Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latorca partján a nóta más

Cikkek

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Terrorellenes Központhoz fordult keressenek megoldást a donbászi blokád feloldására

2017.03.01

 „Utasítottam a Terrorellenes Központot, amely az ATO-zónában minden műveletet irányt, hogy a jogaikat figyelembe véve és mérlegelve a helyzetet tegyenek meg minden szükséges lépést a blokád feloldására” – mondta Avakov Volodimir Grojszman miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően. Megjegyezte, hogy a rendőrség készen áll a donbászi blokád megszüntetésére.

 

Az ukrajnai szakadárok bevezetik az orosz rubelt

2017.02.28

 A Luhanszki Népköztársaság Miniszteri Tanácsa elfogadott egy rendeletet, amely szerint az orosz rubel lesz az állam hivatalos valutája. A döntésnek komoly következményei lehetnek – írta az Independent.

A döntés március elsejétől lép életbe. A minisztertanács szerint ennek a célja az, hogy "stabilizálják a monetáris és pénzügyi rendszert".

A felkelők már két éve is próbálkoztak hasonlóval. Akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője üdvözölte a döntést, mondván, hogy ez azt mutatja, hogy a rubel megbízható és nemzetközi valuta.

 

A KÉT DONBÁSZI NÉPKÖZTÁRSASÁG ULTIMÁTUMOT INTÉZETT A KIJEVI VEZETÉSHEZ

2017.02.27

 Igor Plotnyickij, a Luganszki Népköztársaság (LNR) és Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője sajtótájékoztatón vázolták követeléseiket. Eszerint március elsejéig adtak haladékot Kijevnek arra, hogy számolják fel a donbászi kereskedelmi blokádot, ami január 26-án vette kezdetét, de az ukrán hatóságok semmit sem tettek ellene, csak a szavak szintjén tiltakoznak, noha a korlátozás veszélybe sodorta az egész ország energetikai biztonságát is, miután nem jut el a szén az ukrajnai erőművekbe.

 

Ukrajna:Meginoghat a hrivnya árfolyama

2017.02.25

 A donbászi blokád kihatással van a fémkohászatra, ami jelentős mennyiség pénzt hoz az országnak. Az Ukrán Nemzeti Bank emiatt újabb szigorításokat vezethet be és az ígért valutaengedményeket is visszavonhatja, ami a hrivnya újabb gyengülését jelenti. A donbászi blokád miatt a fémkohászat kénytelen csökkenteni a termelést, mert égetően csökken a fém előállításához szükséges szén. 

 

De stabil a helyzet, Ukrán nacionalisták tüntetnek Kijevben

2017.02.23

 A kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodás értelmében Kijevnek különleges jogállást kell biztosítania Donyeck és Luhanszk megyének.

A mostani tüntetés egyelőre békésen zajlik, nem érkezett hír erőszakos cselekményről. Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: információi alapján az orosz titkosszolgálatok tovább próbálkoznak Ukrajna belső helyzetének destabilizálásával oly módon, hogy tiltakozó megmozdulásokat gerjesztenek.

 

Bizonytalan Ukrajna sorsa, előre hozott választások lehetnek

2017.02.21

 A mostani kormánynak nincs is lehetősége a valódi kormányzásra. Folyamatosan támadásokat kell kivédenie. A legújabb ilyen a donbaszi vasúti blokád, amit a kelet-ukrajnai fronton harcolt veteránok szerveztek, de azóta bizonyos politikai erők is mögé álltak, mert ezzel nyomást tudnak gyakorolni a kijevi elitre. Az akció lényege, hogy teljesen megbénították a vasúti kereskedést a kelet-ukrajnai népköztársaságokkal, mondván, ne pénzeljék a felkelőket. Csakhogy a blokád Ukrajna számára eredményez nagyobb veszteségeket. A fellépő szénhiány miatt az energetikai szektorban már szükségállapotot kellett hirdetni. Petro Porosenko azt mondta, amennyiben folytatódik a blokád, több százezer ember veszítheti el a munkáját, a büdzsé pedig kétmilliárd dollártól eshet el.

 

Ukrajnában a volt kommunista pártvezér a hadiállapot bevezetésére számít

2017.02.21

 Az egykori kommunista párt volt vezetője meg van győződve arról, hogy a jelenlegi hatalom csak úgy képes megtartani hatalmát, ha elrendelik a hadiállapotot, mert ezzel elérik azt, hogy csak az ő akaratuk érvényesülhessen. Szimonenko szerint

a lakosság már annyira kiábrándult a mostani vezetésből és belefáradt a szociális létbizonytalanságba, hogy bármikor kirobbanhat egy mindent elsöprő népharag.

Ezt megakadályozandó Kijevben kiprovokálhatják a kelet-ukrajnai térségben a harcok eszkalálódását, hogy hadiállapotot hirdethessenek ki. Ezzel betiltanának mindenféle politikai megmozdulásokat, cenzúrázhatnák a sajtót, kijárási tilalom volna érvényben, azaz erővel koncentrálhatnák a hatalmukat.

 

Elsötétülhet Ukrajna az ukrán kormány szükségállapotot vezetett be

2017.02.16

 Az ukrán kormány szükségállapotot vezetett be szerdai ülésén a villamosenergia-piacon a szénhiány okozta gondok enyhítése érdekében. Az ukrajnai hőerőművekben használt antracitot a kelet-ukrajnai felkelő területekről szállították eddig az ország többi részébe. A keleti fronton szolgált veteránok azonban január vége óta blokád alatt tartják a térségben a vasútvonalakat, így nem érkeznek meg a hőerőművekbe az antracitszállítmányok. Szakértők szerint a készletek annyira megcsappantak, hogy ha a kabinet nem vezet be korlátozásokat, kevesebb,mint egy hónapra elegendő szén van az erőművek ellátására.

 

Bekérették a kijevi külügyminisztériumba a német nagykövetet a kelet-ukrajnai válságról tett kijelentése miatt

2017.02.08

 ekérették kedden az ukrán külügyminisztériumba Ernst Reichelt, Németország kijevi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot egy interjújában a Donyec-medencei válsággal kapcsolatban tett kijelentésére – hozták nyilvánosságra ukrán hírforrások.

A diplomata az RBK-Ukrajina hírportálon kedden közölt interjúban azt mondta: meg lehetne tartani a választásokat a szakadár ellenőrzés alatt lévő kelet-ukrajnai területeken anélkül, hogy kivonulnának onnan az orosz katonai csapatok.

A nagykövet szavai komoly felháborodást keltettek kijevi politikai körökben, több parlamenti képviselő is tiltakozott, és követelte a külügyminisztériumtól a diplomata kérdőre vonását.

 

“Magyarország igényt tarthat Kárpátaljára”

2017.02.07

 Nem zárható ki, hogy Ukrajna nyugati szomszédai szemet vetnek a határ menti területekre, s kísérletet tesznek azok elcsatolására, Magyarország például igényt tarthat Kárpátaljára.

Mindezt az Ukrán Felderítő Szolgálat egykori vezetője fejtette ki a Gordon című kiadványnak adott interjújában. A szóban forgó cikkből a transkarpatia.net kárpátaljai regionális ukrán nyelvű hírportál idéz. Eszerint Mikola Malomuzs elképzelhetőnek tartja, hogy Ukrajna szomszédai kihasználják az itteni bizonytalan belpolitikai és belbiztonsági helyzetet, s megkísérlik elcsatolni a nyugati régiókat. A felderítő szolgálat volt parancsnoka ezt a verziót ugyan kis valószínűséggel prognosztizálja, de teljesen elvetni sem tudja.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Következő »