Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latorca partján a nóta más

Cikkek

Traktort vesz a magyar állam a kárpátaljai magyar termelőknek

2016.11.26

 Ezek az első szerződések, amelyek részesülnek a kárpátaljai magyarságnak nyújtott 32 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési program forrásaiból. 

Szimbolikusnak nevezte, hogy a régióban először a gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók jutnak támogatáshoz, hiszen - fogalmazott - a magyar történelem utolsó harmadában a parasztság volt az, amely a magyarságot jelképezte, és amely a magyarság kiapadhatatlan gazdasági és humán erőforrását jelentette.

Kárpátalja nagyrészt magyarok által lakott síkvidéki területén is nagy hagyományai vannak a mezőgazdasági termelésnek. Karácsony előtt további pályázati szerződéseket fognak aláírni.

 

A lengyelek visszakérik Ukrajnától a jussukat

2016.11.21

 Azt csak találgatni lehet, mihez kezd Ukrajna, ha tömegesen megjelennek kárpótlási igényeikkel a lengyelek. Az elmúlt időszakban úgyis látványosan megromlott a két szomszédos ország kapcsolata. Egy lengyel kisvárosban nem olyan rég tömegbunyó tört ki az ott lakók és az ukrán vendégmunkások között.

 

Az új Beregdéda–Beregdaróc határátkelőig fog érni az M3-as autópálya

2016.11.21

 Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter kárpátaljai látogatásának legfőbb hozadéka lehet, hogy előrelépés mutatkozik egy új határátkelőhely, a Beregdéda–Beregdaróc határállomás megnyitásának ügyében.

 

Kacsóh Pongrác - Simándy József - Rákóczi megtérése

2016.11.20

 Fülembe csendül egy nóta még, 
Ott szunnyadott már a szívembe rég.
A dajkanóták emléke kél, 
Egy árva népről bús dalt regél.

A hársfák lombja szomorúan rezdül,
Lassú sóhajtás száll, miként a szél.
Hazámba vágyom, Duna-Tisza partja vár,
Szebb ott az álom, szebben dalol a madár.

Csak most születtem, most érzem én, 
Csinált a jókedv, nem igaz e fény.
Latorca partján a nóta más,
Leányok ajkán galambsírás.

Legények ajkán csatakürtök hangja,
Sodor mint orkán, vihar, zokogás.
/:Hazámba vágyom, Duna-Tisza partja vár.
Szebb ott az álom, szebben dalol a madár.

 

Vonatjáratot indítanak Magyarországról Munkácsra

2016.11.20

 Többet jelent, ha nem fűzök megjegyzést a hírhez, viszont új menüpontot nyitok "

 

3,5 milliárdból épít Magyar Házakat Kárpátalján a magyar kormány

2016.11.19

 

“A legnagyobb baj, ami most érhette Ukrajnát: Donald Trump győzelme”

2016.11.18

 Az ukrán hatalom meg is tett mindent azért, hogy ne Trump győzzön. Nemcsak bízott Hillary Clintonban, aki a reményei szerint a mostaninál is nagyobb nyomást gyakorolt volna Moszkvára, de tett is a demokrata jelölt sikeréért. Mert ugyan a fősodor a Kremlt vádolja azzal, hogy beavatkozott az amerikai kampányba, arról kevesebb szó esik, hogy az ukrán főügyészség ezt bizonyítottan is megtette. Mégpedig azzal, hogy összefüggésbe hozta a republikánus kampányt vezető Paul Manafortot Viktor Janukovics pártjának pénzelésével. Ezt a „kellemetlenséget” Trump láthatóan nem felejtette el, s visszautasította a találkozót az ENSZ éves közgyűlésére érkező Petro Porosenkóval. Ezek után nem meglepő McFaul kijelentése, amint az sem, hogy erre ráerősítve a duma külügyi bizottságát vezető Alekszej Puskov Ukrajnát nevezte az amerikai választások legnagyobb vesztesének.

 

Hidfő, orosz hírportál: 2018-ban visszatérhet Kárpátalja?

2016.11.07

  Szviridov kifejti, hogy a következő választási ciklusban az Európai Unió már nem fog több pénzt fektetni Ukrajnába, ami gyakorlatilag fekete lyukként szívja magába az európai forrásokat, Kijev pedig nem tud néhány hónapnál tovább kitartani. Szerinte az ukrán államcsőd egyenes következménye, hogy Kárpátalja leszakad Ukrajnáról, onnantól pedig napok kérdése, és a lengyel hadsereg “humanitárius beavatkozást” kezd a lengyel többségű területeken. Szviridov szerint ennek egyik kiváltó oka az lesz, hogy Kijev felfegyverezte a banderiánus Jobb Szektort és más szélsőjobboldali csoportokat, melyeket nem tudnak kontroll alatt tartani, és a problémák súlyosbodásakor terrorizálni kezdik majd az Ukrajnában élő kisebbségeket – elsősorban magyarokat és lengyeleket. Onnantól pedig nincs megállás, – a szerző szerint – a Lvov régió csatlakozik Lengyelországhoz, Kárpátalja Magyarországhoz, majd a többi orosz többségű terület – Harkov, Odessza, Kerszon és Nyikolajev – lerázza magáról az oroszellenes politikát és kérelmezni fogja, hogy visszacsatlakozhasson Oroszországhoz. A szerző szerint onnantól, hogy Ukrajnában államcsőd következik be, a kisebbségi területek leszakadása elkerülhetetlen, az egyetlen kérdés csak ez lesz, hogy megmarad-e Ukrajna államisága. 

 

Kezdődik Maradék-Ukrajna széthullása?

2016.10.21

 Váratlanul merész húzást vitt végbe a Kárpátaljai Megyei Tanács. Utalva az 1991-es kárpátaljai referendumra, a képviselők nagy többsége úgy döntött, hogy Kárpátalja KIJEVTŐL FÜGGETLEN, ÖNÁLLÓ KÜLGAZDASÁGPOLITIKÁBA kezd.

A hír ma jelent meg a szerv honlapján.

A döntést jó okkal hozták meg. Kijev teljességgel figyelmen kívül hagyva a régiő igényeit, csak bevételforrásként tekint Kárpátaljára, viszont nemhogy fejlesztésre, még szintentartásra elegendő anyagiakat sem forgat vissza a régióba.

 

Kárpátaljai helyzet

2016.03.19

 Nyomozást kezdett csütörtökön a Kárpátalja megyei ügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai főosztálya az ukrán nacionalista szervezetek március 13-i ungvári felvonulásán tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások ügyében.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Következő »