Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megölte ellenőrét egy autóalkatrész-gyártó robot

 Megölte ellenőrét egy autóalkatrész-gyártó robot

 

 

 

 

Sarkadizs

Képtalálat a következőre: „daft punk newspaper gif”

Öt észak-amerikai, robotikával foglalkozó céget perel egy amerikai férfi a felesége 2015-ös halála miatt. A nő gyártósorellenőrként dolgozott a Ventra Ionia Main nevű autóalkatrész-gyártó michigani üzemében, és éppen egy robotot szerelt, mikor egy másik gép bekapcsolt, és összezúzta a koponyáját.

A cég szerint a robot soha korábban nem csinált ilyet, a biztonsági előírásoknak megfelelően a nő halála pillanatában a gyilkos robotnak nem is lehetett volna bekapcsolva lennie. Érthetetlen, miért lépett működésbe, ahogyan az is érthetetlen, amit a bekapcsolása után művelt, hiszen az érzékelőnek jeleznie kellett volna, hogy nem kell oda pakolnia semmit, ahol a szerelő állt.

A férj szerint a felesége halálát a robot gyártói által készített bizonsági protokollok közül egy vagy több meghibásodása okozta, ezért a protokollok és a robot készítőinek kell felelniük a dolgozó haláláért. A férj nem meghatározott összegű kártérítést követel a cégektől.

A kárigényt már csak azért is nehéz lesz érvényesítenie, mert az Egyesült Államokban (ahogyan a világ legtöbb országában) nincsen kifejezetten robotokra alkalmazható munkavédelmi és büntetőjogi szabályozás. Az illetékes hatóságok szerint pedig problémás lesz az is, hogy mivel a baleset a gyártósor szerelése alatt történt, nem biztos, hogy az akkor fennálló körülményekért felelőssé tehetőek a robot készítői és programozói. Gyakori, hogy a robotok a szerelésükkor meglepően viselkednek, ilyenkor áll elő ugyanis a leggyakrabban olyan helyzet, amire nem is lehetett őket felkészíteni a készítésük és programozásuk során. (Quartz)

 

444.hu/2017/03/14/megolte-ellenoret-egy-autoalkatresz-gyarto-robot