Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Építkezéshez olcsó papírbeton

2015.01.22

 Eljött a papírbeton ideje? 30 százalékkal olcsóbb házak épülhetnének

Farkas Tibor | 2012. január 9. 6:27 | Módosítva: 2012. január 10. 6:57 | 7 hozzászólás
Címkék: energiatakarékosságépítőiparNagy Tamáspapírbeton | magazin összes címke »

Már 1928-ban feltalálták a papírbetont, azonban tömeges alkalmazása eddig elmaradt. Most, amikor a nyugati jóléti társadalom és a lakáshitelezés átalakul, eljöhet a papírbeton ideje, amelynek alkalmazása akár 30 százalékkal is csökkentheti az építési költségeket. Nagy Tamás építész egy komplett építési rendszert dolgozott ki a papírbetonra alapozva. Erdőkertesen szeretne felépíteni egy mintaházat.

A papírbetont 1928-ban szabadalmaztatták, de ipari méretekben nem terjedt el. Pedig a papírbeton előállítása nagyon egyszerű: alkotóelemei a papír, a föld és a víz. A receptúra szerint a papírt vízben kell puhára áztatni és összeturmixolni, majd homokkal és portlandcementtel elkeverni. A papír aránya 50-80% közötti lehet, míg a cement a papírbeton kb. 10%-át teszi ki. A homokot földdel is lehet helyettesíteni, a legerősebb papírbetonhoz pedig homok helyett mészkövet kell alkalmazni. A víz adagolása szinte ösztönös, hiszen ha túl kevés vizet használunk, akkor a massza nem elég folyékony. Ha viszont az optimálisnál több vizet öntünk a keverékbe, akkor az elpárolog vagy elszivárog a földbe.

A turmixolásra és keverésre egy betonkeverő is alkalmas. Ha pedig elkészül a papírbeton masszája, akkor az számos módon formázható és felhasználható. A falazáshoz készíthetünk belőle tetszőleges formájú és méretű téglát, beönthetjük zsaluelemek közé, vagy szórással is felhordhatjuk valamilyen más felületre. Aljzatbetonként is alkalmazható, vagyis hagyományos módon ki kell önteni és el kell simítani.

Olcsóbb építőanyag

Manapság a gazdasági válsággal egyidőben előtérbe kerül az energia- és az építési költségek csökkentésének szükségessége, vagyis eljöhet mifelénk is a papírbeton ideje. Olcsóbb ingatlanokra van szükség, amit még finanszírozni tudnak a vásárlók. Hiszen a hitelpiac is valószínűleg visszatér a 80-as évekig működő kapitalista modellhez, amikor a bankok nagyobb betétállomány mellett helyeztek ki hiteleket, vagyis a 10-20%-os önrészhez finanszírozott 80-90%-os hitelarány nem valószínű mostanában.

A papírbetonból épült házzal  jelentős megtakarítást érhető el: csökken az anyagok ára és az élőmunka nagyságrendje. A papírbeton az építkezés helyszínén házilagosan és olcsón előállítható könnyen beszerezhető alapanyagokból. Hiszen a papírhulladék ára kedvező, a föld és a víz helyben megtalálható, így az anyagköltség minimális, a szállítás pedig nem jelent tényezőt a költségek számbavételénél. A keverés és a szárítás sem igényel különleges technológiát.

Kedvező tulajdonságok

Szakértők szerint a papírbeton jó szigetelő, jó a formatartása és nagyon erős. Mind a nyomószilárdsága, mind a húzószilárdsága megfelelő. Nyomószilárdsága homok hozzáadásával növelhető, emellett pedig jó hőszigetelési értéke magas hőtároló képességgel párosul. (Bár nyomószilárdsága a hagyományos betonnak is nagy, de ez csekély húzószilárdsággal párosul, ezért is van szükség gyakran vasalásra.) A papírbeton a papír ásványosítása révén tűz- és vízállóvá, növényi és állati kártevőkkel, penészgombákkal szemben is ellenállóvá válik. Kiemelkedően jó páraáteresztő, azonban védeni kell a nedvességtől, nehogy penészedjen. Mindemellett kicsi a súlya. A papírbeton téglákkal ugyanúgy egyszerű dolgozni, mint az ytonggal: fűrésszel darabolható, formálható. Egyesek szerint kedvező tulajdonságai ellenére azért nem terjedt el, mert túl egyszerűnek és olcsónak bizonyult ahhoz, széles körű reklámozásától nagy megtérülés lett volna várható. Lefordítva: az átlagember járna jól és kevés a profit.

A magyar projekt nyomában

Egy feltaláló csapat különleges adalékanyagot fejlesztett ki, amelynek segítségével a papírbeton technológia gazdaságossá és műszakilag jobbá válhat. Nagy Tamás, a Vízió Építész Műhely tervezőjeennek felhasználásával egy komplex építési rendszert dolgozott ki, amelyből megépíthető egy családi ház is. Kérdésünkre elmondta, hogy az ún. Pilleco projekt során Erdőkertesen szeretnének pár éven belül felépíteni egy 83 nm-es családi házat. A projektet akkor lehet megvalósítani, ha az építőanyag ÉMI-engedélyt kap. Azonban egy új építőanyag bevezetését a piacra mindig hosszú procedúra előzi meg, addig még jó néhány mérés szükséges, többek között a Műegyetemen vizsgálják a rendszer nyomó- és húzószilárdságát. A vizsgálatok sok pénzbe kerülnek, ezért lassan halad a projekt. Akár egy befektető közreműködését is szívesen fogadnák.

Egy különleges massza

Nagy Tamás elmondta, hogy a fejlesztés lényege a hulladékpapírból előállított cellulóz alapú „massza”, amelyhez adalékanyagok hozzáadásával különböző tulajdonságú építőanyag készíthető, így az jobb minőségű az eddig ismert papírbetonhoz képest. Az adalékok összetételének változtatásával előállíthatunk a papírbetonból tartószerkezetet (fal, padló, födém), külső oldali hőszigetelő réteget és belső oldali hőtároló falazatot is. A falszerkezetben 10 cm-es légrést képeznének, ide helyeznék a ház teljes gépészetét és elektromos hálózatát. A fűtés-hűtést a légrés hőmérsékletének szabályozásával oldanák meg. A gyártási technológia hasonlatos a betontechnológiához, hideg gyártással, keverőgépekkel, sablonokkal történik. Az építőelemek kialakítása végleges felülettel készül, így nem szükséges azok vakolása, glettelése, sőt még burkolása sem. Az igényeknek megfelelően az építőelemek felülete akár kő hatású is lehet, vizes helyiségekben pedig vízhatlan felület kialakítására is alkalmas. Az építőanyag hidrofób hatású, így külön vízszigetelés sem szükséges. Előnye még az anyagnak, hogy tízszer jobb a hajlítószilárdsága mint egy átlagos betonnak.

20-30%-kal olcsóbbak lehetnének

Az elsődleges cél tehát egy műszakilag tökéletes „doboz” kialakítása, amely a környezettudatos építésnek megfelelő – és nem utolsó sorban a tulajdonosok számára olcsón, gyorsan felépíthető – épületet eredményez – mondja Nagy Tamás. Majd hozzáteszi: a fenntartási költség az átlagos felhasználót figyelembe véve elenyésző, végső céljuk pedig a teljesen önfenntartó házak létrehozása. További cél, hogy ezt a papírbeton „dobozt” a tulajdonos ízlésének, hangulatának megfelelően alakítsák ki, így ugyanazon alaprajzú épület lehet minimál, mediterrán, vagy akár angol stílusú is. A tervezés harmadik fontos célkitűzése pedig a tulajdonos számára a pénzügyi kiszámíthatóság. Vagyis minden egyes épületnek fix, tervezhető költsége van, nem kell folyamatos stresszben megélni az építkezés idejét, hogy vajon mikor milyen extra költségek merülnek még fel. Összességében így 20-30%-kal olcsóbb házakat lehetne építeni.

 

A papírbetongyártó Typo-Box Kft.

A Typo-Box Kft. 2003-ban Dabason kezdte meg működését: magas minőségigényű, egyedi tervezésű és kivitelezésű papír-írószer termékeket forgalmaztunk, s nyomdai megbízásokat teljesítettünk. 2009-ben tevékenységünket budapesti telephelyünkön folytattuk, s 2010-től új területeken - környezetvédelem, energetika - kezdtünk alternatív megoldásokat fejleszteni elsősorban a papír és mezőgazdasági hulladék hasznosítása  érdekében.

 Papírbrikett, papírbeton és földtégla gyártásához dolgoztunk ki olyan egyszerűen kiépíthető és alkalmazható rendszereket magánszemélyek, intézmények és vállalkozások részére, amelyeket egész évben folyamatosan végezhetünk az eszközök és a technológia cseréje vagy módosítása nélkül. Ma már gyártunk és forgalmazunk terméket és eszközöket, valamint vállaljuk az általunk fejlesztett rendszerek telepítését, a tevékenység betanítását és felügyeletét, egészen az alapanyag beszerzésétől a termékek értékesítéséig bezárólag. Segítséget nyújtunk pályázati források megszerzéséhez is partnercégeink közreműködésével, egyedi feltételrendszer alapján.

Kérem tekintsék át rövid ismertetőnket és várjuk véleményét az alábbi címen és telefonon:

Typo-Box Kft.
Székhely: 1165 Budapest, Májusfa u.12.
Telephely: 1164 Budapest, Csókakő u. 35.
Telephely: 4755 Ököritófülpös, Kossuth Lajos u. 53.

Mobil: 36 (30) 251 3289
Telefon/Fax: 36 (1) 407 1425

 

Papírbeton

 „Költségkímélő ház építésére több lehetőség is kínálkozik, ezek közül kiemelkedik a papírbeton alkalmazásának ötlete, hiszen a papírbetonból épült házzal jelentős, akár 30-40%-os megtakarítást érhetünk el: csökken az anyagok ára és az élőmunka nagyságrendje. Mindezt az építés helyszínén akár házilagosan, olcsón előállítható és könnyen beszerezhető alapanyagokból (ha szűkében vagyunk a papírnak, a rostanyag pótlására a szalma, vagy akár a száraz fű is alkalmas) valósíthatjuk meg.

A papírbeton tulajdonságai
A papírbetont 1928-ban szabadalmaztatták az USA-ban, előállítása nagyon egyszerű: alkotóelemei a papír, a föld és a víz. A receptúra szerint a papírt vízben kell puhára áztatni és aprítani, majd homokkal és portland cementtel elkeverni. A papír aránya 50-80% közötti lehet, míg a cement a papírbeton körülbelül 10%-át teszi ki, a homokot földdel is lehet helyettesíteni (a legerősebb papírbetonhoz pedig homok helyett mészkövet kell alkalmazni).

A víz adagolása szinte ösztönös, hiszen ha túl kevés vizet használunk, akkor a massza nem elég folyékony, ellenben ha az optimálisnál több vizet öntünk a keverékbe, akkor az elpárolog vagy elszivárog a földbe. A papírbeton masszája számos módon formázható és felhasználható: falazáshoz készíthetünk belőle tetszőleges formájú és méretű téglát, beleönthetjük zsaluelemek közé, vagy szórással is felhordhatjuk valamilyen más felületre. Aljzatbetonként is alkalmazható, vagyis hagyományos módon ki kell önteni és el kell simítani.

A papírbeton könnyűbeton, jó szigetelő, jó a formatartása és nagyon erős. Mind nyomószilárdsága, mind a húzószilárdsága igen jelentős. Bár nyomószilárdsága a hagyományos betonnak is nagy, de ez csekély húzószilárdsággal párosul, ezért is van szükség gyakran „vasalásra”, acélbetétes megerősítésre.

A papírbeton erősen tűzálló. Különálló rostjai cementtel itatódnak át, ami megakadályozza az oxigén áramlását, elrekesztve az égés táptalaját. Kísérlet kép pen egy gázégő lángját közvetlenül a papírbeton téglára irányították. A tégla felszíne megperzselődött ugyan, ám több perces közvetlen tűz hatására sem kapott lángra. Összehasonlítási alapul vehetjük például a fát, amely nyílt láng hatására néhány másodperc alatt meggyullad.

Mérlegeljünk néhány számadatot: a papírbeton nyomószilárdsága 0,18 kN/cm2, ha a keverék nem tartalmaz homokot. Egy 240 cm magas és 30 cm széles papírbeton fal teherbírása méterenként 54 tonna, mégis pusztán 178 kg a súlya. A papírbeton szigetelő értéke jelentős, az ezt mérő R-érték 30 cm-es fal esetén 1,24 m2/W (k= 0,81 W/m2K), ami egy jó eredmény.

A papírbeton előnye az is, hogy nyomószilárdsága homok hozzáadásával növelhető, emellett pedig jó hőszigetelési értéke magas hőtároló képességgel párosulva alkot előnyös kombinációt. E két tényező együttes jelentése a papírbetont a többi építőanyag elé helyezi. A rostcement állományába beágyazódó homokszemeket lényegében hőszigetelő levegő zsákok és persze papírrostok veszik körül.

Az erősen szigetelő környezet miatt a meleg homokszemek közti áramlása meglehetősen sok időt vesz igénybe. A papírbeton fal hőtechnikai szempontból nagy késleltető, illetve csillapító hatással bír. Ez a hőtani „lendkerék” meglepően eredményes.

A papírbeton fal egész nap elviseli a felmelegedést és egész este ellenáll a lehűlésnek. Ha a papírbeton nem volna olyan olcsó, önmagában az előbbiek miatt is forradalmi lenne. Kedvcsinálóként említhetjük azt is, hogy a papírbeton előállítása során nem kell túl sokat aggódni a víz adagolása miatt sem, nem lehet elrontani. Ha a hagyományos betonhoz túl sok vizet adunk, az eredmény egy, az optimálisnál gyengébb szerkezetű anyag lesz.

A papírbeton rostszálai viszont telítődnek ce menttel, ami biztosítja az anyag egyenletes szerkezetét, s ennek köszönhetően a felesleges víz egyszerűen elpárolog, vagy a földbe szivárog.

A száraz rostcement hagyományos- vagy láncfűrésszel darabolható, alakítható. Ez a tulajdonság lehetőséget nyújt például arra is, hogy az ablakok, ajtók helyét csak a későbbiekben, a fal felhúzása után alakítsuk ki. A fal könnyedén fúrható, a lyukak pedig bármikor egyszerűen eltüntethetők, könnyen be lehet őket tapasztani.

A papírbeton téglák lehetnek csaphornyosak is, ami a könnyű összeilleszthetőséget is biztosítja. Minden szempontból sokoldalú, rugalmas építőanyagról van tehát szó. Összefoglalva a papírbeton előnyeit, olyan szempontokat emelhetünk ki, mint az alacsony előállítási költség, a jelentős húzó – és nyomószilárdság, a magas hőszigetelő és hőtároló képesség.

Ezek a tényezők mind azt támasztják alá, hogy ebben az új építőanyagban – amely mindnyájunknak rendelkezésünkre áll – benne rejlik a lehetőség az építőipar gyökeres átformálására.

Home | Oldaltérkép | Kapcsolat
Székhely: 1165 Budapest, Májusfa utca 12 • Telephely: 1164 Budapest, Csókakő utca 35. • Telefon/Fax: +36 (1) 407 1425 • Mobil: +36 (30) 251 3289

typobox.hu/index.php/termekeink/papirbetonA papírbeton tulajdonságai

A papírbetont 1928-ban szabadalmaztatták az USA-ban, előállítása nagyon egyszerű: alkotóelemei a papír, a föld és a víz. A receptúra szerint a papírt vízben kell puhára áztatni és aprítani, majd homokkal és portland cementtel elkeverni. A papír aránya 50-80% közötti lehet, míg a cement a papírbeton körülbelül 10%-át teszi ki, a homokot földdel is lehet helyettesíteni (a legerősebb papírbetonhoz pedig homok helyett mészkövet kell alkalmazni).

A víz adagolása szinte ösztönös, hiszen ha túl kevés vizet használunk, akkor a massza nem elég folyékony, ellenben ha az optimálisnál több vizet öntünk a keverékbe, akkor az elpárolog vagy elszivárog a földbe. A papírbeton masszája számos módon formázható és felhasználható: falazáshoz készíthetünk belőle tetszőleges formájú és méretű téglát, beleönthetjük zsaluelemek közé, vagy szórással is felhordhatjuk valamilyen más felületre. Aljzatbetonként is alkalmazható, vagyis hagyományos módon ki kell önteni és el kell simítani.

A papírbeton könnyűbeton, jó szigetelő, jó a formatartása és nagyon erős. Mind nyomószilárdsága, mind a húzószilárdsága igen jelentős. Bár nyomószilárdsága a hagyományos betonnak is nagy, de ez csekély húzószilárdsággal párosul, ezért is van szükség gyakran „vasalásra”, acélbetétes megerősítésre.

A papírbeton erősen tűzálló. Különálló rostjai cementtel itatódnak át, ami megakadályozza az oxigén áramlását, elrekesztve az égés táptalaját. Kísérlet képen egy gázégő lángját közvetlenül a papírbeton téglára irányították. A tégla felszíne megperzselődött ugyan, ám több perces közvetlen tűz hatására sem kapott lángra. Összehasonlítási alapul vehetjük például a fát, amely nyílt láng hatására néhány másodperc alatt meggyullad.

Mérlegeljünk néhány számadatot: a papírbeton nyomószilárdsága 0,18 kN/cm2, ha a keverék nem tartalmaz homokot. Egy 240 cm magas és 30 cm széles papírbeton fal teherbírása méterenként 54 tonna, mégis pusztán 178 kg a súlya. A papírbeton szigetelő értéke jelentős, az ezt mérő R-érték 30 cm-es fal esetén 1,24 m2/W (k= 0,81 W/m2K), ami egy jó eredmény.

A papírbeton előnye az is, hogy nyomószilárdsága homok hozzáadásával növelhető, emellett pedig jó hőszigetelési értéke magas hőtároló képességgel párosulva alkot előnyös kombinációt. E két tényező együttes jelentése a papírbetont a többi építőanyag elé helyezi. A rostcement állományába beágyazódó homokszemeket lényegében hőszigetelő levegő zsákok és persze papírrostok veszik körül.

Az erősen szigetelő környezet miatt a meleg homokszemek közti áramlása meglehetősen sok időt vesz igénybe. A papírbeton fal hőtechnikai szempontból nagy késleltető, illetve csillapító hatással bír. Ez a hőtani „lendkerék” meglepően eredményes.

A papírbeton fal egész nap elviseli a felmelegedést és egész este ellenáll a lehűlésnek. Ha a papírbeton nem volna olyan olcsó, önmagában az előbbiek miatt is forradalmi lenne. Kedvcsinálóként említhetjük azt is, hogy a papírbeton előállítása során nem kell túl sokat aggódni a víz adagolása miatt sem, nem lehet elrontani. Ha a hagyományos betonhoz túl sok vizet adunk, az eredmény egy, az optimálisnál gyengébb szerkezetű anyag lesz.

A papírbeton rostszálai viszont telítődnek ce menttel, ami biztosítja az anyag egyenletes szerkezetét, s ennek köszönhetően a felesleges víz egyszerűen elpárolog, vagy a földbe szivárog.

A száraz rostcement hagyományos- vagy láncfűrésszel darabolható, alakítható. Ez a tulajdonság lehetőséget nyújt például arra is, hogy az ablakok, ajtók helyét csak a későbbiekben, a fal felhúzása után alakítsuk ki. A fal könnyedén fúrható, a lyukak pedig bármikor egyszerűen eltüntethetők, könnyen be lehet őket tapasztani.

A papírbeton téglák lehetnek csaphornyosak is, ami a könnyű összeilleszthetőséget is biztosítja. Minden szempontból sokoldalú, rugalmas építőanyagról van tehát szó. Összefoglalva a papírbeton előnyeit, olyan szempontokat emelhetünk ki, mint az alacsony előállítási költség, a jelentős húzó – és nyomószilárdság, a magas hőszigetelő és hőtároló képesség.

Ezek a tényezők mind azt támasztják alá, hogy ebben az új építőanyagban – amely mindnyájunknak rendelkezésünkre áll – benne rejlik a lehetőség az építőipar gyökeres átformálására.