Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az orchidea helyreállítása és virágoztatása

2016.01.21

 Jégkockát rakott az orchidea cserepébe, egy hét múlva csodálatos dolog történt!

2016/01/21

Az orchidea manapság az egyik legközkedveltebb szobanövény, szinte nincs olyan ablak, ahol ne látnánk legalább 1-2 cseréppel a különleges virágból. Vannak, akik már annyira rajonganak érte, hogy barátaik soha nem kell azon törjék a fejüket, hogy, mit vegyenek születésnapra. Az alábbi érdekes megoldás talán nekik fog tetszeni a legjobban.

orchidea-jeg

Az orchidea általában a kezdeti időszakban szépen virágzik, aztán fokozatosan lelassul, és a levelei mennyiségéből is veszíteni kezd. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet az orchideát virágzásra serkenteni.

A virágzási idő átlagosan három hónapig tart. Egy orchidea évente 2-3-szor is szokott virágozni, de olyan is van, hogy hosszú hónapok el kell teljenek a két periódus között.

A virágzást az alábbi módszerrel lehet serkentetni:

1. Teremtsünk számára hőmérséklet-különbséget. Nappal tartsuk a meleg szobában, majd éjszakára tegyük hidegebb, akár 15 fokos hőmérsékletbe.

2. Csökkentsük a műtrágya nitrogén mennyiségét, inkább foszforban legyen gazdagabb, hiszen ez serkenti a virágzást.

3. Biztosítsuk a magas páratartalmat a helyiségben.

4. Tegyük az orchideát 5 napra sötétbe, és három hét múlva meg fognak jelenni a rügyek rajta. Ezt a módszert csak egy teljesen egészséges növény esetében próbálgassuk.

5. Az öntözés helyett, tegyünk a cserépbe néhány darab jégkockát.

6. Ha azt látjuk, hogy az orchidea nem virágzik, de a levelei és gyökerei megfelelően növekednek, ne türelmetlenkedjünk, hiszen lassan következik a virágzás ideje is.

7. Az orchidea szereti a sok fényt, de nem szabad túlöntözni. Legyünk figyelmesek, hogy a megfelelő gondozást biztosítsuk számára.

  

 

Kátai Hédi cikke lapján  hedihobbi.hu/category/szobanovenyek-gondozasa/orchideak-gondozasa/

A Phalaenopsis gondozása

 

Az Interneten rengeteg információt találunk a Phalaenopsisokról

 

A lepkeorchidea életmódj

 

Az öntözésnél mindig figyeljünk arra, hogy a levelek tövéhez ne kerüljön víz, vagy ha mégis, itassuk fel egy kis vattával, hogy elkerüljük a bajt. Valamint öntözés után várjuk meg, hogy minden felesleges víz kifolyjon a cserépből, különösen, ha kaspóban tartjuk a növényt (bár szerintem a kaspó nem praktikus).


 

A lepkeorchidea elhelyezése

 


A páráról úgy gondoskodhatunk, hogy pl. páfrányokat, vagy más, sok levelű növényt teszünk az orchideák mellé/köré, vagy ha erre nincs lehetőség, rendszeresen fellocsoljuk a teraszt, ahol a növények vannak. Vigyázzunk, hogy a felcsapódó víz ne kerüljön a levelek tövéhez.


A forgalomban található Phalaenopsis hibrideknek minimum 40%-os páratartalomra van szükségük. 60%-os páratartalom mellett fejlődnek a legszebben,  40% alatti páratartalom mellett is nevelhetünk lepkeorchideát, de a legtöbb hibrid virágzása közel sem lesz olyan látványos, valószínűleg csak 3-5 bimbót fognak hozni.

 Házon belül a lepkeorchideának a legideálisabb hely majdnem minden évszakban a keleti vagy a nyugati fekvésű ablakUgyanis fény hiányában a bimbók még az előtt leesnek, hogy kinyílnának. A déli fekvésű ablakkal vigyázni kell, csak november végétől február végéig hagyjuk ott az orchideákat, különben csúnyán megéghetnek!


Párásításra télen fokozottan szükség van,. Fontos, hogy a növény gyökere ne érintkezzen a párásításra szánt vízzel, és a levelek se lógjanak bele. Tálca helyett használhatunk olyan balkonládát is, ami nincs kilyukasztva, vagy egy nagyobb méretű kaspót.

 

Az orchideákat lehetőleg ne tegyük a radiátor közelébe. 

friss levegő fontos a növénynek, de szellőztetéskor ne nyissuk rá a hideget, és ne legyen huzatban! Dohányfüstös lakásokba nem való egy orchidea se, mert csak szenved, a bimbóit ledobálja, 

 

Mivel öntözzünk?

 

Nem érdemes csapvízzel/ioncserélt vízzel (ioncserélt vízből csak az jó, amelyiknek az szerepel, hogy "desztillált vízzel egyenértékű, laboratóriumi használatra alkalmas") locsolni a növényt, mert fokozottan érzékeny az ásványi sókra, melyek hosszabb távon lerakódnak a növény gyökerén és gátolják a tápanyagok felvételét. Az esővíz nagy hibája, hogy sajnos nem mindig áll a rendelkezésünkre, ezért érdemes valamilyen edényben tárolni.

 

Kiadós esőzések alatt sok vizet össze lehet gyűjteni, csak akkor kezdjük meg a víz begyűjtését, ha már legalább 5-10 perce szakad az eső, és szépen lemosta a tetőről a koszt.. Az esővíz tiszta edényben több hétig, akár hónapokig is eláll, ha palackozzuk, akkor ne tegyünk rá kupakot, és ha lehet, vigyük hűvös, sötét helyre a poshadás és az algásodás elkerülése végett.

 Szobahőmérsékletű vízzel öntözünk

 

 

Hogyan öntözzünk?

 

Nekem az áztatásos módszer vált be, ami a következő: kb. 1 órára beleállítom a növényeimet egy vödör szobahőmérsékletű, lágy vízbe, majd kiveszem őket, és hagyom, hogy lecsepegjenek. Fontos, hogy a cserép szája ne kerüljön víz alá, tehát a növény töve ne álljon vízben. Ha belelóg a levél vége, nem probléma, ennyitől nem lesz baja a növénynek. Mindig ügyelünk arra, hogy a bimbókra/virágokra ne kerüljön víz, mert lepotyoghatnak tőle.

Phalaenopsis nyirkos közeget igényel, de a pangó vizet nem szereti, a gyökerei könnyen elrothadnak. Egy teljesen kiszáradt orchidea szépen magához tud térni, ha újra elkezdjük locsolni, viszont amelyiknek elrohadt a töve, az gyakorlatilag menthetetlen.

 

Mikor kell öntözni?

 

Az átlátszó cserép nagyon praktikus, mert (azon kívül, hogy a lepkeorchidea a gyökereivel is fotoszintetizál) láthatjuk, milyen állapotban vannak a gyökerek, párás-e a cserép belseje, esetleg algás, összetömörödött-e már a közeg, stb. Ha zöld színűek a gyökerek, akkor még vizesek, ha opálos-szürkés színük van, akkor „szomjasak”. Mindig reggel ill. délelőtt öntözzük meg a növényt, és ügyeljünk arra, hogy délutánra a felesleges víz lecsöpögjön, felszáradjon, így kerülve el a rothadást. 

 

Phalaneopsis virágoztatása

 

Az a tapasztalatom, hogy ősszel célszerű egy kb. 1 hónapos nyugalmi időszakot tartani a virágzás érdekében. Erre egy 15-17 °C-os, világos szoba a legmegfelelőbb helyszín. Ilyenkor abba hagyom a tápoldatozást és az öntözést is visszafogom. Ha letelik az egy hónap, átviszem a növényeimet egy fűtött, világos szobába, adok nekik egy kis tápoldatot és alaposan beöntözöm őket. Általánosságban elmondható, hogy ha van egy egészséges, megfelelően gondozott orchideánk, de már legalább egy éve nem virágzott, akkor a hőmérséklet csökkentése ki fogja váltani a virágképződést.

 

Levágjam a virágszárat?

 

 Ha a növény elvirágzott, de a virágszár még zöld, ne vágjuk le, mert ha ügyesen gondozzuk a növényt, a régi virágszár ismét bimbókat, esetleg apró növényeket fejleszthet. Én új növények reményében nem szoktam levágni a zöld virágszárat, de van, aki szerint erősebb virágzást eredményez, ha feléig visszavágjuk a zöld virágszárat (a tápanyagok utána visszahúzódnak, és a növény kénytelen lesz új virágszálat növeszteni, és nem a régit nevelgetni tovább, amin már csak az oldalhajtások fognak virágozni, tehát nem lesz annyira látványos.) Tapasztalatom szerint nem árt, ha levágjuk, vagy visszavágjuk a zöld virágszárat, a későbbiekben nem okozza a virágzás elmaradását, viszont én nem szoktam levágni.

 

Ha kis növények jelennek meg a virágszáron és már szép gyökerük van (legalább 3-4 db 5 cm-es), akkor óvatosan törjük le, a sebet pedig szórjuk be fahajjal, vagy kenjük be fasebbel, utána a megfelelő közegbe ültessük el a növényt. Ha a virágszár elszáradt, egy jó éles ollóval nyugodt szívvel levághatjuk, de ne túl közel a tövéhez, nehogy megsértsük a növényt.

 

 

Milyen tápoldatot használjak?

 

 Ha nem tudjuk, hogy milyen márkájú tápoldatot válasszunk, akkor nézzük meg az összetételét! Az elvirágzott, növekedésben lévő növényekhez komplett nitrogéndús oldatot válaszunk (magyarul olyat, amiben több a nitrogén, mint a foszfor vagy a kálium), míg a virágzó, vagy a virágzás előtt álló növényeknek káliumban és foszforban gazdag tápot adjunk.Sose trágyázzuk túl a növényt,

 

Tavasztól őszig hetente, télen havonta kell tápoldatozni a növényt (ez csak irányadó, mindig a tápoldat flakonján lévő utasításhoz tartsuk magunkat). Havonta egyszer iktassunk be egy olyan öntözést, amikor a növény a szokásosnál tovább (2-3 órát) áll tiszta vízben a növény, hogy a felhalmozódott felesleges sók kiázhassanak az ültetőközegből.

 

Néhány szó az átültetésről

 

Ha az orchideánk már elvirágzott és a föld már eléggé össze van tömörödve (ez 1-3 év alatt következik be) vagy a gyökerek kinőtték a cserepet, akkor tavasszal átültethetjük (áprilistól júniusig) a növényt. Ha sok tő van egy cserépben (és mindnek elég nagy gyökere van), szétoszthatjuk. 

 

Virágzó növényt nem célszerű bolygatni, mert ledobálhatja a virágait. (Én már ültettem át sikeresen virágzó lepkeorchideát, különösebb baja nem lett, de sok hely kell hozzá, hogy fektetve is elférjen a virágszár.)

Az átlátszó cserépre azért van szükség, mert a növény gyökere is fotoszintetizál. Ha az orchideánkat sötét cserépbe tesszük, az új gyökerek, gyökérvégek fehérek/rózsaszínek maradnak és nem tudjuk szemmel tudjuk tartani a gyökerek állapotát. 

Ha csak színes műanyag cserép áll a rendelkezésünkre, az oldalára tegyünk pár plusz lyukat, különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk a túlöntözésre. Sötét színű cserepet ne használjunk, mert napsütésben gyorsan felmelegszik, és a gyökerek megfőhetnek benne.

 

 

Átültetés után nem kell meglocsolni a növényt, kb. 1 hétig. (Nyáron se locsoljuk meg egyből, de kánikulában 3-4 nap után már esedékes.) Átültetésnél figyeljünk arra, hogy a közeg apró darabkái, rostjai ne kerüljenek a levélhónaljakba, mert sajnos könnyen rothadást okoz az is. Ha megtörténik a baj, próbáljuk meg kiszedni egy puha ecsettel, és figyeljük 1-2 hétig a növényt, hogy lazult-e a levele, vagy sárgul-e, ha igen, akkor rohad a töve. Távolítsuk el a laza leveleket (ilyenkor könnyen leválnak, és érződik is a szaga is, hogy rohad), mert ha csak néhány alsó levélről van szó, akkor még megmenthető az orchidea. Amennyire csak tudjuk, takarítsuk le, töröljük szárazra, és kenjük be valamilyen fertőtlenítőszerrel. Ez lehet alkohol, vagy akár Flóraszept is. Ha annyira sok gyökere van az orchideának, hogy sehogy se fér bele a cserépbe, akkor vagy vegyünk nagyobb cserepet, vagy az elvékonyodó részeken levághatjuk a gyökerek egy részét, de ne essünk túlzásokba, max a gyökerek 1/3-át vágjuk le.

          

 Magunk is keverhetünk közeget az ültetéshez a következő módon:

  • 2 rész vörösfenyőkéreg (nagyobb, erősebb tövekhez 1-4 cm nagyságú, fiatalabb tövekhez 0,2-1 cm nagyságú; gazdaboltokban lehet kapni, 50 liter kb. annyiba kerül, mint egy csomag drágább orchideaföld)
  • 1 rész kertészeti perlit (gazdaboltban szintén lehet kapni, egyáltalán nem drága, lazítja a keveréket)
  • ½ rész érett kerti komposzt (ezt legjobb, ha magunk állítjuk elő, sokáig biztosítja a tápanyagokat)
  • ½ rész faszén (fertőtlenítő hatású, segít megelőzni a fertőzéseket, betegségeket és tovább lazítja a keveréket)

Ahogy már említettem, a legtöbb orchideát, így a lepkeorchideát sem szabad hagyományos virágföldbe ültetni, mert elrohad a növény gyökérzete és az orchidea elpusztul.

hedihobbi.hu/udvozlet/

 Saját tapasztalatom szerint az akár lejárt szavatosságú Béres cseppek is serkentik a virágzást. 2 liter vízhez kb 2 kábéskanál Béres cseppet adagoltam.

Ezen kívül egy evőkanálnyi kávézaccot tettem a cserép tetejére. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.