Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felvidéki magyar városok polgármesterei kérik Matovičot a mini-Schengen átértékelésére

2020.05.15

  Felvidéki magyar városok polgármesterei kérik Matovičot a mini-Schengen átértékelésére


KOMJÁTHY PETŐCZ ANDREA | 2020. MÁJ. 15.

Pozsony vezérletével mini-Schengen épül Magyarország köré. A koronavírus-járvány enyhülésével Pozsony Ausztriával és Csehországgal alakítana ki külön rezsimet, mely egyben egyfajta mini-schengeni határ felhúzását jelentené a magyar határra.

  A határmenti magyar városok polgármesterei ma nyílt levélben kérték Igor Matovič kormányfőt az elképzelés átértékelésére.

“Az elmúlt napokban egyre gyakrabban hangzik el a szlovák külügy részéről, hogy az ország a koronavírus-járvány keretében afféle mini-Schengen kiépítését tervezi. Csehországgal és Ausztriával már javában zajlanak az ezzel kapcsolatos tárgyalások, júniustól pedig fel is állhat az új rendszer. A gond az, hogy Magyarország nem szerepel a szlovák tervekben, ami felvidéki magyarok tízezreinek családi életét és munkáját nehezítheti”   – hívta fel a problémára elsőként a figyelmet a Körkép.sk.

 

Ausztria és Csehország mutatói is rosszabbak, mégis…

  Pénteken Keszegh Béla komáromi városvezető kezdeményezésére a felvidéki városok polgármesterei levélben fordultak Igor Matovič kormányfőhöz. A polgármesterek levelükben határozottan sürgetik a szlovák-magyar határon életben lévő korlátozások miharabbi rendezését, valamint határnyitás esetén közös megoldást kérnek Ausztriával és Csehországgal.   Hangsúlyozzák, hogy


az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengeni-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom. A szabad mozgás korlátozása jelentősen befolyásolja nem csak a gazdasági életet, de családokat szakít szét, az emberek hétköznapi életét korlátozza. 


A levelet aláíró polgármesterek az ún. mini-Schengen kialakítása esetén határozottan kérik Magyarország bevonását is ebbe a folyamatba.


Újabb “szögesdrót” a magyar határra?

  A mini-Schengen, ahogy a témát az SaS vezette szlovák külügyminisztérium napok óta erősen kommunikálja, felvidéki magyarok tízezreit érintené negatívan. A dolog pikantériája, hogy a járványügyi adatok alapján úgy Csehország, mint Ausztria rosszabb mutatókkal rendelkezik, mint Magyarország.   Amikor a témáról hétfőn Komáromban a Körkép.sk személyesen Richard Sulík gazdasági minisztert kérdezte, kitért az egyértelmű válaszadás alól és magyar viszonylatban továbbra is csak a 30 kilométeres határsávban való szabad mozgást említette.

 

Tisztelt Mgr. Igor Matovič miniszterelnök úr!

Szlovákia déli városainak polgármesterei ezúton szeretnénk megszólítani a Szlovák Köztársaság Kormányát, hogy mihamarabb vizsgálja felül Magyarország és Szlovákia közt érvényben lévő határátlépési korlátozásokat. Az egyik leghosszabb határszakaszról van szó, ahol a Schengeni-rendszeren belül nagyon élő és aktív volt a forgalom. A szabad mozgás korlátozása jelentősen befolyásolja nem csak a gazdasági életet, de családokat szakít szét, az emberek hétköznapi életét korlátozza. 

A városok vezetőiként mi magunk a legfegyelmezettebb hozzáállást támogatjuk, azonban értetlenül állunk azelőtt, hogy Szlovákia már a határok nyitását készíti elő Csehország és Ausztria irányába, addig Magyarország kimarad. Ezt a hozzáállást nem igazolják a megbetegedési adatok, de az óvintézkedések skálája sem, hiszen Magyarország határozottan küzd a vírus ellen.

 Tisztelt Miniszterelnök úr!

 Nyilvánvaló, hogy a déli régiókban a határok nyitása, vagy az átlépési szabályok enyhítése nem csupán gazdasági jellegű kérdés. Nem csak az ingázókról van szó, hanem szétszakított családokról, akik közül többen két hónapja nem látták szeretteiket. Olyan természetes összefonódásokról, amelyek miatt a kialakult helyzet mihamarabbi rendezését sürgetjük. Értékeljük a Szlovák Kormány szlovákiai magyar közösség irányába tett gesztusait, éppen ezért is gondoljuk, hogy a szlovák-magyar határ rendezése is az első sorba kerül. Egy ún. mini-Schengen kialakítása esetén határozottan kérjük Magyarország bevonását ebbe a folyamatba. Mivel Szlovákia és Magyarország közti viszony rendezett és jó, így ennek semmi akadályát nem látjuk. Bízunk benne, hogy a déli régió lakosainak hangja, akiket képviselünk, meghallgatásra kerül és sikerül mihamarabb változásokat eszközölni. 

 

Üdvözlettel Orosz Csaba, Somorja polgármestere JUDr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere PhDr. Fenes Iván LL.M, MBA, Bős polgármestere Holényi Gergő, Nagymegyer polgármestere Mgr. Keszegh Béla, Komárom polgármestere Ing. Szabó Eugen, Párkány polgármestere Ing. Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere Mgr. Agócs Attila, PhD., Fülek polgármestere Mgr. Szögedi Anna, Tornalja polgármestere Ing. Pataky Karol, Királyhelmec polgármestere Ing. Vozáriková Marta, Tiszacsernyő polgármestere Másolat: Ivan Korčok, Szlovák Köztársaság külügyminisztere Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Martin Klus doc. PhDr. PhD. MBA, Szlovák Köztársaság külügyminisztériumának államtitkára

 korkep.sk/cikkek/belfold/2020/05/15/felvideki-magyar-varosok-polgarmesterei-kerik-matovicot-a-mini-schengen-atertekelesere/