Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kollektív bűnösség újbóli megjelenése Európában

 

Hetek közéleti hetilap

Hack Péter: A magyar választás és az új világrend Részlet

március 21-én Joe Biden amerikai elnök egy üzletemberek számára szervezett kerekasztal-beszélgetésen kifejtette
Most, amikor változnak a dolgok, egy új világrend alakul. Ezt nekünk kell vezetni! És egyesítenünk kell a szabad világot ennek érdekében.”

Az amerikai elnök tehát egy, az USA által vezetett egységes világrend megteremtésének lehetőségét látja a jelenlegi világpolitikai helyzetben. Szerinte ez a világrend a korábbiaknál nagyobb szabadságot fog teremteni, hiszen ez a „szabad világ” egyesítését jelenti.

Az amerikai és nyugat-európai politikai, gazdasági és kulturális elit által az elmúlt évtizedekben szinte monopolhelyzetbe hozott „progresszió”-val megteremteni szándékozott „szabadság” azonban nem mindenki számára nyújt vonzó perspektívát. Ebben a „progresszív szabadságban” az úgynevezett „reprodukciós jogok” minden tekintetben megelőzik az élethez való jogot, ami a terhesség kilencedik hónapjáig elvégezhető abortuszhoz való jogot is jelenti, a legradikálisabb törekvések szerint.

A nőnek a magzat elvételéhez való „joga” megelőzi az orvosok és az egészségügyi személyzet lelkiismereti szabadságához való jogát, emiatt meg kívánják tiltani azt, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva joguk legyen visszautasítaniuk az abortuszban való közreműködést. A „progresszív szabadság” bűncselekménnyé szeretné nyilvánítani azt, ha valaki egy terhes nőt megpróbál lebeszélni az abortuszról, vagy ha valaki a homoszexualitásról bibliai alapon mond véleményt, vagy ha segítséget kíván nyújtani a homoszexuális életmód elhagyásához.

A „progresszív szabadságban” a biológiai férfinak az a „joga”, hogy nők között versenyezzen, megelőzi a biológiai nők azon jogát, hogy a sport keretében tisztességes versenyben dőljön el az eredmény.

A nemi identitásával kapcsolatban zavarban lévő biológiai férfi joga megelőzi az összes lány és nő jogát ahhoz, hogy a mosdókban, sportpályák öltözőiben vagy a zuhanyzóban megőrizzék az intimitáshoz és személyes privát szférájukhoz való jogukat. És természetesen ez érvényes a fordított helyzetekre is, amikor biológiai nők akarnak azokon a helyeken jelen lenni, amik eddig kizárólag férfiak számára voltak fenntartva.

A szabadság korábbi világában érvényesült az az elv, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezménye 7. cikke is rögzít, nevezetesen a büntetéskiszabás tilalma törvény nélkül („nullum crimen sine lege”, „nulla poena sine lege” elve), ami azt jelenti, hogy valakit csak olyan bűncselekményért lehet megbüntetni, amit a törvény az elkövetés idején már büntetni rendelt, és csak a törvényben meghatározott büntetést lehet alkalmazni. Röviden: elvben nincsen bűncselekmény törvény nélkül, és nincsen büntetés törvény nélkül. Ehhez képest az elmúlt hetekben embereket „ítéltek” vagyonelkobzásra anélkül, hogy bárki tisztázta volna, hogy elkövettek-e személy szerint valamilyen bűncselekményt, és anélkül, hogy a szankciót velük szemben független, pártatlan bíróság tisztességes eljárás eredményeként szabta volna ki. Ebben a körben nem csak az orosz oligarchák vagyonának elkobzása hozható fel példaként (amely vagyont, ha bűncselekményből származik, a bíróság elkobozhatja, miután tisztességes eljárásban megállapítják a bűncselekményért való felelősséget, és a jogorvoslat lehetőségét megtartva, alkalmazzák a törvény szerint kiszabható büntetést). Van másik példa is: Kanadában a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionsofőrök bankszámláinak zárolása büntetőjogi alapon elképzelhetetlennek tűnt volna néhány évvel ezelőtt.

Az emberi jogok és a jogállamiság klasszikus hívei számára a kollektív bűnösség és a kollektív büntetés újbóli megjelenése Európában is elképzelhetetlennek tűnt. A „progresszív szabadság” új világrendjében emberek csak azért elveszthetik munkahelyüket vagy vagyonukat, mert történetesen orosz állampolgárok. Újra hangsúlyozom, ha valaki ezen orosz állampolgárok között bármi olyat tett, amit a törvény büntetni rendelt, azzal szemben eljárást kell indítani. Ha ebben az eljárásban megállapítják a bűnösségét, akkor meg kell büntetni, de ami most zajlik, az nem ez.

www.hetek.hu/cikkek/belfold/2022aprilis/mirol-dontunk-aprilis-3