Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgező anyagok a mindennapi és baba kozmetikumokban

2015.08.02

 Mérgező anyagok a mindennapi kozmetikumokban

 

 

Szeretnék egy kis segítséget nyújtani, hogy melyek azok a mérgező/káros összetevők a kozmetikumokban melyektől jó ha megóvjuk magunkat. Lehetséges, hogy első látásra rémisztőnek tűnhet, de egy kis odafigyelés az kozmetikumok vásárlás előtti összetevőinek átolvasása és máris kizártuk az életünkből a mindennapos káros anyagok egy jó részét. A natúr szappanok és natúr kozmetikumok használatával nem lehet gond.

Íme néhány mérgező anyag:

BHT

Teljes nevén: butylated hydroxytoluene. Bőrgyulladást okoz. Toluene-t tartalmaz mely nagyobb mennyiségben rákkeltő lehet. Ami számomra nagy meglepetéssel járt, hogy a baba szappan összetevői között is megtaláltam.:(

Parabének

Felmerült a gyanú, hogy rákkeltő hatásúak. A parabének tartósítószerek, melyek veszélyesek, mivel a bőrön keresztül felszívódva a hormonrendszer működésébe is beavatkozhatnak. A parabént leggyakrabban metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén, butilparabén néven találhatod meg a csomagoláson. Fény hatására gyorsíthatják az öregedést, és ez elég nagy probléma, mivel sok naptejben, krémben is megtalálhatóak.

Alcohol, Isopropyl

Nagyon erős szárító és izgató oldószer, dehydrátor, ami megszünteti a bőr természetes savköpenyét, ezáltal sokkal sebezhetőbbé tesz a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben. Propylénből állítják elő, petróleum származék. Elősegíti a bőr barna foltosodását, és az idő előtti öregedését.  Arcszeszekben, dezodorokban, krémekben fordul elő leggyakrabban.


Sodium Lauryl Sulfate

Borzasztó hírnevű anyag, SLS néven vált ismertté. Tisztítószer, felületaktív anyag, leginkább tusfürdőkben, samponokban, és habzó arclemosókban van. Leoldja a bőr természetes zsírrétegét, ezáltal szárítja a bőrt.

1,4-dioxán

Hiába keresnénk a legtöbb kozmetikum összetevőinek listáján, ugyanis az etilén-oxiddal kezelt vegyületek szennyezőanyagaként kerül a termékekbe. Elsősorban habzó kozmetikumokban, samponokban, folyékony szappanokban és habfürdőkben mutatták ki. Átjutva a bőrfelületen károsítja a vesét, az idegrendszert és a légutakat, és valószínűleg rákkeltő. Mindez elkerülhető lenne, ha a gyártók olyan alapanyagokat használnának, amelyek etilén-oxid hozzáadása nélkül is eléggé kíméletesek.

Aluminium clorid (aluminium só), aluminium zyrconium tetraclorohydrex

Egy szintetikus izzadás gátló/dezodor legfőbb összetevője. Ezt az összetevőt az USA-ban és az EU-ban légfrissítőben tilos használni. A legújabb kutatások szerint felelős lehet a mellrák kialakulásáért. Semmiképpen sem szabad problémás bőrön alkalmazni.

Szilikon

Általában samponok, krémek összetevőjében van jelen. A szilikon eredetű bőrápoló krémek lezárják a bőrt. Bevonják, nem engedik lélegezni (sokkal inkább, mint egy műanyag fólia tenné). Újabb tanulmányok kimutatták, hogy ilyen lezártság miatti hosszabb távú izzadás bőrirritációt okozhat. Néhány szintetikus bőrápoló krémről ismert, hogy tumor képződést segít elő és felhalmozódik a májban és a nyirokcsomókban. Ezek biológiailag nem lebonthatóak, negatív környezeti hatást is okoznak. Ilyen szilikonos anyag még: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone.

A lista közel sem teljes, de a leginkább hétköznapokban használt termékekben szerintem ezek a legfőbb káros anyagok. Egy kis odafigyeléssel kivonhatjuk háztartásunkból ezeket az összetevőket. Védekezni a megbízható natúr kozmetikumokkal, szappanokkal lehet.

Bejegyezte: Georgina Soós /ginaturalszappan.blogspot.hu/2014/08/

 

 

 

Babaápolás- avagy mivel NE! mérgezzük a babák bőrét!

 

 A mostani témánk a BABAÁPOLÁS. Egy ilyen bejegyzés gondolata már régóta ott motoszkált a fejemben. Jelenleg még aktuálisabbá vált, hiszen második gyerkőcömet várom, így lassan kétgyermekes anyukaként megsokszorozódik a felelősségérzetem a gyermekeim és az ő  egészségük iránt. Ez az iromány nem tudományos cikk, nem orvosi disszertáció, csupán a tapasztalataimat, véleményemet szeretném Veletek megosztani, illetve igyekszem minél átláthatóbban egy csokorba gyűjteni a babaápolásban rejlő veszélyeket.

Babaápolás- nálam ez a szó, már önmagában tartalmazza a lehető legmagasabb szintű odafigyelést és óvást. Persze nyilván való, hogy ebben a szennyezett, olykor piszkos világban nem tudjuk megóvni gyermekeinket 100%-ban minden őket érő káros hatástól, de nálam itt az óvás, védelmezés azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben igyekszem ennek eleget tenni. Azt hiszem sokan mások is így vannak ezzel, ez az élet és a gyerekek vele járója, viszont sokan esnek abba a „vak” hibába, hogy a tévében, újságokban hirdetett reklámok által babaápolásra alkalmasnak mondott termékekben teljes mértékben megbíznak, és elhiszik, hogy az mennyire jó lesz a kisbabának, gyerkőcnek.

Mielőtt néhány – anyukák által közkedveltebb- babaápolás terméket kiemelnék „elemzésre”, szeretnék köszönetet mondani a Krémmánia oldalnak és munkatársainak, hogy létezik ez az oldal, és ezzel rengeteg segítséget, útmutatót nyújtanak a krémek, kencék világában számunkra. Néhány összetevő besorolásával ugyan nem értek teljes mértékben egyet, ezért más oldalakon is utána szoktam nézni a kérdéses alkotóknak, így még szélesebb ismeretet kaphatok ezekről az anyagokról.

A termékek INCI listáját néztem végig, erről azt kell tudni, hogy mindig olyan sorrendben vannak felsorolva az összetevők, hogy az adott termékben legnagyobb mennyiségben előforduló van a lista elején, a végén a már kisebb mennyiségben szereplő anyagok kullognak.

Nézzünk néhány babatusfürdőt, a teljesség igénye nélkül:

 

 

       1.    Nivea Baby Nutri Sensitive Fürdető

 

Ugyan a krémmánián nagyon jó értékeléseket kapott, de nézzük csak meg, hogy mi is van benne, amit ekkora szeretettel locsolnak az anyukák a babák bőrére?

    1.    Sodium Meryth Sulfate- detergens, felületaktív anyag, külföldi oldalak szerint hasonló az SLS-ek összetételéhez, ezekről a későbbiekben bővebben.

  2.    Peg-200 Hydrogenated Glyceryl Palmitate, a PEG vegyületekről általánosságban ilyen leírásokat találni az interneten:

Polyethylen Glycol (PEG) compounds

potenciálisan rákkeltő petróleum összetevő, ami öregítheti és csökkentheti a bőr természetes nedvesség tartalmát. Ez növelheti az öregedés tüneteit és a baktériumokkal szembeni sebezhetőséget. Tisztítószerekben használják olajok és zsírok oldására. A termék olvadáspontjának és sűrűségének szabályozására használják, továbbá maró tűzhelytisztító spray-kben. 

3. Cocoamidopropyl Betaine

krémmánia leírása: Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos.

Egyéb oldalakon talált információk szerint: bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget. A biztonsági adatlapról: szem és bőrirritációt okozhat. 

4.    Polyquaternium-10

 

Krémmánián ugyan zöld pöttyöt kapott és egy ilyen leírást: Elektormos töltődést megakadályozó és felületi hártyaképző segédanyag

 

Viszont további oldalakon keresgélve azért nem teljesen érdemel zöld pöttyöt, ezt írják:

rákkeltő anyagokat tartalmazhat. 

 

 

2.    Johnson's Baby Top-to-Toe Bath

 

Ez már nem kapott olyan népszerű értékeléseket, mégis még mindig az egyik legnépszerűbb márka a babapiacon. Nézzük vajon mivel is érdemelte ki mindezt: 

1. Cocoamidopropyl Betaine (rögtön az előkelő 3. helyen az INCI listán)

krémmánia szerint: Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos.

Egyéb oldalakon talált információk szerint: bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget. A biztonsági adatlapról: szem és bőrirritációt okozhat. 

2.    Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer 

 

egy szintetikus összetevő, kőolajból nyerik, erős bőringerlékenységet okozhat. 

3.    Sodium Hydroxide- Nátrium hidroxid (marólúg, lúgkő). Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A kozmetikai iparban kis mennyiségben arra használják, hogy szabályozzák vele a krémek ph értékét (bizonyos hatóanyagok csak bizonyos ph tartományban aktívak, ilyenek pl. az AHA és BHA). Nagyobb mennyiségben bőr irritáló. 

4. Phenoxyethanol

krémmániás besorolás: Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kevéssé irritáló.

egyéb oldalak véleménye: tartósítószer, a késztermékben 1% lehet. Bőr és szem irritációt, valamint allergiát okozhat. 

 

 

 

  3.    Gabi Krémes Tusfürdő 

 

Ez a kedvencem (nade semmiképp sem a szó pozitív értelmében), márcsak azért is, mert néhány termékükre rá van írva, hogy a Heim Pál Gyermekkórház ajánlásával. Ez azért borzasztó számomra, mert megnéztem az összetevőket, és nem értettem, hogy az ország egyik legjobb, ha nem a legjobb gyermekkórháza miért is ajánl olyan jó szívvel ilyet bárkinek, nemhogy babáknak.

Amiért ezt a teméket az abszolút kerülendő kategóriába sorolnám az a következő összetevők miatta van:

1.    Sodium Laureth Sulfate (rögtön a második helyen szerepel az INCI listán) Krémmánia leírás: Kókuszból előállítható, tisztítókban, szappanokban és samponokban gyakran használt felületaktív anyag és emulgeálószer.  Az SLS -nél  gyengédebb, de hatékony tisztító anyag. Bár nagy mennyiségben az SLES is irritáló (az SLS mar kisebb mennyiségben is az...), a kozmetikumokban található koncentrációban a használata biztonságosnak tartott.

Egyéb oldalak besorolása: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban használják - valamint a termékek 90%-ban mint hab. 

 

Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat. 

 

Az SLS-nek és ALS-nek kitett gyerekek szeme előfordulhat, hogy nem fejlődik megfelelően, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy "kókuszdióból származik". 

Lásd Nitrosating agents, Anionic Surfactants 

A biztonsági adatlapról: 

Szembe kerülve: 6 albínó nyúl szemébe csepegtetett 29%-os Sodium Lauryl Sulfate oldat komoly irritációt okozott. Az anyagot az erősen bőrirritatív csoportba sorolták. 

 

Anionic Surfactants

az anion a felületaktív anyagok negatív töltésére utal. Rákkeltő nitrosaminokkal szennyezett lehet. Ezek a mosószerek komoly fenyegetést jelenthetnek az egészségre. Autómosó szerekhez, garázspadló tisztítókhoz és motor zsíroldókhoz használatosak - és mint hab a személyes ápoló termékek 90%-ban jelen van.

 

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
 • Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
 • Sodium Methyl Cocoyl Taurate
 • Sodium Lauroyl Sarsocinate
 • Sodium Cocoyl Sarcosinate
 • Potassium Coco Hydrolysed Collagen
 • TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate
 • TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate
 • Lauryl or Cocoyl Sarcosine
 • Disodium Oleamide Sulfosuccinate
 • Disodium Laureth Sulfosuccinate
 • Disodium Dioctyl Sulfosuccinate stb.

(Sőt sok helyen ezekre az SLS anyagokra írják, hogy nem lehet a bőrről teljes mértékben lemosni, ezért van az a sikamlós érzés, így nem hagyja lélegezni a bőrt, és egyben így szárítja is.....ez persze egyenes következménye lehet egy szuper ekcéma kialakulásának.)

2.    Cocoamidopropyl Betaine

krémmánia szerint: Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos.

Egyéb oldalakon talált információk szerint: bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget. A biztonsági adatlapról: szem és bőrirritációt okozhat.  

3.    Polyquaternium-10

 

Krémmánián ugyan zöld pöttyöt kapott és egy ilyen leírást: Elektormos töltődést megakadályozó és felületi hártyaképző segédanyag. 

Viszont további oldalakon keresgélve azért nem teljesen érdemel zöld pöttyöt: rákkeltő anyagokat tartalmazhat.

4. Sodium lactate

krémmániás besorolás: tejsav nátrium sója, melyet hidratáló és ph szabályozó anyagként használnak a kozmetikumokban. A kozmetikumokon kívül élelmiszerekben is találkozhatunk vele E325 néven, ahol gombaellenes hatása miatt húskészítmények szavatosságának a meghosszabítására használják.

egyéb oldal besorolása: napfényre érzékennyé teszi a bőrt, mivel a legfelső bőrréteget eltávolítja. 5.    Phenoxyethanol

krémmániás leírás: Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kevéssé irritáló.

egyéb oldalak véleménye: tartósítószer, a késztermékben 1% lehet. Bőr és szem irritációt, valamint allergiát okozhat.

6.    Methylparaben 

Propylparaben 

Butylparaben .

Isobutylparaben 

Ethylparaben 

Ezek az összetevők sajnos mind-mind megtalálhatók ebben az egyetlen babatusfürdőben. És amit a parabénekről érdemes tudni:

Parabének

A krémmánián ezt írják róluk: Tartósítószer. A methylparabent tartalmazó termékek növelhetik az UVB által okozott károsodást a bőrben. Bár ez nem biztos, tanácsos methylparaben-tartalmú termékek mellett (meg amúgy is, mindig :)) fényvédőt használni. Részletesebb információ a parabénekről a futuredermen

Egy másik oldalon viszont azért ennél rémisztőbb információkat is találunk:

tartósítószerként alkalmazzák, a címkén methylparaben, ethylparaben, propylparaben, buthylparaben, isobuthylparaben vagy E216 néven szerepel.

A kutatások azt mutatták kis, hogy sokkal jelentősebb hatása van az emberi szervezetre, mint az ösztrogéneknek. Okozhat izomtömeg csökkenést, extra zsírlerakódás, férfi mellnövekedést. Más tanulmányokban is kapcsolatba hozzák a mellrákkal, és a kutatók a parabén nyomát megtalálták minden egyes szövetmintában, melyet 20 különböző mellrákból vettek. Az EPA leírása szerint  a methylparaben különösen szerepet játszik a metabolikus, fejlődési, hormonális és idegi rendellenességekben és különböző rákoknál.

http://zoldsziget.startuzlet.hu/cms/paraben.html

Egy harmadik oldalon pedig ezeket olvashatjuk róluk:  Paraben preservatives (methyl, propyl, butyl, ethyl)

 

a mikrobás fejlődés megakadályozására használják, valamint a termék élettartamának növelésére. Széles körben használják, holott köztudottan mérgezőek. Sok allergiás reakciót és bőr kiütést okoztak. Erősen mérgező. 

 

A biztonsági adatlapról: 

 

Vészkilátások: Figyelem! Lenyelve vagy belélegezve káros. Szemre, bőrre és légzőszervekre irritatív. Allergiás bőrreakciókat okozhat. 

Bőrre kerülve: bőrirritációt okoz, olyan tünetekkel, mint pirosság, viszketés és fájdalom. Allergiás bőrreakciókat okozhat. 

Szembe kerülve: irritációt, pirosságot, fájdalmat okoz. 

 

 

Babaolajok

 

 

johnson-s-babaolaj

 

Ez nem más, mint egy tocsogó kőolajszármazék....húúúúú, hát nem is tudom...inkább nem írom.:) Fő és a vizen kívüli egyetlen összetevője:

 

 

Paraffinum Liquidum / Mineral Oil eo 

krémmánia leírás: Ásványi olaj (mineral oil). Színtelen, tiszta folyadék, melyet a petróleumból vonnak ki (vagyis inkább a petróleumból gázolaj gyártás folyamatának mellékterméke). Rossz hírneve ellenére Paula Begounszerint  a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyag. Ezenkívül hatásos sebgyógyító is. Az ásványi olajnak azonban némi pórus eltömítő hatása is van, így kombinált és zsíros bőrűeknek jobb kerülni.  Dr. Rózsa Sándor a Testápoló Kislexikonban az ásványi olajat  a nem ajánlott összetevők közé sorolja, mert szerinte "megmarad a bőr felszínén, nem szívódik föl, akadályozza a bőr lélegzését". A híres amerikai bőrgyógyász, dr Leslie Baumann Cosmetic Dermatology című könyvében viszont Paula Begounhoz hasonlóan azt írja, hogy a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj egy kiváló és biztonságos hidratáló összetevő. További információ aFutureDermen.

egyéb oldalon szereplő leírás: Mineral oil- petróleum melléktermék, befedi a bőrt, mint a műanyag, eltömi a pórusokat. Gátolja a bőr képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat, elősegíti az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Lassítja a bőr funkcióit és a sejtfejlődést, ezáltal idő előtti öregedést okoz. Sok termékben használják (a babaolaj 100%-a ásványi olaj!). Az ásványi olaj származékok szennyezettek lehetnek rákkeltő hatású PAH-okkal (Polycyclic Aromatic Hydrocarbonok). A gyártók vazelint használnak, mert ez hihetetlenül olcsó. Ásványi olaj, Liquidum Paraffinum (az ásványi olaj szebben kifejezve!), Paraffin olaj, Paraffin viasz, Vazelin

Igazából további babaolajok elemzését feleslegesnek is tartom, hiszen szinte kivétel nélkül mindegyik fő összetevője a paraffinolaj.

Ezek azok a termékek, melyeket aztán tényleg teljesen feleslegesnek tartok egy kisbaba ápolásánál. Mintha egy olajbuborékba fullasztanánk szegény kisbaba bőrét, sem lélegezni, sem természetes módon tisztulni nem tud, tocsog az olajban, és még bajt is okozhat. Szóval tényleg, miért is használjuk? Mert száraz a baba bőre? És mitől lehet száraz, nem megfelelően hidratált a kisbaba bőre? A fenti tusfürdőktől? Fürdetjük, fürdés után száraz lesz a baba bőre, akkor kenjünk be olajjal, hamarosan még szárazabb a baba bőre, még több olajat locsoljunk rá (lényegében olaj a tűzre szerintem) aztán irány a patika, és a szteroidos ekcéma elleni kenőcs.

Pedig nagyon szépen el lehet ezt kerülni. Egy megfelelő, természetes anyagokat tartalmazó, kellően hidratáló, kőolajszármazék és egyéb veszélyes-, káros-, szennyezőanyag mentes natúr termék használatával. Persze ezeket is ki kell tapasztalni, nem mindenkinek válik be minden készítő vagy gyártó terméke, viszont egy hatalmas egészségre ártalmas kockázati tényezőt kihúzhatunk az életünkből és a kisbaba jövőjéből, ha nem szennyezzük felesleges anyagokkal őket, hanem igyekszünk természetes készítményekkel kiváltani ezeket a szörnyű babatusfürdőket.

Persze a fentebb kivesézett összetevők ugyanúgy megtalálhatók a felnőtteknek szóló tusfürdők többségében is (tisztelet a kivételnek, ami elég ritka), de sajnos egyelőre nagyon kevesen veszik ezt komolyan. Viszont aki már tapasztalta a különbséget, az tudja már mit jelent a vegyszermentes bőrápolás!

Mandulaolajos juhtej szappan

 

Nem ragoznám tovább, hogy mik tesznek kárt a bőrben, inkább néhány mondatban bemutatnám, hogy a vásárlói visszajelzések és a tapasztalatok alapján én mit javasolnék kisbabák bőrápolására, mint természetes, kifejezetten babák bőrápolására kifejlesztett szappan. Az én 3 éves kisfiamnál már néhány hónapos korában félretettük a gyógyszertári fürdetőt és áttértünk a MANDULAOLAJOS JUHTEJ SZAPPANUNKRA. Bátran kijelenthetem, hogy akkor sem, és azóta sincs egyetlen babaolaj a házban, soha nem kellett testápolózni. Ha netán pelenkakiütés jelentkezett, vagy az ebéd végterméke kicsípte a popóját, akkor pedig vízbe áztattam a dióolajos vagy körömvirágos szappant és azzal a szappanos vízzel törölgettem az érintett bőrt. Ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, mindig szépen és hamar rendbe jött a bőre. Bőrszárazsággal, ekcémával soha nem volt problémánk, és most már ott tartunk, hogy ha elfogy egy szappan, akkor ő választja ki, hogy melyiket szeretné használni, és élvezettel szappanozza magát, szagolgatja, és elismerően bólogat: „Anya, ennek jó ijjjata van”.

Ha egy szappan már túl kicsi, nehéz vele a fürdés, akkor nem szenvedek vele, bedobom a vízzel teli kádba, hadd olvadjon szét, közben ápoja a gyerkőc bőrét, és még spórolunk is.:)

Remélem hasznosnak tartottátok fenti írásomat, biztosan sokan még most is legyintenek, hogy ugyanmár, eddig sem lett bajuk a tusfürdőtől, ezután sem lesz. Szeretném kívánni, hogy Nekik legyen igazuk. Viszont ha csak néhány embert kicsit is el tudtam gondolkodtatni a témán, az már siker számomra. 

Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is, kinek volt már egyértelmű bőrproblémája, amit tusfürdő váltott ki, illetve milyen különbségeket tapasztaltatok amikor elhagytátok a tusfürdők használatát? Természetesn az ellenpéldákat is szívesen olvassuk, minden vélemény építő jellegű lehet.


Néhány felhasznált forrás:
http://kremmania.hu/
http://www.organikus.hu/mergezo.php

http://zoldsziget.startuzlet.hu/cms/paraben.html

http://www.wikipedia.org/

 

 

/emanufakturajuhtejesszappanok.blogspot.hu/2013/0