Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megjött a magyarok nagy találmánya, az aranyfedezetű kriptodeviza

2018.10.30

 

Megjött a magyarok nagy találmánya, az aranyfedezetű kriptodeviza

Eidenpenz József, 2018. október 30., 16:48
 
Cimkék
 
befektetés
 
bitcoin
 
kriptodeviza
 
stablecoin
 
tether
 
BlockBen
 
blocknote
 
aranyfedezet

Egy magyar tulajdonú és vezetésű, észtországi bejegyzésű vállalkozás saját kriptodevizát indított, amely mögött aranyfedezet van, így értéke stabilizált. Szigorúan szabályozott szolgáltatásra törekszenek, a klasszikus kriptodevizák névtelenségét névre szóló számlákkal cserélik fel, ami azonban védi a tulajdonosokat. A sebessége pedig a bitcoin vagy az ether rendszerének sokszorosa.

A BlockBen vezetői
A BlockBen vezetői

Arany alapú, fizetési és befektetési célú kriptodevizát dolgozott ki egy magyar érdekeltségű, észt bejegyzésű vállalkozás, a BlockBen. Az aranyletét fizikailag egy angol nagykereskedő cég zürichi széfjeiben található. A lehetőség megvan a fizikai kikérésre, de ezt a költségek miatt csak nagyobb mennyiségben éri meg. Erre tudunk árajánlatot adni – mondták el a cég sajtótájékoztatóján.

 

Más arannyal fedezett kriptodeviázákhoz képest nagyon prudens, jól auditálható rendszert kínálunk. Az ügyfélvédelmet másoknál sokkal prudensebben tudjuk biztosítani, az anonimitás ki van zárva. Az ügyfelek név szerinti nyilvántartásának köszönhetően rendkívüli esetekben rendelkezhetnek a nevükön nyilvántartott arannyal. Kompetitív árazást is sikerült kialakítanunk – mondták el.

Régóta vannak a piacon aranyfedezetű kriptodevizák, ennyire szabályozott környezetben és transzparensen azonban egyik sem működik – állítják.

Külföldről hazatérő magyarok

A BlockBen magyar tulajdonú, észt bejegyzésű cég, erre azért volt szükség, mert a globális szabályozás a blokklánccal kapcsolatban hiányos. Olyan európai országot szerettek volna, amelyben a szabályozás már megfelelő – mondta el Bodnár Viktor vezérigazgató. Nehéz a kriptodevizák, blokklánc terén megfelelő, minden részterülethez értő szakembereket találni, sokan közülük külföldről hazatérő magyarok.

A kriptodevizák kapcsán számos probléma merült fel az idők során, különösen tavaly év végén, ezek egy részére egy eszközalapú kriptovaluta nagyon jó választ tud adni. Ez az év az eszközalapú kriptók éve lehet – mondta a szakember.

Két kriptó egyért

A cég rendelkezik virtuális valutapénztári engedéllyel, nemesfém– és ékkő-kereskedelmi engedéllyel és virtuális valuta pénztárca (wallet) szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel is – hangzott el. Krocsek Attila igazgató szerint a cégnek saját blokklánca, adatbázisa, infrastuktúrája van, az egész egy saját vállalati platform keretén belül zajlik.

A rendszerben két kriptodeviza van: a blockstock a tranzakciók “validációjában” (hitelesítésében) vesz részt, hasonlóan az Ethereum lánc erre a célre szolgáló speciális kriptodevizájához. A másik a blocknote, a aranyhoz kötött. A Bocknote-rendszer első szintjén az arany, mint fedezet helyezkedik el, de a bloklánc bővíthető, más kriptodevizákat is létre lehet hozni rajta másfél eszközfedezettel (pl. műkincsek).

Olcsó aranyvétel?

Egy blocknote kriptodeviza értéke egy század gramm arannyal egyenlő, ez jelenleg mintegy 130 forint. Aki blocknote-ot vásárol, az lényegében fizikai aranyat vásárol, amit a saját nevén tartanak nyilván. (A rendszerben való regisztráláshoz számos személyes adatot is meg kell adni, bankszámlaszám, lakcím stb. – a szerk.)

A kriptodeviza így online fizetési lehetőséget is kínál, de az aranyba való befektetést is megkönnyíti létrehozói szerint. Ha valaki fizikai aranyat vásárol, akkor ugyanis magas, másutt “esetenként 30-40 százalékos felárat is fizethet érte” – mondta Krocsek Attila. (Máskor esetleg csak pár százalékot – a szerk.)

Ennyi a jutalék

A blocknote-eladások után 2,2+0,6 százalék jutalékot számítanak fel, ebből az utóbbi tétel egy Gold Pool nevű közös alapba kerül, ami az üzleti modellt működteti, a blockstock-tulajdonos befektetőket illeti. A blockstock egy spekulatív eszköz magas kockázattal, a befektetők részvény-szerűen részesednek a rendszer hasznából.

A Blocknote hosszú távon piacvezetővé szeretne válni az aranyfedezetű kriptodevizák terén. Szerzői szerint “menekülő kriptovalutának” is alkalmas, amelynek értéke stabil, amint a tipikusan menekülőeszköznek számító aranyé is.

Hiteles könyveléssel

Fazekas Imre vezető fejlesztő szerint a való világ problémáira szabták kriptodevizájukat, amely a “végrehajtható jog” szabályain alapszik. Egy jogilag is végrehajtható üzleti modell számítástechnikai kivitelezéséről van szó.

Szabó András informatikai igazgató szerint szükséges, hogy a rendszerről bizonyítható legyen, hogy nagy biztonságot nyújt, ami a banki rendszerekhez hasonlítható. “Hiteles könyvelés blockchain alapokon” – ez a rendszer egyik alapja. Szükség van arra, hogy a rendszer módosíthatatlan legyen, az adatokhoz ne férhessen hozzá senki, aki módosíthatná a rendszert.

Kell a sebesség

A blocknote rendszere a  blokklánc szintjén módosíthatatlan, hamisíthatatlan, a jövőben nem lesz szükség évi többszöri auditálásra – hangzott el. Az analitikus rendszer és a főkönyv (mérlegkimutatás) között konzisztens kapcsolat legyen, a rendszer auditálható, a jogszabályoknak megfelelő kell legyen.

A kriptodevizák egyik hiányossága gyakran a sebesség, a blocknote-rendszer másodpercenként ezer tranzakciót tud mozgatni, ami már a banki rendszerekhez mérhető. (Jelenleg a bitcoinnál ez 2-4, az Ethereum-rendszerben 15-20 tranzakció másodpercenként. De szinte minden létező kriptodevizánál dolgoznak a sebesség növelésén, a “skálázhatóságon” – a szerk.) A két kriptodeviza közül a blocknote kriptotőzsdére való bevezetésén dolgoznak, a blockshare-nél ezt nem tervezik.

Hol marad a magyar szabályozás?

Az észt szabályozás szerint nincsen szavatolótőke-előírás a hasonló vállalkozásokra. A cég nagy összegeket költött el a fejlesztésre saját forrásból, a pontos összeget üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg.

A cég vezetői kifejezték reményüket, hogy a tavaszi G20-találkozó után – ahol a résztvevők a kriptodevizák szabályozása mellett foglaltak állást – a magyar hatóságok is ebbe az irányba mozdulnak majd el. (A Wikipediának az egyes országok kriptodeviza-szabályozásáról szóló aloldalán Magyarországról csak annyi van, hogy az MNB időnként óv tőlük – a szerk.)

A Tether-sztori, Winklevoss-ék és a bitcoin

 

A kriptodevizák kritikusainak egyik legfőbb érve, hogy azok ára rendkívüli módon ingadozik, így nem alkalmas semmi értékének a mérésére. Egy másik, hogy “nincs mögöttük semmi”, garancia, védelem, valamiféle kézzelfogható, belső érték. A vita régi és bonyolult, az egyik megoldást az úgynevezett stablecoin-ok (“stabil kriptodevizák”) jelentik.

Ezek árát valamilyen módon stabilizálják, amire van többféle módszer, a legismertebb az eszközalapú kriptodeviza. Például deklarálják, hogy dollárt (eurót, aranyat stb.) helyeznek letétbe, és a kriptodeviza bármikor át/visszaváltható az adott eszközre.

Ennek a csoportnak legismertebb szereplője a dollárra váltható tether, amely ma is a nyolcadik legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptodeviza 1,8 milliárd dollárral, 99,35 centes darabonkénti árfolyammal. De szinte állandóan támadják és kétségbe vonják a fedezet meglétét, sőt árfolyam-manipulációs eszköznek állítják be a bitcoin-piacon. Nemrég az árfolyama is megrendült egy rövid időre, jelentősebben elvált az egy dollártól. Emiatt sorra indítják a konkurens “stabil kriptókat”, például a Facebook kapcsán elhíresült Winklevoss-fivérek is Gemini dollár néven.

A Blocknote részben ezekhez a stablecoin-okhoz hasonlít. Részben talán a Ripple céghez és annak XRP nevű kriptodevizájához, amely egyfajta hidat képez a bankrendszer és a kriptovilág között.

Előadás a tetherről. Néha kissé lejtős a pálya. (Fotó: Tether, Twitter)
Előadás a tetherről. Néha kissé ferde a pálya. (Fotó: Tether, Twitter)