Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szemből állapítja meg a szívproblémákat a Google mesterséges intelligenciája

 A szemből jósolja meg a szívproblémákat a Google mesterséges intelligenciája

A szemből jósolja meg a szívproblémákat a Google mesterséges intelligenciája

 

Az űrlap teteje

hvg.hu    2018. február. 24. 10:11 2018. február. 24. TECH

A szem a lélek tükre, de nemcsak a léleké, hanem például a szív- és érrendszeri betegségeké, ezt is kiolvassa ugyanis a Google mesterséges intelligenciája a retináról készült fotóból.

Új oldaláról mutatkozik be a Google mesterséges intelligenciája, a retináról készült felvételt megnézve megjósolja a szív- és érrendszeri eltérések kockázatát, és még jó pár, a pácienssel kapcsolatos jellemzőt.

Nature Biomedical Engineering folyóiratban megjelentek szerint több mint negyedmillió (284 335) beteg adatainak elemzése után a neurális hálózat egy retinafelvételből megállapítja a páciens korát (átlagos abszolút hiba 3,26 év), a nemét (97 százalékos pontossággal), hogy dohányzik-e (71 százalékos pontosság), a szisztolés vérnyomását (11,23 Hgmm abszolút hiba) és – ami a legfontosabb – a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, például a szívroham vagy a stroke kialakulásának esélyét (70 százalékos pontosság).

© Nature Biomedical Engineering

Negyedmillió páciens soknak tűnhet, de messze nem akkora mintáról van szó, amellyel általában a neurális hálózatokat tanítják. Ennek a kísérletnek az eredményei is azt mutatják, hogy azért a mesterséges intelligencia előrejelzései még nem tudják felülmúlni az orvosi diagnosztikai módszereket.

Persze ezek most még csak az első lépések, a mesterséges intelligencia annál megbízhatóbbá fog válni, minél többet tanítják. És ki tudja, talán nincs is messze az az idő, amikor akár egy okostelefonos appal is megnézhetjük, milyen állapotban van a szívünk.

 

hvg.hu/tudomany/20180224_google_ai_retinafotobol_allapitja_meg_a_sziv_es_errendszeri_problemakat