Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bűnszervezet alapításával vádolják Fico volt kormányfőt, belügyminiszterét őrizetbe vették

 

Népszava – Wikipédia

Részlet

SzerzőGál Mária

Szervezett bűnözői csoport alapítása és támogatása, adótitkok veszélyeztetésének gyanúja miatt a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerdán őrizetbe vette Robert Kalinák volt belügyminisztert és ugyanezzel vádolta meg Robert Fico volt miniszterelnököt is. A jelenleg parlamenti képviselő Fico letartóztatásához a parlament hozzájárulása is szükséges. Kalinákkal együtt vették őrizetbe Marek Para ügyvédet, aki a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírová meggyilkolásának megrendelését elrendelő Marian Kocner milliárdos vállalkozó védője volt.

Fico letartóztatása is a levegőben lóg, a hivatalos vádemelésre reagálva, a parlamenti többséget adó négypárti kormánykoalíció vezetői sorra nyilatkoztak, hogy nem szándékoznak az igazságszolgáltatás útjába állni, megszavazzák mentelmi jogának megvonását. Az egykoron párttárs, majd később vetélytárs Peter Pellegrini, a Hlas ellenzéki párt vezetője, az ártatlanság vélelmére hivatkozva védelmébe vette korábbi „főnökét”. Szerinte a kormánykoalíció politikai csatározásra használja fel a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséget, a hatalom „undorító játékot” folytat, így igyekszik elrejteni azt, hogy képtelen az ország vezetésére.

Fico politikai bosszúnak minősítette a ellene indult eljárást, amely szerinte csak próbálkozás arra, hogy „likvidálják a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét”, amiért következetesen rámutatott a kormány és az államfő tehetetlenségére, arra, hogy „hogyan adták el Szlovákiát az USA-nak”.

Az év őszén indult a Tisztítótűz elnevezésű NAKA akció, amely vezető tisztségviselők sorát buktatta le, elsőként Tibor Gaspar akkori országos rendőrfőkapitányt.


Fico és Kalinák tavaly október óta készülhetett az elkerülhetetlenre. Ekkor kerültek nyilvánosságra azok a felvételek, amelyeket rejtett kamera rögzített egy vadászházban, s amelyeken Fico, Kalinák, Miroslav Bödör vállalkozó, Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány fia és Marek Para ügyvéd adócsalásról beszélget, illetve arról, mit valljon a kihallgatásra váró Kalinák, mi legyen a közös álláspont a megvádolt Gaspar és a vállalkozó ügyében.

nepszava.hu/3154202_kreml-haboru-putyin-katasztrofalis-hiba-ukrajna-oroszorszag