Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az állva való étkezés növeli a stresszt, elnémítja az ízérzékeket

2019.08.25

 

FORDÍTÓPROGRAM

Ha az étkezés állva növeli a stresszt, elnémítja az ízérzékeket

Azok az emberek, akik hosszú órákon át kellemetlenségeket tapasztalnak, és általában jó ízű ételeket fogyasztanak, nem kellemes ízűek.

Frissítve: 2019. június 8, 9:25 IST

A kutatók azt találták, hogy több idő eltöltése és pár percig történő étkezés fizikai stresszt vált ki, elfojtja az ízlelőbimbókat.

A Journal of Consumer Research folyóiratban közzétett tanulmány megállapítja, hogy a testtartás befolyásolja az ízérzékelést, miközben ülve jobban ízlik az ételeket.

A kutatók konkrétan azt vizsgálták, hogy a vestibuláris érzék, amely felelős az egyensúlyért, a testtartásért és a térbeli orientációért, kölcsönhatásba lép az ízléses érzékszervi rendszerrel, amely befolyásolja az ízét és ízét.

"Ez a feltevés azt sugallja, hogy a szülők kellemetlen ízű, egészséges ételeket készíthetnek inkább a vonakodó gyermekek számára, ha felállnak (vs. ülnek) enni. Hasonlóképpen hasznos lehet az álló testtartás fenntartása. amikor kellemetlen ízű gyógyszerkészítményeket fogyasztanak "- mondta Dipayan Biswas, a tanulmány vezető szerzője, az Egyesült Államok dél-floridai egyetemi tanára.

A kutatócsoport megállapította, hogy a gravitációs erő a vért a test alsó részeire tolja, és ezáltal a szív keményebben dolgozik, hogy a vért a test tetejére szivattyúzza, felgyorsítva a pulzusszámot.

Ez aktiválja a hipotalám-hipofízis mellékvese (HPA) tengelyét, és a stresszhormon kortizoljának megnövekedett koncentrációjához vezet.

Ez a láncreakció csökkenti az érzékszervi érzékenységet, ami befolyásolja az ételek és italok ízének kiértékelését, az élelmiszerek hőmérsékletének érzékelését és az összfogyasztási mennyiséget.

Amikor az emberek kellemetlen érzést tapasztalnak, az általában jó ízű ételek nem tűnnek kellemesnek a szájban.

A kutatócsoport megerősítette hipotézisét azzal, hogy 350 résztvevő értékelte a pita chip ízlését. Azok, akik álltak, kevésbé kedvező értékelést kaptak, mint azok, akik párnázott székben ültek.

Kiegészített stressz kiváltásával kibővítették a tanulmányt, és arra kérték a résztvevőket, hogy kóstolják meg a gyümölcs snackeket egy bevásárló táska hordozása közben. Az ülő és az álló résztvevők egyaránt beszámoltak arról, hogy a kiegészítő súly még rontotta az élelmiszer ízét.

 

www.news18.com/news/lifestyle/eating-while-standing-increases-stress-mutes-taste-buds-2177123.html