Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merre menjek, ha mindenhol dugó van? – Menekülőutak Budapest és a Balaton között

2019.06.26

 

Merre menjek, ha mindenhol dugó van? – Menekülőutak Budapest és a Balaton között

A Balatonról - Cikkek

2019. június 25., kedd — Molnár Zoltán

Végtelennek tűnik az M7-es dugója, ezért szabadulnál az autótömegből, de a régi 7-esen kívül nem ismersz más utat a Balatonra? Van megoldás, de ezért a járatlan utak felé kell venni az irányt. Bicskétől kezdve, Nádasdladányon át, Kálozig autóztunk, hogy alternatív útvonalakat keressünk a Balatonhoz. Segítünk, akár az északi, akár a déli partra tartasz!

 
 

Budapestről Balatonra való lejutás nehézségeit valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Az ember vagy a zsúfolt, sokszor nem is légkondicionált vonatokon nyomorogva várja Szabadifürdőt, vagy autóba ül és beáll az M7-es autópályán kialakuló hosszú kocsisorba, esetleg hasonlót él át a párhuzamos 7-es főúton. Olyan közúti alternatívákat gyűjtöttünk össze, akik nekivágtak a nagy kalandnak. Ezek az útvonalak sokszor gyönyörűek, vadregényesek, de a lakott területek és vonalvezetés miatt nem tudunk olyan gyorsani menni, mint az autópályán, kilométerben pedig biztosan hosszabbak, mint a legismertebb útvonalak. Mégis időt spórolhatunk ezeken, ha tényleg hatalmas a torlódás az M7-esen (és ilyenkor a 7-es főúton is, ahol mindenki el akarja kerülni a dugót).

Fontos információ: ugyan igyekeztünk részletesen leírni az útvonalakat, de a biztonság kedvéért a Google Maps térképen is megjelöltük őket. A cikkben elhelyezett linkekre kattintva meg is tekinthetők térképen a menekülőutak.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Az északi menekülőút

Már Budapestnél eldönthetjük, ha azt látjuk, hogy beállt az M7-es, hogy melyik partra igyekszünk, ennek megfelelően tudunk jó kerülőutat választani. Ha az északi partra megyünk, Székesfehérvárig több lehetőség áll rendelkezésünkre. Mindegyik érinti az M1-es autópályát is. 

Az egyik opció, hogy hamar lehajtunk az M0-s csomópontjában, majd az 1-es főúton a biatorbágyi körforgalomig haladunk. Átszelve a kisvárost Etyek és Alcsútdobozfelé menjünk tovább. Ez az útvonal szép (ámuljunk el az alcsúti golfpálya melletti fasoron!), kiváló vezetési élményt nyújt, bár néhány szakasza zötyögős.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Alcsútdobozt úgy is elérhetjük, ha az M1-esen Bicskéig autózunk, majd az 1-es és811-es főutakon haladunk tovább. A 811-es előnye, hogy szintén szép, dimbes-dombos tájon halad, forgalom alig van rajta, Lovasberénytől fel van újítva és Fehérvárig kevés lakott területen kell áthaladni.

Ennek is van alternatívája: ha még Felcsút előtt elhagyjuk a 811-est, majd Vértesbogláron, Csákváron és Zámolyon át érünk Fehérvárra. Szintén vegyes minőségű az út, de kellemes a táj.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Székesfehérvárról két opció adódik. A gyors a 8-as, ami olyan, mint egy gyorsforgalmi út (hivatalosan nem az, így matrica se kell rá), kétszer két sávon mehetünk 110-zel, bár vannak 70-es szakaszai. Főszezonban a veszprémi körgyűrűa gyenge pontja, ahol minden kereszteződésben kialakulhatnak dugók. A másik útvonal vadregényes, de sok falun vezet át: Fehérvár-Nádasdladány-Berhida- Balatonfűzfő a körülbelüli vonalvezetése.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

A déli menedék

Hiába kedvezne a földrajz - a sík Mezőföld - az M7-estől délre lévő utaknak, egészen minimális a választék. Budapestről indulva nagy mentsvár lehet az M6-os autópálya, ami az Ercsi-Martonvásár tengelyig párhuzamosan fut az M7-essel. Innen viszont zsonglőrködni kell a GPS-szel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Érdemes az Iváncsa-Pusztaszabolcs-Adony csomópontnál elhagyni az M6-ost, majd Szabadegyháza felé suhanni. Innen Sárosdon át Kálozig az M7-essel párhuzamosan, bár jó távol tudunk haladni mellékutakon. Ezután vagy vagy elmegyünk némi kerülővel Dégig, hogy aztán vagy felmenjünk a 64-es úton, Enyingen át Balatonvilágosig, vagy Szabadhídvégen át Somig haladjunk tovább, és aztán a 65-ösön célozzuk meg Siófokot.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Apró mentsvárak

Akadnak olyan útvonalak is, melyek pár kilométeren tudnak csak segíteni, de ez is hasznos lehet. Például a Velencei-tó északi parti útja (Kápolnásnyék-Velence-Sukoró-Pákozd), bár sok a lakott terület és a tó környéke is zsúfolt szezonban. Esetleg Polgárditól Fülén és Balatonfőkajáron át lehet menni Balatonakarattyáig.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

A jövőben vidéki nagyvárosokból is javulhat a Balaton elérhetősége, például Győrfelől Pápáig a 83-as főútból gyorsforgalmú utat alakítanak ki. Tervben van a veszprémi körgyűrű déli szektorának felújítása, szélesítése, különszintű csomópontokkal való ellátása. Épülget (sajnos túl sok fa élete árán) az M76-os autóút, ami Zalaegerszeget köti össze az M7-essel. Végül pedig a 67-es út kibővítéseis zajlik 2x2 sávra, ami kaposváriaknakpécsieknek egyaránt jó hír.

Amennyiben van egy bevált, jó útvonalad, amit mi nem ismerünk, de szívesen megosztanád az olvasóinkkal, ne tartsd magadban. Írd meg azinfo@welovebalaton.hu email címre!

welovebalaton.hu/balaton/merre.menjek.ha.mindenhol.dugo.van.menekuloutak.budapest.es.a.balaton.kozott