Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony Gergely szerint morális kötelesség az ellenzéki program részévé tenni a menedékkérők jogait

 

Karácsony: A migránsok jogaival nem fogunk kampányolni, mert nem lehet vele választást nyerni

2021. augusztus 2. 16:41

Karácsony Gergely, a Párbeszéd és MSZP miniszterelnök-jelölt-jelöltje a Zeitnak adott interjút. Ebben azt mondta: Orbán Viktor 2010-es megválasztása előtt „látszólag stabil demokratikus rendszer volt”. Most azért indul – mint fogalmazott –, mert morális kötelességének érzi az Orbán-kormány elleni harcot.

Budapest főpolgármestere szerint a magyar kormány „nem létező” ellenségeket kreál, értve ezalatt az LMBTQ-lobbit, Soros Györgyöt, valamint a migránsokat is. Ez utóbbi azért is érdekes, mert később ugyanebben az interjúban Karácsony Gergely azt mondja: mind a hat ellenzéki párt egyetért abban, hogy a migránsok emberi jogait garantálni kell. Arra a kérdésre azonban, hogy ez az ügy mekkora prioritást élvez az ellenzék részéről, Karácsony azt válaszolta:

Hadd legyek őszinte: ezzel nem tudunk választást nyerni. A menedékkérők emberi jogait biztosítani morális kötelességünk, és a programunk része, de nem fogjuk rányomtatni a választási plakátjainkra”

– fogalmazott.

Kérdezték Karácsonyt a gyermekvédelmi népszavazásról is, ezzel kapcsolatban azt mondta: az egész gyermekvédelem „politikai blöff”.

mandiner.hu/cikk/20210802_karacsony_gergely_zeit_ellenzek_elovalasztas_fidesz_budapest

 Karácsony: A kormány mesterséges vitákat gerjeszt/Részlet

3/08/2021 07:36

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

 

A Die Zeit riportere kitért arra, hogy az ellenzéki szövetségben ott van a Jobbik is, és megkérdezte Karácsonyt, hogy ezzel a párttal is együtt kíván-e működni. A főpolgármester válasza: az ellenzék sok különböző pártból áll, de ezek megtanulták, hogy kooperálniuk kell. „Én magam is sok kérdésben eltérő véleményen vagyok, mint a Jobbik vagy más pártok, de a budapesti önkormányzatban jól együtt tudunk működni, ezért egyáltalán nem látom kilátástalannak a helyzetet”. Karácsony értékelése szerint a Jobbik ugyan szélsőjobboldali pártként indult, időközben azonban jobbközép párttá vált. „Ez megmutatkozik abban is, hogy csatlakozni akar az Európai Néppárthoz.” Szerinte néha adódhatnak vitáik, de mély szakadék nincs köztük törvényhozási kérdésekben.

Karácsony a német magazin kérdésére megerősítette, hogy ez vonatkozik a menekültügyre, illetve bevándorláspolitikára is: a hat ellenzéki párt egyetért abban, hogy a magyar kormánynak a menedékkérőkkel szemben tanúsított embertelen bánásmódja elfogadhatatlan, még akkor is, ha nem támogatják a gazdasági bevándorlást.

Karácsony Gergely szerint morális kötelesség az ellenzéki program részévé tenni a menedékkérők jogait, ugyanakkor ezt nem kívánják választási plakátokon hirdetni, mert ezzel nem lehet választást nyerni. A választási kampány hangsúlyát Orbán korrupciójának és a szegénységnek a felszámolására kívánják helyezni. 

A szexuális kisebbségek ügyét illetően Karácsony azt mondta a Die Zeitnek: az összes szövetséges ellenzéki párt, valamint a társadalom nagy része támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, ugyanakkor a szexuális kisebbségek helyzete nem csak a törvényalkotástól függ, hanem az őket körülvevő társadalmi klímától is.

www.klubradio.hu/adasok/karacsony-a-kormany-mesterseges-vitakat-gerjeszt-119909