például feltüntetni a csomagolásokon, hogy az adott termék nem génmódosított. 

 

Megölte ellenőrét egy autóalkatrész-gyártó robot

2017.03.14

 A cég szerint a robot soha korábban nem csinált ilyet, a biztonsági előírásoknak megfelelően a nő halála pillanatában a gyilkos robotnak nem is lehetett volna bekapcsolva lennie. Érthetetlen, miért lépett működésbe, ahogyan az is érthetetlen, amit a bekapcsolása után művelt, hiszen az érzékelőnek jeleznie kellett volna, hogy nem kell oda pakolnia semmit, ahol a szerelő állt.

A férj szerint a felesége halálát a robot gyártói által készített bizonsági protokollok közül egy vagy több meghibásodása okozta, ezért a protokollok és a robot készítőinek kell felelniük a dolgozó haláláért. A férj nem meghatározott összegű kártérítést követel a cégektől.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Következő »