Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4-5 ÉVIG AZ ÁLLAM FIZETHETI A DEBRECENI BMW-GYÁRBAN DOLGOZÓK BÉRÉT

 

2018. 08. 05. 16:37

Egy közgazdász szerint az első időszakban nem a német autógyártó, hanem a magyar adófizetők állják a költségeket.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a BMW gyárat épít Debrecenben. Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Vasárnapi Hírekben kommentálta a fejleményeket. Kifejtette, hogy a német multi állami támogatásának összege nem ismert, de nagyjából annyi munkahelyet teremthet, mint az indiai Apollo Tyres abroncsgyártó, utóbbi cég 30 milliárdos támogatást kapott az államtól. Ez a mostani bérszínvonalon azt jelenti, hogy 4-5 évig tulajdonképpen a magyar állam fizetheti a BMW debreceni alkalmazottait.

Vértes nem tartja jónak, hogy a magyar gazdaság ennyire egyoldalú a sok nagy autógyártó jelenlétével, ez a túlsúly növelheti a technológiai vagy akár a politikai kockázatokat is, de egyelőre nem tartunk itt.alfahir.hu/2018/08/05/bmw_allam_gyar_debrecen

BMW-GYÁR ÉPÜL DEBRECENBEN

Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető elmondta: a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat.  A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő - közölte.
   

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és már az elején több mint ezer munkahely jön létre.
   
Kifejtette: a gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását.
    
A külügyminiszter kitért rá: a világgazdaságban olyan gyors és mély változások zajlanak, hogy modern kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol az új technológiák folyamatosan változtatják meg a siker kritériumait. Ebben az új korszakban a vállalatok versenyben állnak az új technológiák alkalmazásáért, az országok pedig a beruházásokért - magyarázta. Hozzátette: ez az új korszak különösen nagy hatással van az olyan nyitott gazdaságú országokra, mint Magyarország.