Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bujtás János: 32 éve indult, 20 éve szünetel a SZOMSZÉDOK/ Kommentjeimmel/

2019.11.21

 

 

ÉVFORDULÓK

Emlékszem a napra, amikor Horváth Ádámmal a Főiskola épületéből jöttünk ki. „...van egy biztató sorozat terv nyártól. Csak néhány próbaadás először... Lenne kedved részt venni benne?”
Elakadt a szavam hirtelen. „Hát persze!” – vágtam rá némi spéttel.

Emlékszem az előkészületek lázas munkájára. Az első megbeszélésekre, az első beérkező írói szinopszisokra, az első vitákra, a karakterek kitalálására...rengeteg színész neve felmerült, és Ádám magabiztosan döntött a szereplőkről. A siker őt igazolta.

Emlékszem, amikor Ábel Anitát bemutattam neki. Pár percet beszélgetett vele. Egymásra néztünk: megvan Julcsi! Elkészültek a próbaadások forgatókönyvei. És egy nagyszerű stábbal elindult a sorozat... Visszanézve ma az első epizódokat, Komlós Juci azonnal Lenke néni volt, Zenthe Ferenc az első beállításban Taki Bácsi, és szinte mindenkiről elmondhatnám ugyanezt... Úgy indult, mintha már régen ment volna...

Imádtuk az új családot.... Zenthe Ferenc mindenki kedvence volt, ma is előttem van, ahogy forgatás közben öt perceket „szunyókált” és szinte gombnyomásra a kamera előtt állt... Csodálattal gondolok Komlós Jucira! Kockás papírra írta át a jeleneteit, a végszavakkal együtt...mindig igazán felkészült volt. Kulka János megküzdött mindig, hogy Mágen minden mondata a helyén legyen, Frajt Edit a legkülönlegesebb helyzetekben is nevetésbe tört ki egy-egy baki kapcsán... Bajor Imre "csóközönje" szinte szállóigévé vált.

Csűrös Karola minden pillanatában Etus tudott lenni, Ábel Anita a szemünk láttára nőtt fel... Minden olyan, mintha ma történne. Fehér Anna szerette visszanézni a felvételeket, sokszor ő kérte, hogy vegyünk újra egy-egy jelenetet, Trokán Péter kimértebb volt a többieknél, Koltai János nem szerette az üres járatokat: „Na mi lesz gyerekek? Gyerünk! Felvétel!”, És imádtuk Kézdy György indulatait, „balhéit”: „ Mi a túrót kell mondani? A rohadt életbe...!” Óriási szíve volt Virágh doktorként, Nemcsák Karcsi apait-anyait beleadott a Vágási Feri figurába, Ivancsics Ilona mindenki „Csicsije” maga volt a kedvesség és a megbízhatóság.

Pásztor Erzsi Janka figurája mellékszereplőből főszereplője lett a sorozatnak. Palócz Lászlónak nem volt könnyű dolga, de remekül formálta meg az indulatos művészt, Máriáss József megajándékozott bennünket sok-sok megható pillanattal... És sorolhatnám...
A stáb és a művészek rövid idő alatt valóban egy nagy családdá váltunk. És a stáb minden területen profi munkát végzett: a gyártásszervezés kiváló volt, a hangmérnöki munka, a világítás, a smink, a vágó, a technikusok munkája a rendezői csapattal együtt kifejezetten magas színvonalon oldotta meg a kéthetenkénti megjelenést.

Senki nem számított arra, hogy 13 év után a sorozatot megállítják.. Nem kellett volna! A Szomszédok ezzel együtt volt, van, lesz, folytatódnia kell, folytatni fogjuk. Csak szünetet tartottunk néhány évig. A sorozat ezalatt a 20 év alatt is a mindennapok része volt: ismétlésekben, sajtóban, az interneten, a mémekben...
Az égi csapat és társulat, most már Horváth Ádámmal együtt elismerő csettintéssel és biztatással néz le ránk: „Igen, megérte! Folytassátok!”

Az elmúlt években mindenki azt kérdezte tőlünk, mi is egymástól: Folytatjuk? Igen, eljött az idő, hogy folytassuk. Már keressük a megoldást! A rendszerváltás utáni évek is izgalmasak voltak. Arról sikerült maradandó képet alkotnunk az utókornak. A mai életünk legalább annyira izgalmas. Hova, merre, miért? És a ma nézőin kívül biztosan számíthatunk az utókor hálájára is.
Igen, eltelt 20 év, a gyerekekből felnőttek lettek, a felnőttekből nagypapák, nagymamák, néhányan eltávoztak közülünk, de az élet ment és megy tovább... Ez a megváltoztathatatlan rendje.

A földi társulat és csapat él és dolgozik tovább, és készen áll a folytatásra.

Bujtás János, a sorozat rendezője

Kommentjeim


Gábor Szabó Az Ádám egy interjúban mondta, hogy a sorozatok ma azért nem színészekkel készülnek, mert nagyon nehéz lenne a napi adásokat színészegyeztetéssel megoldani. Lenne csatorna, amelyik vállalná a sugárzást, ha a stáb hajlandó a tematikát követni. Ugyanazt a "Szomszédokat" nem lehet visszahozni, minthogy az "Életképek sem volt már a "Szomszédok". És a Bujtor színházas sztorija sem keltette fel az érdeklődést. Ugyanakkor a színészek ismertsége jelentősen visszaesett, mióta az MTV nem forgat TV játékokat, nem ad le színházi közvetítéseket. Ezért felteszem, szívesen vállalnának fiatal színészek is szerepet benne.
 • Bujtás János Gábor Szabó ez egy negatív hozzáállás Gábor!
 • Gábor Szabó Bujtás János Miért Jani, szerinted ugyanonnan folytatható? Amikor azt kérdezték az Ádámtól, mi lesz, ha vége a "Szomszédoknak", azt mondta, semmi gond, csinálunk egy másikat. Ezért is ültette fel a szereplőgárdát az utolsó adásban egy buszra, hogy az a busz akárhova megérkezhessen és folytatódhasson a játék, egy más sztorival.
 • Bujtás János Gábor Szabó A családok története folytatható, a szereplői nem cserélhető le, nyilván 20 év eltelt, sok minden változott, de Szabó Gábor az ma is Szabó Gabor... persze lehet csinálni másikat. Azt majd valaki más tervezi.

 • Gábor Szabó Bujtás János Igen, nagyon jó a meglátásod Bujti. A sorozatban szereplő családok élete valóban folytatható a jelen életben. A sztori viszont függ attól a TV csatornától, amelyik vállalja a költségeket. És a reklámozóktól. És meg is kell írni a technikai forgatókönyvet ennek megfelelően. Leforgatni viszont sokkal könnyebb, a mai érzékeny videokamerákkal. Lakótelepi helyszín az ingatlanárak miatt nem lehetséges.De találtam egy helyszínt, ahol paneltörténetek leforgathatóak, megfelelő kapcsolatrendszer esetén: https://hulladekvadasz.hu/.../a-hungaria-koruti-lakatlan.../
  A Hungária körúti lakatlan orosz panelegyüttes - Hulladekvadasz.hu
  HULLADEKVADASZ.HU
  A Hungária körúti lakatlan orosz panelegyüttes - Hulladekvadasz.hu
  A Hungária körúti lakatlan orosz panelegyüttes - Hulladekvadasz.hu