Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiderült, hogy az "új autó illat" valójában egy karcinogén koktél

2020.02.25

 

Kiderült, hogy az "új autó illat" valójában egy karcinogén koktél
Kezdőlapújvideó

Kiderült, hogy az "új autó illat" valójában egy karcinogén koktél

 

Sokan imádják az új autó illatát, amiről megállapították, hogy valójában megölheti az embert. Az új autó illata egy veszélyes illékony vegyületekből álló koktél, amelyet az autó anyagai tartalmaznak. Amikor ezeket az anyagokat beszerelik a kocsiba, a vegyületeik nagy részét a levegőbe bocsátják ki, amelyek nagy koncentrációban találhatók a lezárt autókban.

Mi az az új autó illat?

A rengeteg illat, amelyet a legtöbb ember hihetetlenül vonzónak talál, valójában az oldószerek, ragasztók, gumik, műanyagok és szövetek eredménye, amelyeket az új autó luxusának megteremtésére használnak. Minden anyag tartalmaz illékony szerves vegyületeket, úgynevezett VOC-ket, és ezek közül sok halálosan veszélyes is lehet.

Bármely új autóban ott lebegnek az olyan vegyszerek, mint például a benzol, amely a nyersolajban megtalálható vegyület, a TNT-ben található toluol, a formaldehid, az építőanyagok megőrzésére szolgáló vegyi anyag és más nehézfémek. Az ezen vegyi anyagoknak való kitettség azonnali tünetei lehetnek akár az émelygés vagy a hányás.

Az EPA (Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége) becslései szerint az új autó illatnak való folyamatos kitettség hormonhiányt, szaporodási problémákat, valamint a máj, a vesék és az idegrendszer súlyos károsodását okozhatja. Egyes esetekben a kitettség rákhoz vezethet.

Mekkora kockázatot jelent?

Fontos, hogy ne aggódjunk ezen vegyszerekkel kapcsolatban, mivel naponta sokféle veszélyes vegyi anyagnak vagyunk kitéve, a kulcs a kitettség idejének korlátozása. Előfordulhat, hogy az új autó vásárlása után néhány hónapon keresztül az ezen vegyületeknek való kitettség nem öli meg az embert, de ha valaki élete végéig minden évben új autót vásárol, akkor lehet, hogy óvatosabbnak kell lennie.

Vannak más jó hírek is. A kutatók becslése szerint a kockázat körülbelül az első három év során csökken, a legnagyobb kockázatot az első 3 hónapban jelenti az emberre. Még ennél is jobb hír, hogy az összes nagyobb gépjárműgyártó ezen veszélyes vegyi anyagok eltávolításán dolgozik az új autókból a fogyasztók védelme érdekében.

Az egyik fő vegyi anyag, amely korábban komoly veszélyt jelentett, de amelyet majdnem eltávolítottak minden új autóból, a polivinil-klorid, az úgynevezett PVC, amely rendkívül veszélyes illékony szerves vegyületeket képez, amelyekről ismert, hogy rákot okoznak. Ugyanaz a vegyi anyag, amelyet a vízvezetékekben használnak, de ebben az esetben teljesen biztonságos, mivel a vegyületek nem oldódnak fel, és nem válnak légneművé.

E vegyületek eltávolításával együtt az autógyártók jobb szűrőrendszereket is telepítenek annak érdekében, hogy csökkentsék az utasok kitettségét.

Szóval, mit jelent ez az egész? Ha valaki szemet vetett egy új autóra, ne hagyja, hogy ez megakadályozza a vásárlásban. Illékony szerves vegyületek és karcinogének mindenhol vannak körülöttünk. A legfontosabb dolog, amelyre oda kell figyelnünk, az a kitettség idejének korlátozása. Ha valaki új autót vásárol, próbáljon jól szellőztetni vezetés közben az első néhány hónapban.

Ha azonban teljesen el akarja kerülni valaki ezeket a vegyi anyagokat, akkor a legjobb megoldás lenne egy 2 évesnél idősebb használt autó vásárlása.

Az új autó illata, amelyet mindannyian szeretünk, valójában veszélyes vegyi anyagok koktélja, amely árthat nekünk. Nem kell sokat aggódnunk miatta, de ha lehet, akkor ne üljünk túl sokáig az új autóban, hagyjuk, hogy egy kicsit kiszellőzzön. (1)

(1) - https://interestingengineering.com/turns-out-that

ujvilagtudat.blogspot.com/2020/02/kiderult-hogy-az-uj-auto-illat.html