Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos érdekességek

Cikkek

Magyar kutató, Nagyváry József fejtette meg Stradivari titkát

2017.01.15

 Már évekkel korábban publikáltam az elméletemet arról, hogy a Stradivari-hegedűk kiválósága nemcsak a mester ügyes faragásából ered, hanem az alapanyagként használt fa kémiai kezeléséből is. Cremonában olyan vegyi anyagokban, például borkősavban, rézgálicban áztatták a fenyőfát, amelyeket akkor sehol másutt nem használtak ilyen célra. Sok ellenségem lett azonnal, főként az antik hegedűkkel üzletelő régiségkereskedők között. Addig az egész antikvitásüzlet azon alapult, hogy Stradivari isteni géniusz volt, és hegedűinek titka az ő kozmikus, soha meg nem ismételhető faragótehetségében rejlik. A hangszerkereskedők szerint én lealacsonyítottam a hegedűkészítés művészetét azáltal, hogy lehoztam a „konyhai szakácsreceptek” szintjére

 

Trump az autizmus esetleges kialakulásának veszélyét hordozó okozó oltásokat felügyelő bizottságot Kennedyre bízta

2017.01.15

 

Szüleik ismerősi jelölése miatt tűnnek el a tinik a Facebookról

2017.01.02

 Egy átfogó, európai tanulmány megállapította, hogy a 16-18 éves korosztály tömegével hagyja el a Facebookot és inkább más közösségi oldalakat, például az Instagramot, a Twittert vagy épp a SnapChatet használja. A Facebooktól elsősorban az vette el a tinik kedvét, hogy már a szüleik is rajta vannak.

  

 

A Micimackó ellentmondásossága, miért Mici(nő) a mackó(fiú)

2017.01.02

 Például „éléskamra” lett a zsírosbödön jelentésű angol szóból, és „fürgén felugrott” a „he got up slowly”-ból (= lassan föltápászkodott), illetve „fókatojás” a sirálytojásból (seagull’s egg). Ezeknél fontosabb azonban, hogy a mű stílusa, hangulata is sokat változott, többek között a (talán önkényesnek mondható) betoldásoknak és elhagyásoknak köszönhetően. Hogy csak pár apróbbat említsek ezek közül: amikor Bagoly magyaráz valamit az eredetiben, Karinthynál az szerepel: „magyarázta Bagoly a gyengébbek kedvéért”; a szimpla bólintásból pedig „önérzetes” bólintás lesz nála. A szövegben szereplő dalok magyarítása egyértelműen átköltés, sőt a Karinthy-féle fordítást indulatosan ostorozó Molnár Miklós szerint hamisítás. Igaz, ő az egész fordítási módszert tolakodónak, támadónak és önzőnek tartja, magát a fordítást pedig „kriminális kudarcnak”, „irodalmi bűnténynek”.

 

Az új "Világtérkép" végre pontosan mutatja be a földrészeket

2016.12.30

 Közel 500 éves kartográfiai problémát oldott meg egy japán építész, akinek térképe méretarányosan mutatja a földrészeket.

 

Megmutatjuk, hogyan nem fog fecsegni az eladott mobilunk

2016.12.25

 Nem kell IT zsonglőrnek lenni ahhoz, hogy szoftverekkel visszaállítsa valaki az eredeti fájlokat. Ha a mobilon nyomtunk egy törlést, vagy aktiváltuk a „Gyári adatok visszaállítása” opciót, attól még simán a kíváncsi kedvű új tulajdonos, vagy a ráérő használtcikk kereskedő elé tárulhatnak személyes adataink, titkaink. A mobilról többnyire utána is elérhető minden e-mail fiók, bankszámla, Google és iTunes fiók, valaha rajta tárolt kép, hang, film, névjegy, SMS, chat, szöveg.

 

Gyökeresztetés: Őrölt fahéjban őrülten nőnek a gyökerek

2016.12.21

 Nézzük, mit kell tenni ahhoz, hogy meg tudjuk gyökereztetni a vázában levő rózsákat. Első lépésként vágjuk le egy éles késsel a rózsa felső felét. A megmaradt rész ne legyen hosszabb 25 cm-nél. Ahol levágtuk, “forrasszuk” be viasszal. Távolítsuk el az összes levelet a szárról, és enyhén vágjuk be az alsó felét is. Ezután próbáljuk ki az alábbi három módszer közül valamelyiket.

 

Lányok a HPV oltás után - A dán TV bemutatta a gyógyszeripart

2016.12.07

 A cikkben a dán TV2 országos TV csatorna által nemrég bemutatott dokumentumfilmet találjátok magyar felirattal a HPV oltástól károsodást szenvedett fiatal dán lányokról. 

4 dolgot emelnék ki:

1. A HPV elleni védőoltás nem kötelező Magyarországon. Reméljük, ez így is marad.
2. Magyarországon a Merck másik készítményét, a Cervarix nevűt használják. Nem tudom, mi a különbség, és van-e, a Gardasil és a Cervarix között. A leírás szerint ugyanazon törzsek elleni oltás.


3. A Dániában végzett kutatás szerint 100,000 főre 2500 oltási mellékhatás jut szemben a 12.1 megelőzött rákos megbetegedéssel. Tényleg megéri?

 

AZ ENERGIATAKARÉKOS IZZÓK SZORONGÁST, MIGRÉNT ÉS RÁKOT IS OKOZHATNAK!

2016.11.27

 Sokan közülünk annak érdekében, hogy spóroljunk az energiával és a pénzzel, a régi izzókat lecseréltük környezetbarát, új generációs energiatakarékos változatra. Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint azonban ezek az új generációs izzók nagyon toxikusak, éppen ezért összeállítottak egy sürgősségi protokollt arra az esetre, ha az izzó eltörik és a benne lévő mérgező gázok kiszabadulnak. Ha beltérben törnek el, ezek az izzók a higany levegőben maximálisan megengedett szintjénél 20-szor többet bocsátanak ki magukból a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal által végzett vizsgálat szerint.

 

A fiatal és feszes arcbőrért, szőke hajtincsekért! Íme 7 citromos szépségápolási praktika

2016.11.18

 Vannak, akik a szépségápolás terén is alkalmazzák a citromot, és nagyon jól teszik, mert ez a mediterrán, vitaminbomba fehérebbé teszi a bőrt, világosabb árnyalatot ad a hajnak, de remekül fertőtlenít és bőrösszehúzó tulajdonsága is van. A citrusolajok fényérzékennyé teszdzik a bőrt, ezért nyáron korlátozottan alkalmazhatóak.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Következő »