Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lehetséges, a Csernobili katasztrófa után sugárszennyezett fenyőrönkök kerültek be Magyarországra?

2015.07.08

 

Illegális fakitermelés a zónában?

"Noha legálisan csak szervezett túrákon lehet látogatni az erőmű környékét, vannak, akik az illegalitást vállalva, hobbiból bóklásznak a területen. Egyikük a The New York Timesnak azt mondta: Kijevben zsong a feje, de itt ki tud kapcsolni. A furcsa időtöltés nem teljesen veszélytelen, hiszen a növények és a szél fújta por radioaktív lehet, ennek ellenére egyre többen fedezik fel a kikapcsolódás ezen formáját.

Túrázásuk közben ugyanakkor felfigyeltek arra, hogy a helyszínen illegális fakitermelés folyik. Az újságnak nyilatkozó forrás szerint először azt hitték, elszigetelt esetről van szó, ám kiderült: az egészséges fenyőket úgy naplózzák, mintha erdőtűz áldozatává váltak volna, és eladják őket Ukrajnában és Romániában, ahonnan aztán fűrészáruként távoznak Európa-szerte. A forrás szerint a területért felelős bürokraták évek óta szemet hunynak efelett, de ez rendkívüli egészségügyi kockázattal jár.

A tilalmi zónáért felelős ügynökség vezetője határozottan cáfolta a lapnak az illegális fakitermelést hivatalba lépése óta. Ugyanakkor azt elismerte, hogy 2004 óta legális eladni a zónából származó fűrészárut, ha végeztek rajta radiológiai vizsgálatot." http://mno.hu/tudomany/akiknek-bejott-csernobil-1339245

 

 


A TMRSZ és ami mögötte van! / A TÉNYEK ! /


2009. MÁJUS 31.

Béta-sugárzó csernobili fenyőrönkök csempészete

Beküldő: "TMRSZ BLOG" 

"Természetesen a leírtakkal nem értek egyet és lehet, hogy nem is valóságos, de közzéteszem a tisztánlátás érdekében."

Béta-sugárzó csernobili fenyőrönkök csempészete 


A csernobili katasztrófa után 100 km-es sugarú körben szögesdrótos vasfüggöny ereszkedett le, a sok millió hektáron belül minden állat, növény és ember sugárbeteg lett. A világ minden emberét baj érte a csernobili katasztrófával, kit lelkileg, kit testileg, ki pedig a hitét veszítette el a modernitásban. Magyarországon, azóta is sok rejtélyes rákos daganat okát csak a csernobili reaktor robbanás következményeire lehet visszavezetni.

Mégis volt biztosan kettő ember Magyarországon, aki egy évtizeddel a gyászos reaktor katasztrófa után örült a 100 km-es sugarú körben szögesdrótos vasfüggönyön belül található irdatlan mennyiségű szibériai fenyőfának, amely ugyan 89Sr, 90Sr, 239Pu, 137Cs, 131I izotópokkal szennyezett volt, beépültek a fák szöveteibe, mint alfa és béta-sugárzók, de nagy üzleti lehetőség ezt feledtette.

P. Imre vegyivédelmi szaktiszt Kiskőrösről, a vegyivédelmi zászlóalj - a honvédségi átalakítások miatt néha vv-i ezred- mentesítő század parancsnoka (a továbbiakban a volt KGB barátai által adott nevén: голуби, azaz Galamb) és S. Gyula (a továbbiakban Szöcske) vállalkozó ebben az időben ismerkedett meg, véletlenül. 

Az izotóppal szennyezett borovi és szibériai fenyőrönkök illegális kitermelése megkezdődött a tragédia után tíz évvel. Az más kérdés, hogy bizony egy-két ezer évet kellett volna várni erre a véghasználatra, de hát a mohóság nagyúr! A több tízezer km szögesdrótos kerítés nagy részben a tolvajok martaléka lett. Az egykori szovjet vegyi-sugár felderítő könnyű harcjárművek által földbe, betonba, fába belőtt acél szárú, sárga zászlócskák már alig látszódtak. A volt szovjet titkosszolgálat rossz oldalra átállt tagjai elkezdték a tiltott területen lévő erdők kitermeltetését. Javarészt moldáviai illegális favágók motoros fűrészeitől zengett az érintetlen, de ugyanakkor a világ egyik legveszélyesebb tája. A kitermelt orosz fenyőrönkök volt szovjet katonai teherautókon jutottak el a moldova-román határig, ott már hivatalos, a Kárpátokban kitermelt borovi fenyőrönkként indult nyugatra, javarészt Magyarországra. Ekkor a magyar honban gombamód szaporodtak a faárusító telepek, a borovi fenyőt átlagosan 30-35 ezer forintért árulták köbméterenként. A Csernobil környéki árak ezzel szemben 5-6 eurót (durván: 400-900 forintot) tettek ki köbméterenként. 

A több mint harmincszoros haszon reménye nagy lehetőségeket csillantott fel a Galamb és Szöcske együttműködési lehetőségeiben. Galamb ismerte a csernobili terület új hadurainak egyikét, bírta az elhíresült, volt szovjet harckocsi hadtest haditechnikai főnök kegyeit, aki magyar katonatisztből lett szovjet főtiszt. Bizonyára sokan emlékeznek az orosz-moldovai vitára, mely tárgya egy szőröstől-bőröstől eltüntetett volt szovjet harckocsi hadtest nyomán alakult ki. Ez a harckocsi hadtest dollárban is milliárdokat ért, s bizony Moszkva a mai napig még a maradványait sem látja viszont. 

Nos, a lényeg az, hogy e páncélos magasabb egységnél szolgáló haditechnikai főnök bizony segített Galambnak és Szöcskének. A sikeres együttműködést mi sem bizonyítja, mint, hogy Szöcske a semmiből hamarosan 50 főt foglalkoztató több százmilliós vállalkozó lesz, sáskajárásszerűen kezdi meg üdülők építését és felújítását, galamb pedig megalapozza a későbbi „Verses Trió Kft” alapjait, amely már csak humán-problémák feloldásával foglalkozik, bőségesen túlszámlázva. A katonatisztnek pedig gyorsan büdös lesz a honvédmundér a vastag pénztárca mellett, bizonyos „nem egészséges hajlamai” kiélésére jön a fiatalkorúak börtöne, mint következő munkahely, ahol a „huncutkodásai” miatt tovább kell állnia, majd jön a következő egyenruhás szolgálat, a Köztársasági Őrezred, mint pszichológus, innen rövid időn belül elzavarják…

A könnyű izotópokkal szennyezett, javarész béta-sugárzó fa (ez a sugárzás 20 cm-en elnyelődik már a levegőben is, azonban az élő szervezetbe kerülve, például fűrészpor belégzéssel, súlyos betegséget, idült daganatokat idéz elő) borovi és szibériai fenyőként tízezer köbméterenként kamionokkal érkezik keletről, a harmincszoros haszonból bőven jut a gazembereknek. (Egy köbméter fenyőfán 15-25 ezer forintot zsebeltek be!) A keleti határokon még abban az időben nincs sugárkapu, különben is 2000 után telepített sugárkapuk csupán a gamma-sugárzást érzékelik elsősorban, amely intenzitása az említett csernobili fákban már alig érzékelhető. 

A szennyezett fát itthon felfűrészelték. Bizony nyelték a fűrészesek a port, így a biztos halált, mely évek, szűk évtized múlva rákos daganatok formájában, a diagnózis megállapítása után három hónapon belül napra pontosan elviszi az illetőt. A biztos halált vitték ezek az emberek az épületek faácsolatain keresztül a padlásterekbe, ahová a legjobb szigetelés ellenére is a fán maradt radioaktív port, illetve a száradás következtében leváló, parányi fa részeket a szél befújja a lakótérbe, mindig keveset, de folyamatosan. Ez az alattomos gyilkosság tapadt az illegális, majd a románhatártól legális fakereskedők kezéhez. Szöcske könnyűszerkezetes házakat kezd építeni, egyre jobban megy az üzlet. A felfűrészelt farönk közepét különgyűjti. Józan paraszti eszével teszi ezt, hisz a fa bütü közepe, statikailag kényes, nem szeretik az ácsok. 

2002-től szűkül az illegális fakitermelés Csernobil környékén, majd Putyin háttér rendcsináló évei végleg leapasztják a sugárszennyezett fa magyarországi maffia-exportját. Szöcske kénytelen elővenni a korábban könnyűszerkezetes ház építésére statikailag nem alkalmas hulladék falerakatot. Ebből építi meg az egyik nagy szakszervezet üdülőjét Tiszántúlon, amely födém gerendái már az átadó ünnepségen szemmel láthatóan belógtak, majd három évig még dacolva a fizika törvényeivel tartották magukat, végül földig hajoltak. 

A több tízmilliós üdülőt le kellett bontani, az építő és kivitelező Szöcske cég azonban már rég csődbe ment, megszűnt, a szakszervezet pedig pereskedik. Szöcske pedig bosszút áll, hamis történeteket kitalált. Galambbal összefogott, könyvet írnak pletykák alapján, hitelteleníteni akarják az egykor részére kenyeret is adó, 20 éves múlttal rendelkező, tisztességesen működő szakszervezetet. 

Az írás a vegyivédelmi laktanya mentesítő századának sorállományú írnokai, 2 fő hivatásos tiszthelyettes és 1 fő vegyészmérnök tiszt emlékezései és feljegyzései alapján született.

 

 

SzG: Ez lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, ki tudja?  Ha esetleg valóságos az információ, akkor ezekből a farönkökből készülhettek ajtók ablakok, és különféle bútorok is, ágyak, asztalok, székek. Ezek esetében az ember hosszasan tartózkodik a 10 centiméteres sugárzási határon belül.

 

A csernibili baleset sugárzóanyag kiszóródása nyomon követhető a következő linken:   www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx

 

Az animáción a csernobili radioaktív felhő terjedése látható Európában, 1986. április 26. és május 9. között. | Válság.org http://valsag.org/node/1597