Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendkívül élénk érdeklődés mutatkozik a bankok 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelportfóliói iránt.

2018.03.19

 2017. DECEMBER 18. HÉTFŐ 05:45

TOLONGANAK A ROSSZ HITELEKÉRT

MAGYARORSZÁGON KORÁBBAN NEM LÁTOTT SZEREPLŐK IS BESZÁLLTAK A LICITÁLÁSBA
 
Az alacsony kamatkörnyezet miatt rendkívül élénk érdeklődés mutatkozik a bankok 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelportfóliói iránt. Tévedés, hogy ezeket töredékáron adják tovább a bankok, hiszen az ilyen állományokat – az élénk verseny miatt – akár az eredeti ár 50 százalékáért is megveszik.

Néhány év leforgása alatt nagyot fordult a világ, mostanra a hazai pénzpiac egyik leginkább pezsgő terepe a rossz lakossági hitelállományokkal való kereskedés lett. Talán meglepő, de azok a hitelcsomagok, amelyek bedőlt, 90 napon túl nem teljesítő – az angol non- performing loan alapján NPL-nek nevezett – lakossági megállapodásokat tartalmaznak, nagyon is vonzó befektetési célpontot jelentenek a terepet ismerő cégeknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb adatai szerint a 2015 végén a hitelintézeteknél lévő 101 409 nem teljesítő jelzáloghitel az év első felének végére 58 891-re csökkent. Eközben a pénzügyi vállalatok 2015 végi 47 662 darabos állománya idén nyárra 72 019 darabra duzzadt.

Pénzügyi vállalatok alatt elsősorban a követeléskezelőket érti a jegybanki statisztika, ezek idén már több méretes ügyletet lezártak. A kisebb csomagok mellett az első jelentősebb tranzakció az Erste Bank nem teljesítő jelzáloghitel-állományának eladása volt. Ezt a pályázatot az Intrum Justitia több mint 19 milliárd forintos (62 millió eurós) ajánlatával nyerte meg. A felek üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkoztak arról, hogy az ügylet hány adóst érint, csupán annyit árultak el, hogy több ezer hitelszerződésről van szó. Értesüléseink szerint 5-6 ezer szerződés érintett.

Főként a bedőlt jelzálogkölcsönök cserélnek gazdát a pénzintézetek között

Ezt követően az UniCredit Bank és jelzálogbankja adott el két részletben, nagyjából 55 milliárd forint értékben portfóliókat. Ebből a nagyobb, 42 milliárdos részt a viszonylag új piaci szereplő APS Holding vette meg, a másik, 13,6 milliárd forintos csomagra az EOS Faktor tette a nyertes ajánlatot. Értesüléseink szerint az APS továbbá megvette a Raiffeisen Bank bedőlt lakossági portfólióját is, valamivel több mint 25 milliárd forintért. Mindezek alapján ütemes tisztulás látszik a banki portfóliókban, úgy tudjuk, jelenleg még az MKB Bank tenderezteti NPL-csomagját.

Jól mutatja a viszonyokat, hogy ezek a hitelállományok milyen árazással cserélnek gazdát. Mint azt piaci forrásaink elmondták, hiába van szó rossz hitelekről, hiba azt feltételezni, hogy ezeket fillérekért meg tudja venni a követeléskezelő. Beszélgetéseinkből kiderült, hogy normális körülmények között egy NPL-portfólió esetében az eredeti érték 20 százalékán venni bevett arány. Ezek alapján például az Erste nagyjából 20 milliárdért eladott csomagja eredetileg 100 milliárdot ért.

Ez azonban minden bizonnyal nem pontos, mivel az is kiderült, hogy több tényező miatt messze nem ilyen egyszerű a számítás. Tekintettel az élénk licitálási versenyre, az ajánlattevők hajlandók felmenni 30-40 százalékig, sőt olyan ügyletről is tudunk, ahol 50 százalékon cseréltek gazdát állományok. A vonzó kínálatot az is jól mutatja, hogy egy-egy meghirdetett állományra 8-10 ajánlattevő is bejelentkezik, olyanok is, akik korábban egyáltalán nem voltak aktívak a magyar piacon.

Miután jelenleg történelmien alacsonyak az elérhető hozamok, ezért jelenthet vonzó befektetést még az olyan problémás eszközállomány is, mint a nem teljesítő hitel. Nem véletlen persze, hogy az ilyen állományokat kisebb-nagyobb mennyiségben, de csomagban adják el a hitelezők. A vevő nyilván szívesen kiválogatná azokat a szerződéseket, amelyekről tudja, hogy bevétele lesz belőlük a szerződés újratárgyalásával vagy a fedezet eladásával.

Az eladásnál épp ezért rendszerint reménytelen eszközök is benne vannak a csomagban. Ilyeneket Magyarországon szép számmal találni, mivel a válság előtti hitelezési felfutás során bármire lehetett hitelt kapni, így a mindentől távol lévő telkekre vagy az azokon felépült, az évek múltával most már romos épületekre is. Ezekkel jó eséllyel az új tulajdonos sem fog tudni mit kezdeni, a megtérülést a csomag többi, értékesebb része adhatja.

magyaridok.hu/gazdasag/tolonganak-rossz-hitelekert-2587849/