Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarország és Ausztria megakadályozta az EU-ban, hogy hadihajók ügyeljenek a Líbia elleni fegyverembargó betartására

2020.02.17

 Frankfurter Rundschau Magyarország és Ausztria megakadályozta az EU-ban, hogy hadihajók ügyeljenek a Líbia elleni fegyverembargó betartására, ily módon gátolva a polgárháború elharapózását. Budapest és Bécs arra hivatkozik, hogy semmiképpen sem szeretné, ha ezeknek a hajóknak bajbajutott menekülteket is ki kellene halászniuk a tengerből, mert ezzel csak az embercsempészeket bátorítanák. Az unió külügyi biztosa nyíltan nehezményezi, hogy az ilyen ügyekben egyhangú döntéssel lehet csak határozni. A magyar-osztrák blokád egyben csapás a német külügyminiszter számára, aki próbál hatékony európai fellépést összehozni a líbiai békefolyamat támogatására. Ilyen helyzetben mai brüsszeli tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek várhatóan csak arról egyeznek meg, hogy repülőgépekről és műholdakról követik a potenciális fegyvercsempészek mozgását. Ám mint a Német Tudomány és Politika Alapítvány a minap rámutatott: ez semmiképpen sem segít érvényt szerezni a tilalomnak. Ahhoz ugyanis hajók kellenének. A német zöldek egyik EP-képviselője ugyanakkor arra emlékeztet, hogy semmiféle statisztikai adat nem támasztja alá az állítást, miszerint a haditengerészet jelenléte fellendítené az illegális migrációt. Marquart inkább attól tart, hogy az osztrák kancellár olyan útra tévedt, amit Magyarország jóvoltából már ismer a világ.  

New York Times/Reuters Adócsökkentéseket jelentett be évértékelő beszédében Orbán Viktor, de egyben kemény időket jósol a magyar gazdaság számára, mivel megtorpant a növekedés az euroövezetben. A nacionalista kormányfő, aki gyakran összecsap a különféle uniós intézményekkel a bevándorlás megszigorítása miatt, részben külön úton jár a gazdaságpolitikában. A hangsúlyt arra helyezi, hogy hazai forrásokból finanszírozza az államadósságot, miközben alacsonyan tartja a költségvetés hiányát. A bírálók szerint viszont súlyosbodott a korrupció, a miniszterelnökhöz közelálló oligarchák nagyokat nyerészkednek az állami szerződéseken, illetve az uniós támogatásokon. Ugyanakkor az Eurasia Group elemző intézet úgy látja, hogy a politikus szilárd népszerűségét csakis a gazdaság visszaesése veszélyeztetheti. Az agytröszt azt várja, hogy a hatalom továbbra is a költségvetési kiadások segítségével igyekszik ösztönözni a fejlődést, a jegybank pedig az emelkedő infláció ellenére változatlanul alacsonyan tartja az alapkamatot.

nepszava.hu/3067366_szabad-szemmel-magyarorszag-most-a-libiai-fegyvercsempeszet-visszaszoritasat-blokkolta-az-eu-ban-mert-migransok