Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vatikán: magyar védőszent, Árpád-házi Szent Erzsébet lesz Kassának a védőszentje

2019.11.07

 

A Szent Erzsébet székesegyház (b) és a Szent Mihály-kápolna Kassán 2019. október 27-én.

 Vatikán: magyar védőszent, Árpád-házi Szent Erzsébet lesz Kassának a védőszentje

 

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)2019. november 7. 08:18

   

Árpád-házi Szent Erzsébet lesz Kassa védőszentje a kassai érsekség kérése és a vatikáni jóváhagyás következtében. A védőszentség egyik apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa.

Árpád-házi Szent Erzsébet lesz Kassa védőszentje. A hírt Bernard Bober kassai érsek és a város vezetése közösen jelentette be, az ünnepélyes kihirdetés november 17-én lesz a Szent Erzsébet-székesegyházban.

hirdetés

„Rábukkantunk egy XIII. századi városi pecsétre, amelyen Szent Erzsébet látható.

Ő a kassai dóm( itt nyugszik II. Rákóczi Ferenc fejedelem) és  és az érseksék védőszentje, de soha nem avatták a város védőszentjévé. Ezért szerettük volna, hogy idén ez megtörténjen, amikor Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa, hiszen Szent Erzsébet a szegények és az elesettek védelmezője” – tájékoztatott Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere.

A javaslatot április 11-én szavazta meg a városi képviselő-testület, Bober érsek is jóváhagyta és a Vatikánhoz fordult a kihirdetés engedélyezéséért, melyre október 18-án került sor. „Nagyon örültem a kezdeményezésnek, mert egyébként is mindig úgy tekintettem Árpád-házi Szent Erzsébetre, hogy nemcsak a székesegyházunk, hanem az egész város védőszentje” – mondta az érsek.

Az ünnepi szentmise és kihirdetés november 17-én 10.30-kor kezdődik, de már 15-től jótékonysági rendezvények lesznek a városban. Például

Szent Erzsébet-levest fognak árulni, a bevételt pedig egy hajléktalanszálló és a hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezet kapja.

A város élelmiszergyűjtést is szervez a rászorulóknak, november 16-án, szombaton a történelmi városházán megáldják a Szent Erzsébetet ábrázoló festményt, este pedig színházi előadás lesz az életútjáról.

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született, apja II. András magyar király, anyja Gertrúd merániai hercegnő volt. Ő az elesettek, a szegények, a koldusok, az özvegyek és az árvák, a betegek, az üldözöttek, a pékek, a csipkeverők és a jótékonysági szervezetek védőszentje.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

 

infostart.hu/tudositoink/2019/11/07/a-vatikan-dontott-magyar-vedoszentje-lesz-kassanak