Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az óceánba eresztenék a radioaktív fukusimai vizet

2020.01.31

 2020. január. 31. 20:41 2020. január. 31. 20:42 TECH

Az óceánba eresztenék a radioaktív fukusimai vizet

Valahogy meg kellene tőle szabadulni még a tokiói olimpia előtt.

Egy japán szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a Fukusima I. atomerőműben keletkezett, radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle – jelentette saját forrásaira hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság két lehetséges módszert vizsgált meg alaposan: az egyik az óceánba eresztés, a másik, hogy hagyják elpárologni. A gondos mérlegelés után a testület tagjai az előbbi mellett foglaltak állást. A kormány a bevett gyakorlatnak megfelelően valószínűleg elfogadja a szakértők döntését.

A vizet kezelték, és az erőművet működtető Tokyo Electric Power tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre –kivéve a tríciumot.

Az erőműben már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének a megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és 2031-ig tart. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, a víztartályokban 1,2 millió tonna víz gyűlt fel.

Japánban az idény nyáron olimpia lesz, és azért is sürgős megszabadulni a radioaktívan szennyezett víztől, mert a játékok egyes eseményeit az erőműtől csupán 60 kilométerre rendezik meg. Dél-Korea már bejelentette, hogy a sportolói sugárzás érzékelő műszereket és élelmiszert visznek Japánba saját maguknak.

hvg.hu/tudomany/20200131_fukusima_atomeromu_atomkatasztrofa_csendes_ocean_tokioi_olimpia