Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latorca partján a nóta más

Cikkek

Már megint a kárpátaljai szeparatizmussal riogatnak, ezúttal egy ukrán írónő

2017.04.05

 „Rengeteg itt a magyar szimbolika. Beregszász látványa megrázott. Minden házon emléktáblákat láthatunk „itt élt és itt dolgozott” vagy „itt szállt meg a híres magyar költő, kulturális vagy történelmi személyiség” feliratokkal. A harmadik itt töltött nap után kijelentettem a férjemnek, hogy soha nem sejtettem, hogy Magyarország ennyi rangos költővel rendelkezik. Tisztelem a magyar irodalmat, különösképpen Krasznahorkai Lászlót, viszont véleményem szerint az itt élők nem a kultúrájuk tiszteletéből akasztják ki minden házra ezeket a táblákat” – folytatta az írónő.

 

Szénhiány miatt sorra állnak le a hőerőművek Ukrajnában

2017.04.05

 A hőerőműben április harmadikára 36,8 ezer tonna antracit volt és az utóbbi napokban is csak egy energiablokk működött. Az ukrán hőerőművek az ukrán nacionalisták év eleji blokádja miatt nem jutnak továbbra sem szénhez, mivel a felkelők területéről és Oroszországból teljesen megszűnt az antracit importja. Egyes hírek szerint Ukrajna az USA-ból fog szenet vásárolni.

 

Kijevet csak a hitelek éltetik

2017.04.04

 Ukrajna fő hitelezője a Nemzetközi Valutalap (IMF), amely 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Kijevnek négy évre. Ukrajna utoljára tavaly szeptemberben kapott hitelrészletet az IMF-től, az összeg akkor 1 milliárd dollár volt.

Ukrajna máshonnan is kap támogatást, például az elmúlt két évben az Egyesült Államok 2 milliárd dollár értékben nyújtott pénzügyi garanciát az országnak. Az ukrán jegybank azzal számol, hogy Ukrajna idén az IMF-től és az Európai Uniótól összesen 6 milliárd dollárnyi támogatást kap.

 

Varsó mérges Ukrajnára

2017.03.29

 Gránátvetővel támadtak a jengyel nagykövetségre Ukrajnában. Az eset miatt Varsóban azonnal bekérették az ottani ukrán nagykövetet, Andrij Descsicát. Emellett a lengyel külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket küldött Kijevnek. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter sietve elítélte a lucki támadást. Provokációnak nevezte azt, és Twitter oldalán azt írta, egyesek így akarják megakasztani a lengyel–ukrán jó barátság ügyét.
Az utóbbi időben érezhetően nőtt a feszültség a két szomszédos ország között. Nemrég például a lembergi lengyel külképviselet épületét gyalázták meg. Lengyelországban pedig ukrán vendégmunkásokat 

 

Amerikai cég építene szemétfeldolgozót Kárpátalján

2017.03.27

 Cél az energiatartalom kinyerése olyan körülmények között, amelyek biztosítják a környezet minél kisebb mértékű terhelését. A plazmatechnológia még kevéssé ismert és alkalmazott eljárás, de már bizonyított, hogy a szerves ipari hulladékok ártalmatlanítására megfelelő módszer, a magas hőmérsékleten (5000 oC) pl. a poliklórozott bifenilek (PCB-k) is elbomlanak. Kevesebb a kibocsátott füstgáz, nagyobb mértékű a térfogatcsökkenés és nagy fémtartalmú szervetlen termelési és veszélyes hulladékok ártalmatlanítására is alkalmas. Kedvező az is, hogy az energia mellett az építőiparban jól használható anyagok (üveg, csempe, kerámia jellegű anyagok) keletkeznek a folyamat során.

 

Részeg katonák miatt robbanhatott fel a lőszerraktár Ukrajnában

2017.03.26

 NewsOne televízió csatorna riportere talált egy szemtanút Harkovban, aki azt állítja, hogy részeg katonák miatt robbanhatott fel a kelet-ukrajnai Balaklija városánál lévő lőszerraktár.

 

Majdnem két nap után tudták eloltani a tüzet a kelet-ukrajnai lőszerraktárban/Robbanásokról videó/

2017.03.25

 A Harkiv megyében lévő Balaklija városánál 368 hektár területen elterülő lőszerraktárakban csütörtökre virradóra történt az első robbanás, és hatalmas tűz ütött ki kisebb-nagyobb intenzitású robbanások kíséretében. Raktárakban 138 ezer tonna lőszert, köztük nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak.

A katasztrófa 10 kilométeres körzetéből mintegy 20 ezer lakost telepítettek ki. Egy 66 éves nő életét vesztette a tragédiában, holttestét egy erősen megrongálódott lakóház romjai alatt találták meg. Az épületet egy felrobbant lövedék repeszei találták el. Két másik nő sérüléseket szenvedett. A lőszerraktárban szolgáló katonák közül a hivatalos jelentés szerint senki sem esett áldozatul.

 

Robbanások történtek és hatalmas tűz ütött ki egy lőszerraktárban csütörtökre virradóra Ukrajna keleti részén

2017.03.23

 Néhány naptól akár egy hétig is eltarthat, amíg megszűnnek a robbanások és sikerül eloltani a tüzet a kelet-ukrajnai Balaklija városánál lévő lőszerraktárban, mondta Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök. Eddig egy sérültről tudni, egy 54 éves nőt kórházba szállítottak, miután halántékon találta egy lövedékrepesz. Innen szállították a lőszerutánpótlást a donyecki frontra.

 

Ukrajnában kiképzett nyugatbarát fegyvereseket fogtak a belorusz hatóságok

2017.03.22

 Az ukrán kormány megdöntésével, Ukrajna nyugati integrációjának megkezdésével a NATO – a fentiek szerint – most részben Lengyelországban, részben Ukrajnában képzi ki azokat a militáns csoportokat, melyeket később Belorussziában használnának fel a rezsimváltás beindítására.

Az észak-atlanti szövetség ezzel a stratégiával szisztematikusan az orosz határ felé terjeszkedik. Jelenleg az elszakadó-félben lévő ukrán megyéken felül Belorusszia az egyetlen ország, ami Kelet-Európában a NATO és Oroszország közé ékelődik, emiatt a NATO számára kívánatos Belorussziában egy NATO-barát kormány hatalomra juttatása. 

 

Szaakasvil: Kárpátalján már budapesti idő szerint élnek

2017.03.22

 „Moszkal kijelentése egy rossz vicc, Kárpátalján legalább 200 ezer magyar útlevél van, a legfőbb oka ennek, hogy minden fejlesztési program Magyarországgal és az Európai Unióval kapcsolatos, nem pedig Ukrajnával. Például Beregszászban mindenhol magyar és EU-s zászlók lobognak, és az itt élők órái már a budapesti időt mutatják” – írta közösségi oldalán Szaakasvili.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Következő »