Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betakarítás után a kukoricát földgázzal kell szárítani, ami jelenleg drága, így a földeken hagyják száradni

 G 7

2021. október 29. 14:00 VILÁG  

A drága gáz miatt több helyen a szántóföldön hagyják a kukoricát

Az Európa legnagyobb kukoricatermesztőjének számító Franciaországban földgázszolgáltatók arra figyelmeztették a gazdákat, hogy készüljenek fel az esetleges gázhiányra, használjanak kevesebbet az energiahordozóból, és ha lehet, halasszák el a termény betakarítását – írja a Bloomberg-re hivatkozva a g7.hu.

A két dolog úgy függ össze, hogy betakarítás után a kukoricát szárítani kell, amihez földgázt használnak. Ahogy azonban számos cikkben mi is írtuk, az energiahordozó borzasztóan megdrágult, még a most éppen megawattóránként 70-75 euró körüli ár is többszöröse az év elejinek, de nemrég még 100 felett járt. Ha pedig hideg lesz a tél, akkor gázhiány is előfordulhat Európa egyes országaiban. (Moldovában például ez már be is következett.)

Miközben idehaza már a kukorica 70 százalékát betakarították a gazdák, Franciaországban lényegesen lassabb a tempó: a hónap közepén 32 százaléknál tartottak, szemben az egy évvel korábbi 75 százalékkal. Pedig sokan várják az új termést, hogy az ellensúlyozza a szárazság által okozott brazíliai kiesést, illetve tompítsa a búzánál különösen intenzív áremelkedést.

Még aggasztóbb ugyanakkor a helyzet a világ negyedik legjelentősebb kukoricaexportőrének számító Ukrajnában. Ahogy egy kijevi elemző fogalmazott az amerikai hírügynökségnek, az ukrán gazdálkodók nem tudják kifizetni a szárítás költségét, „ezért a szárítás természetes formáját alkalmazzák”.

Ezzel arra utalt, hogy tovább a földeken hagyják a kukoricát, amely azonban így hosszabb időn keresztül kitett a kártevőknek és az időjárás viszontagságainak. Párás időben például jelentősen nő a fuzárium gombafertőzés kockázata. Ukrajnában körülbelül a kukorica felét takarították be eddig, de az energiaigényes szárítást leginkább csak a nagy, tőkeerős agrárcégek tudják kifizetni.

A lassabban piacra jutó, potenciálisan rosszabb minőségű kukorica rossz hír az élelmiszerek drágulása szempontjából, pedig ezek ára világszinten már most is magasabb, mint az utóbbi tíz évben bármikor.

karpathir.com/2021/10/30/a-draga-gaz-miatt-tobb-helyen-a-szantofoldon-hagyjak-a-kukoricat/