Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latorca partján a nóta más

Cikkek

Jogtiprások Kárpátalján – Morvai és Mogherini levelezése

2017.06.08

 Az Európai Unióhoz közeledő – és csatlakozásra váró – Ukrajna minden lehetséges eszközzel korlátozni kívánja az őshonos magyar nemzeti közösség jogait. Erre hívta fel Frans Timmermans európai bizottsági alelnök figyelmét Morvai Krisztina EP képviselő, rámutatva, hogy az ukrán nyelvtörvény-tervezet összeegyeztethetetlen az európai emberi jogi normákkal, különösen a „nemzeti kisebbségeket”, azaz őshonos nemzeti közösségeket védő európai normákkal.

 

Turcsinov szerint Ukrajnának történelmi missziója van a nyugati határ védelmében

2017.06.01

 Turcsinov a következőket mondta: „Ukrajna számára hamarosan megnyílnak a nyugati határok, ezért biztosítani kell a keleti határok védelmét, ami megvédi majd a civilizációt az Orosz Föderáció agressziójától.” Történelmi küldetésnek nevezte azt, hogy éppen Ukrajna tartja féken Oroszországot.

 

A megyei vezetés elvesztette az irányítást Kárpátalján - mondja az ellenzék

2017.05.20

 A Viktor Baloga munkácsi oligarcha politikus és parlamenti képviselő által vezetett JC nyilatkozata szerint még nagyobb veszélyt jelentenek az állam biztonságára nézve az egyre szaporodó provokációk. Így az utóbbi két napban a megye több járásában (a Nagyszőlősi és Beregszászi járásokban) ismeretlenek az éj leple alatt provokációs tartalmú táblákat helyeztek el, azokról videó- és fényképfelvételeket készítettek, majd azonnal leszerelték őket. És annak ellenére, hogy ezek a cselekmények esetleg nagy léptékű provokációk előkészítését jelzik Kárpátalján, az államhatalom nem tesz semmit - emlékeztet a dokumentum.

 

Egy hőslelkű magyar asszony

2017.05.20

 Zrínyi Ilona magára maradt két gyermekével a munkácsi várban. A vár alá már 1685. novemberében megérkeztek a felvonuló császári seregek. Az ostrommal azonban Caprara tábornagy 1686 áprilisában kénytelen volt felhagyni. A védők alig veszítettek embert, viszont a támadókat jelentős csapások érték. Bosszút a védtelen városon, Munkácson álltak, előírásszerűen kirabolták.

 

Magyar Idők: Sodródik a megsemmisülés felé a kárpátaljai magyarság

2017.05.14

 Az elképesztő pénztelenség és forráshiány miatt azonban szinte minden pusztul, kevés az esély, hogy a helyzet rövid távon megváltozzon.

Így semmi meglepő nincs abban, hogy a Beregszászhoz közeli Benén oldalára dőlt, legalább negyvenéves busz jön velünk szembe, miközben lovas kocsikkal versenyezve kerülgeti a kátyúkat. De legalább ilyenkor működik, mert télen a régi járművek – mentők és tűzoltók is – el sem indulnak. A régi Zsigulik, Volgák némelyike aranyszínben „ragyog”. Megesik, hogy egy kétsávos úton négy autó halad egymás mellett, a vasúti átjáró piros lámpája pedig csak minket tartóztat fel. Az ukrán rendszámú autók mindenkit kikerülve hajtanak át a tilos jelzésen.

 

Ukrajnából fél lábbal Oroszországba

2017.05.02

 Moszkva biztosítja majd a luhanszki szakadár terület áramellátását, miután Kijev fizetési elmaradásra hivatkozva leállította az oda irányuló villamosenergia-szállítást – jelentette be Borisz Grizlov, Oroszországnak a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyeztető összekötő csoportban ülő képviselője az Interfax hírügynökség keddi jelentése szerint. Grizlov elmondta, hogy az orosz kormány úgy döntött, hogy humanitárius támogatás keretében látja el villanyárammal az önhatalmúlag kikiáltott köztársaságot. 

 

Ukrajna lekapcsolja az áramot a Luganszki Népköztársaság egy részében

2017.04.25

  A hivatalos kijevi államvezetés előbb még kifogásolta a blokádolók ténykedését, de aztán váratlanul a pártjukra állt, és politikai szinten is döntések születtek a blokád fenntartására.

Szakértők ezzel kapcsolatban megjegyzik, ezzel a viselkedésével Kijev gyakorlatilag önként taszítja el magától a kelet-ukrajnai területeken élő honfitársait és felgyorsítja a népköztársaságok integrálódását Oroszországhoz.

 

Hadüzenet nélküli háborúra készül az ukrán haditengerészet

2017.04.20

 Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője közben csütörtökön kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők támadó csapatokat képeznek ki ukrajnai városok bekerítésére és elfoglalására. Állítását a befolyásos védelmi testület irányítója arra alapozta, hogy csak március és április hónapokban Ukrajna határaihoz közel, Nyugat-Oroszországban mintegy 45 ezer katona vett részt hadgyakorlatokban, amelyeken az általa említett taktikai módszereket igyekeztek tökéletesíteni, valamint csapást mérő csapatokat felállítani.

 

Szijjártó Péter: Kijevnek tiszteletben kell tartania a magyar kisebbséget

2017.04.11

 Magyarország számos konkrét segítséget nyújtott Ukrajnának, cserében viszont elvárja, hogy ne sérüljenek az ott élő magyar nemzeti kisebbség jogai – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Kijevben, miután Miroslav Lajcák szlovák és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel közösen megbeszélést folytattak ukrán kollégájukkal, Pavlo Klimkinnel.

 

Ungváron hódít a magyar nyelv

2017.04.06

 A megyeszékhely két magyar tannyelvű iskolájában a bőség zavarával küzdenek. Már ami a leendő elsősök számát illeti. Keszler Sztella, a Dayka Gábor Középiskola igazgatója úgy tájékoztatta lapunkat, hogy náluk még javában tart a beiratkozás, amire április végéig van lehetőség, de már most legalább három osztályra való gyereket írattak be a szüleik. A Drugeth gimnáziumban lezárult a felvételi kampány. Ide több mint hetven kérvényt nyújtottak be. Mint azt Kovács Péter igazgató kifejtette, kétszer annyian jelentkeztek, mint ahány gyermeket fel tudnak venni. A helyhiány miatt alaposan meg kellett válogatni, kik járhatnak itt szeptembertől első osztályba – számolt be a KISZÓ.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Következő »