Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarországi érintettje is van az első európai, mesterségesen előállított hanggal elkövetett csalásnak

2019.09.05

Magyarországi érintettje is van az első európai, mesterségesen előállított hanggal elkövetett csalásnak

 forum.index.hu/Article/showArticle

Mesterséges intelligencia alapú szoftverrel követtek el egy csalást Nagy-Britanniában: egy cégtől 72,5 millió forintnyi eurót csaltak ki márciusban úgy, hogy sikeresen utánozták az egyik cégvezető hangját, akiről elhitették, arra adott utasítást, hogy egy nagyobb összeget utaljank át a cég magyar beszállítójának, írja a Wall Street Journal.

A sértett céget a lapnak nem nevezték meg, a WSJ a céget biztosító társasággal tudott meg részleteket az ügyről.

 

Eszerint a brit székhelyű céget az egyik német felső vezető hangját felhasználva keresték meg, és miután meggyőzödtek róla, hogy a német igazgató sajátos akcentusában adott utasítást a nagy összeg átutalására, a cég valóban elutalta a kért összeget, 220 ezer eurót.

A pénz azonban nem érkezett meg a magyarországi baknszámlára, így amikor a csalók újabb összeg átutalására kérték a brit központot, azok gyanút fogtak, és jelentették az esetet a rendőrségnek. Ettől függetlenül a pénz Mexikóban felszívódott.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen technológiával utánozták a cégvezető hangját, de arra évek óta figyelmeztetnek a biztonságtechnikai cégek, hogy a legújabb kibertámadások hasonló módon, valakinek a megszemélyesített hangjával, de akár videóképmásának bevetésével - ún. deepfake felvételek segítségével - fognak történni. (WSJ)