Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kőtábla Petőfinek egy turóci szlovák faluban, szlovák és magyar felirattal

 Vasárnap Magazin

@vasarnapmagazin Magazin

Emléktábla Petőfinek egy turóci szlovák faluban, magyar felirattal

A Turócszentmárton melletti Necpál község evangélikus plébániájának anyakönyvébe 1791-ben jegyezték be Hrúz Mária megkeresztelését. Mintegy húsz évvel később ő hozta a világra Petrovics, azaz Petőfi Sándort. Az anya nevét 2000 óta az egykori fatemplom helyén álló evangélikus templom falán őrzi egy kis emléktábla, lánglelkű fiának idén a falu főterén állítottak emlékművet.

Vrabec Mária
 
2020. október 29. 

 

Az egész közösség támogatta

Nem is kicsit, az 1,70 m magas és 1,40 m széles hatalmas kőtábla egy nagyvárosnak is becsületére válna. Az alkotó, Milan Orság egy Petőfit ábrázoló dombormű mellé magyarul és szlovákul a következő szöveget véste: „Petőfi Sándor (1823–1849) Versei, művei a világirodalom kincsestárába tartoznak. A forradalom és szerelem magyar költőjének emlékére, akinek édesanyja Hrúz Mária Necpál községből származott. Legyen ez az emlékmű a nemzetek közötti kölcsönös tisztelet és megértés szimbóluma. Az emlékmű a költő születésének közeledő 200. évfordulójára lett felavatva.” Talapzatán pedig a Szabadság, szerelem című költemény olvasható magyarul és szlovákul is (Ján Smrek fordításában).

A necpáli Petőfi-emléktábla legfőbb kezdeményezője a Magyarbélről származó Lengyel Zoltán, akit a Vasárnapban 2013-ban megjelent, a Turóci Magyarok Egyesületéről szóló riportunkban is bemutattunk. „Gyerekkoromtól nagy csodálója vagyok a költőnek. Öt-hat éves lehettem, amikor a magyarbéli templom mellett ácsolt pódiumon előadták a János vitézt, és az előadás nagy hatást gyakorolt rám. Később megláttam a helyi bolt kirakatában egy Petőfi összes költeményeit tartalmazó kötetet, és azonnal megvettem. Máig megvan, gyakran bele is lapozok. Vagy két éve határoztam el, hogy Necpálon emlékművet állíttatok Petőfinek, majd fokozatosan nemcsak a necpáli evangélikus papot, hanem az SNS-es polgármestert és az egész helyi képviselő-testületet is megnyertem az ötletnek. Magánadományokból sikerült megvalósítanunk, mert hiába pályáztunk, az állami intézményektől nem kaptunk támogatást. Az avatásig csak a szükséges összeg fele gyűlt össze, de bízom abban, hogy a többi is meglesz.”


 

Kastélyok, tábornokok

Bár Necpál csak alig 900 lelket számlál, sok turista látogatja, és nem csupán a természeti környezet miatt. A faluban négy kastély is van. A Justh család által 1673-ban épített felső várkastély kertjében temették el Petrőczy Istvánt, Rákóczi kiváló generálisát. A falu alsó részén álló kastély parkja mellett volt egykor az Aradon kivégzett Lahner György tábornok szülőháza, a helyet most emlékoszlop jelöli. Az ő sírját, amelyhez a legenda szerint visszajártak az öreg kurucok összeesküvést szőni, sajnos mára benőtte a gaz.

Az október 3-án felavatott Petőfi-emléktábla a községi hivatal előtti parkban, a falu központjában áll. „Nagyon szép ünnepséget tartottunk, harangszóval, Petőfi-versekkel szlovákul is, magyarul is. Sýkora Miroslav bodrogszerdahelyi operaénekes, aki a cseh–szlovák tehetségkutató 2013-as évadának győztese, megzenésített Petőfi-verseket énekelt. Kár, hogy a járványügyi helyzet miatt nem lehettünk többen, de a jövőben biztosan sokan fogják meglátogatni ezt az emlékhelyet” – teszi hozzá Lengyel Zoltán.

vasarnap.com/aktualis/emlektabla-petofinek-egy-turoci-szlovak-faluban-magyar-felirattal