Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelésére a kormány kijelölhet különleges gazdasági övezeteket

2020.04.18

 

 

 2020-04-17 22:05:00 

A kormány felhatalmazta magát különleges gazdasági övezetek létrehozására

A koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében a kormány a jövőben kijelölhet különleges gazdasági övezeteket – olvasható a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletben. A kormány máris döntött az első ilyen övezet létrehozásáról Göd területén - írja a Portfólió.

A koronavírus-fertőzés okozta tömeges megbetegedéssel járó humánjárvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából a kormány különleges gazdasági övezeteket hozhat létre. Ezek olyan területek, ahol:

- legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,

- a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és

- munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló
beruházások valósulnak meg.

A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzat képviselő-testülete jogosult arra, hogy rendeletével a helyi adókat bevezesse. A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat a különleges gazdasági övezet területén az adómegállapítási jogát nem gyakorolhatja.

Azaz egy fontos pénzügyi forrást vesznek ki a helyi önkormányzatok zsebéből ezekkel az övezetekkel.

Az új rendelettel élve a kormány rögtön ki is jelölte az első különleges gazdasági övezetet Göd területén. Az indoklás szerint a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából döntöttek így.

atv.hu    www.atv.hu/belfold/20200417-a-kormany-felhatalmazta-magat-kulonleges-gazdasagi-ovezetek-letrehozasara