Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latorca partján a nóta más

Cikkek

Oliver Stone filmrendező felszólította Donald Trumpot, hogy oldja fel az ukrán válság eredetéről szóló dokumentumokat

2017.02.07

 Ha Trump elnök helyében lennék, feloldanék minden Ukrajnával valamint Szíriával kapcsolatos információt, mert ez a középpontja az újonnan kialakult hidegháborúnak,” – mondta Stone.

A rendező megjegyezte, hogy az amerikai intézmények megragadtak ugyanazon hamis narratívánál, hogy Oroszország “elfoglalta” a Krímet, mint hogy az oroszok részt vesznek az ukrán polgárháborúban, amely fenyegetést jelent Ukrajnára, és így tovább. Fontos tények vannak, melyek kimondatlanok maradtak az ukrán válság eredetét illetően, többek közt a “színes forradalom” technikák, melyek a Maidan puccshoz vezettek, hogy ki finanszírozta ezeket és kik voltak a titokzatos mesterlövészek, akik a tüntetőkre és a rendőrökre is egyaránt lőttek a krízis csúcspontján.

 

AMERIKA MAGÁRA HAGYHATJA UKRAJNÁT

2017.02.07

  Kapcsolódó kép

Többen is egyetértenek abban, hogy Ukrajnára nézve nem sok jót ígér Petro Porosenko elnök Donald Trumppal folytatott hét végi telefonbeszélgetése. Kijev magára maradhat a Donyec-medencei konfliktussal – ezt szűrte le belőle az egyik amerikai politikai elemző. Jeremy Pitters a GolosUA hírportálon megjelent kommentárjában azt hangsúlyozta, hogy az ukrán államfő hiába próbálta rávenni az Egyesült Államok új elnökét arra, hogy tovább szigorítson a Moszkvával szembeni szankció­kon, a válasza erre az volt, Washington majd eldönti, ki a hibás azért, ami a kelet-ukrajnai területeken történik.

 

Putyin: az ukrán vezetés felelős a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződésért

2017.02.04

 Szerinte az ukrán vezetés most kényelmetlen helyzetbe került, mivel az amerikai elnökválasztáson az “egyik felet” támogatták (ezzel nyilván Clintonra utalt), ám a másik jelölt nyert, és most ezzel az új adminisztrációval kell szembenézniük, amelyet mindenképp be akarnak vonni a konfliktusba. Putyin úgy látja, az ukrán kormány az egyre hangosabb ellenzéki tiltakozást is háborúval akarja elnémítani.

 

Kabai Domokos Lajos (Bekiáltás)Porosenkoék utolsó áldozatai

2017.02.04

 Az ukrajnai vezetők – a baltikumiakhoz hasonlóan – azért provokálják Oroszországot, hogy az nyílt katonai lépésre ragadtassa magát

„Két washingtoni és egy izraeli szakértő véleményét is hallottam szerda este. Mindhárman azt állították: az USA-t annyira más problémák kötik le, hogy biztosan elfordul a térségtől. Az ukrajnai vezetők – a baltikumiakhoz hasonlóan – azért provokálják Oroszországot, hogy az nyílt katonai lépésre ragadtassa magát, mert abban reménykednek: Washington továbbra is támogatná őket emiatt. De az említett szakértők szerint ez a hajó már elment.http://mandiner.hu/images/ga1.gif

 

Trump megválasztása óta egyre feszültebb az ukrán helyzet

2017.02.01

 Ukrajna az utóbbi időben kiesett érdeklődési körünkből, holott az elmúlt hetekben jelentősen szaporodtak a fegyveres összetűzések a Donbassz térségében. Mindez összefüggésben lehet a várható Trump-Putyin politikai közeledéssel és egyes megfigyelők szerint mind a Kreml, mind Kijev tesztelni akarja a Nyugat elkötelezettségét Ukrajna irányába. A legforróbb terület Adviijevka körzete (Donyeck repterétől északra), de jelentős tűzerővel lövik egymást a felek Mariupol környékén is. Elterjedt régi–új taktika „a harccal való felderítés” széleskörű alkalmazása mindkét oldalon, itt az áldozatok zömmel civilek. Mindkét fél egyben erősíti a diverzáns és szabotázs tevékenységét és félő, hogy az akciók a hátországok mélységében megszaporodhatnak.

 

Kijev az ENSZ BT összehívását kérte a válság kiéleződése miatt

2017.01.31

 Olof Skoog, a nem állandó BT-tag Svédország januárban elnöklő ENSZ-nagykövete megerősítette, hogy a tanács Kijev kérését jóváhagyva még aznap zárt ülésen vitatja meg a kialakult helyzetet.  Porosenko a Donyecktől néhány kilométerre fekvő, ukrán ellenőrzés alatti Avgyijivka település ellen harmadik napja tartó heves szakadár támadások miatt sürgette a BT összehívás

 

Nincs más út, csak az eltávolodásé, ha a kijevi parlament elfogadja az ukrán nyelv kizárólagos használatáról szóló törvényt – vélte Szerhij Ratusnyak volt ungvári polgármester.

 

A csőd előtti utolsó csepp? Ukrajna keményen utasította el Putyin rendkívül burkolt békeajánlatát

2017.01.24

 Pincsuk elgondolása nem tartalmazott olyan elemeket, mely radikálisan eltérne a ma regnáló hatalmi elit által képviselt nézetektől. Nem mondta, hogy Ukrajna el kellene ismerje a Krím-félszigetet Oroszország részeként, emellett fenntartja, hogy szerinte Oroszország okolható a délkeleti megyékben a feszültség szításáért. Ennek ellenére,  a milliárdos kijelentései az ukrán médiában és politikai körökben is felháborodáshoz vezettek. Porosenko szinte azonnali reakciót adott, és a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy Ukrajna soha nem fogja feladni az „orosz agresszió” elleni harcot. Pincsukot végül felszólította, hogy kérjen bocsánatot a publicisztika megjelentetése miatt.

 

Vonattal Budapestről Munkácsra

2016.12.26

 Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter korábban már beharangozta, hogy munkálatok folynak Magyarország és Kárpátalja vasúttal történő összekötése érdekében.

„Egy új vasúti összeköttetésen dolgozunk Munkács és Budapest között. Ez egy keskeny nyomtávú európai szabványú vasúti vonal lesz” – mondta a miniszter megjegyezve, hogy remélhetőleg az új járat beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

Kárpátaljai pokol – úttalan utakon

2016.12.02

 Egyes helyeken annyira borzalmasak az útviszonyok, hogy igazából már nem is beszélhetünk „utakról”. Ez a megállapítás különösen igaz a beregszászi járási Bótrágyra vagy éppen a munkácsi járási Szernyére, Barkaszóra és környékére. Rejtély, hogy az ezekben a magyar falvakban élők miként birkóznak meg a községükből való „kitöréssel”.

 

Kucsma vizit Kárpátalján

2016.11.29

 „2014 elején Janukovicsnak minden lehetősége megvolt arra, hogy megelőzze a vérontást.

Az ex elnökökkel azt javasoltuk, hogy menessze a kormányt, ahogy ezt a tüntetők követelték.

Ha ezt akkor meglépi, a Krím-félsziget még ma is Ukrajna része lenne és nem dúlnának harcok Kelet-Ukrajnában. Janukovics akkor úgy döntött, hogy nem árulja el a sajátjait” – vélekedett a véres majdan-téri forradalomról és annak következményeiről Kucsma.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Következő »