Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki tette a liberális kifejezést szitokszóvá?

Honnan ered az „oké” szó?

2019. március 19. 14:37 Múlt-kor

 

A teljes írás elolvasható: mult-kor.hu/honnan-ered-az-oke-szo-20190319 

 Martin Van Buren 1849 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)

 Ezt a következő évben alapozta meg Martin Van Buren elnök újraválasztási kampánya. Az elnököt sokan az „öreg kinderhooki”, azaz Old Kinderhook becenévvel illették, mivel a New York állambeli Kinderhook településen született. Az „OK” rövidítés így őrá is illett, és egy könnyen megjegyezhető kampányelemmé változott. Van Buren (egyébként sikertelen) újraválasztási kampányát követően aztán egyre szélesebb körben találkozni az „OK” kifejezéssel az amerikai angol nyelvben, így a legnagyobb valószínűséggel Readnek volt igaza az eredetét illetően.

Read egyéb nyelvészi tevékenységében sem volt egy mindennapi kutató. Az 1945-től 1974-ig a Columbia Egyetemen tanító akadémikus számos szótár elkészítésében működött közre tanácsadóként, és több bizonytalan eredetű szónak és kifejezésnek igyekezett a végére járni. Amikor egy interjúban megkérdezték, melyik értelmező szótárat részesíti előnyben, azt válaszolta: „A szótárak használatában az a nagy veszély, hogy egyfajta kényszerzubbonnyá válhatnak, amelyek megakadályozzák az anyanyelv csapongó, szabad élvezetét.”

1965-ben azt írta: „A szabványok személyes meggyőződés kérdései, és másokra való kényszerítésük teli van veszélyekkel. Azok, akik „nyelvünk kincsét” kívánják védelmezni, be kellene, hogy lássák, e kincsnek egyik értékes eleme éppen a bizalmas hangnem, a helyi sajátosságok, a szleng.”

Read hosszú élete során számos különös angol szó eredetét, illetve bizonyos szavak átértelmeződésének folyamatát fedte fel. Ezek közül talán a leghíresebb – nemzetközi jelentősége miatt – az a felfedezése volt, miszerint Ronald Reagan amerikai elnökhöz köthető, hogy a korábban semleges „liberális” szóból számos körben egyfajta szitokszó lett, amely alá sokféle egyéb, a beszélő által kritizálni szándékozott politikai fogalom és irányzat könnyen besorolható. Read további projekteken dolgozott, amikor 2002-ben, 96 évesen elhunyt manhattani otthonában, mindössze három hónappal felesége, Charlotte halála után.