Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ujvári Anna – Izrael és én: Izraelben nincs…

2016.11.12

 

 

Izraelben nincs…

 

 

Izraelben nincs Túró Rudi

Az én szubjektív listám ma.

 1. Izraelben nincs túró rudi. Na jó, tudom, ezt nem nehéz kitalálni. Van viszont orosz túró rudi, szirok.
 2. Izraelben nincs kelkáposzta.
 3. Izraelben nincs kovászolni való uborka. Ami nagy kár, mert a nyári melegben nagyon hamar kész lenne. Vagyis kész van, csak picike másmilyen uborkából van, és majdnem pont olyan finom.
 4. Izraelben nincs málna.
 5. Izraelben nincs unikum.
 6. Izraelben nincs pálinka. Nem is igaz, van. Már ittam izraeli házi pálinkát. Jó volt.
 7. Izraelben nincs igazi magyar étterem vagy cukrászda. Érthetetlen. Kár.
 8. Izraelben nincs Orbán-kormány. 
 9. Izraelben nincs kordon a Tel Aviv Pride felvonulói körül.
 10. Izraelben egy átlagos heti első munkanapon, ami vasárnap, nincsenek citromba harapott arcok a buszon és a metrón.
 11. Izraelben nincs is metró.
 12. Izraelben nincs személyes sértődés abból, ha megkéred az embereket, hogy menjenek már beljebb az ajtóból a busz belsejébe, vagy hogy elállják az utat az autójukkal, légyszi álljanak már arrébb. Úgy általában nem veszik személyesnek azokat a dolgokat, amik nem azok, és nem anyáznak egymás arcába.
 13. Izraelben nincsenek (neo)nácik. Még amikor meglátsz egy nagy, kopasz, feketébe öltözött fickót, akkor is biztos lehetsz benne, hogy nem náci az illető.
 14. Izraelben nincs mértéktelen alkoholfogyasztás a társasági összejöveteleken. Na jó, ha magyarok is vannak ott, az más. Amúgy meg mindenki inkább füvezik. Mindenesetre valóban nincs az a “kultúrája° az alkoholnak például hogy indítsuk a napot egy jó pálinkával a disznóölésen.
 15. Izraelben a disznóölésnek sincs nagy hagyománya.
 16. Izraelben nincs polgári házasság.
 17. Izraelben nincs déli harangszó.
 18. Izraelben nincs lehetőséged arra, hogy beülj a kocsiba, és közúton átmenj egy másik országba. Pontosabban át tudsz menni Petrába és Tabába turistáskodni, de nagyjából ennyi.
 19. Izraelben nincsenek előszobák. Gondolom azért, mert nincs szükség arra, hogy valahol tárold a nagykabátodat és a sáros cipődet, mert
 20. Izraelben nincs igazi tél.
 21. Izraelben nincs fűtés, ami azért évente néhány hétig zavaró tud lenni a köpadlós lakásokban, ahol a fürdöszobán nincs igazán jól zárható ablak, de vannak kis elektromos melegítők, olajradiátorok, vagy a légkondi is tud meleget fújni. Egyik sem ér valami sokat.
 22. Izraelben nincs Balaton.
 23. Izraelben nincs tömegközlekedés szombaton, kivéve a kis iránytaxikat.
 24. Izraelben nincs rádió- és tévéadás, semmilyen (semmilyen!) közlekedés, minden üzlet, étterem, szórakozóhely zárva van yom kipurkor, engesztelés napján. A világi élet teljesen leáll egy napra. Fantasztikus.
 25. Izraelben nincsenek igazi folyók.
 26. Izraelben nincs európai típusú udvariasság. Eszembe sem jut, hogy egy férfi előre fog engedni, kinyitja az autó ajtaját, vagy fel fogja segíteni a kabátomat. őrülök annak is, ha nem lök fel. Mondjuk ha megtaláltad azt az egyeten férfit az egész országban, aki figyel az ilyesmire, azt nagyon meg kell becsülni.
 27. Izraelben nincs európai típusú udvariaskodás, felesleges körök futása, görcsölés azon, hogy vajon mit fog szólni a másik ahhoz, ha ezt meg ezt csinálom. Sokkal egyenesebb a kommunikáció.
 28. Izraelben nincs elég kóbor macska ivartalanítva.
 29. Izraelben nincs Tesco. Se Spar, Lidl, Aldi, sőt! CBA sincs. Se Starbucks, Costa, vagy Califomia Coffee Company.
 30. Izraelben nincs Roger Waters-koncert.
 31. +1. Izraelben nincs béke. 
 <div class=