Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fukosima erőműből származó hűtővizet a tengerbe lehet ereszteni

 

HVG - Home | Facebook

A víz nyomokban még tríciumot tartalmaz.

A japán nukleáris felügyelet jóváhagyta azt a tervet, hogy a tengerbe engedjék a megrongálódott Fukusima Daj-icsi atomerőműből származó vizet – adta hírül a Reuters.

A 2011-es katasztrófa óta a reaktorok hűtésére használt vizet hatalmas tartályokban tárolják az erőműben, idén júliusig több mint 1,3 millió tonnát tett ki. A hatóságok biztonságosnak ítélték a kibocsátást, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a víz a kezelés után is tartalmazhat még tríciumot nyomokban.

A művelet előtt az erőművet üzemeltető Tepco azt tervezi, hogy a szennyezett vizet megszűri, hogy a tríciumon kívül a káros izotópokat is eltávolítsa. Ezután felhígítják és kiengedik. A hatalmas mennyiségű folyadékot jelenleg körülbelül ezer tartályban tárolják, amelyeket szeretnének elbontani, hogy újabb létesítmények épülhessenek a sérült erőmű végső leszereléséhez.

A terv kemény ellenállásba ütközött a régió halászszervezeteinek részéről, amelyek a megélhetésüket féltik. A szomszédos országok, Kína, Dél-Korea és Tajvan szintén aggodalmuknak adtak hangot.

hvg.hu/tudomany/20220722_fukusimai_hutoviz_tenger_engedely