Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fideszes Bocskor Andrea Aknaszlatina sóbánya-település elhanyagolt állapotáról beszélt az Európai Parlamentben

2015.06.11

 A fideszes Bocskor Andrea Aknaszlatina sóbánya-település elhanyagolt állapotáról beszélt az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, az úgynevezett egyperces felszólalások sorában, hétfőn késő este.

A kárpátaljai származású Bocskor Andrea, aki a Fidesz színeiben szerzett EP-képviselői mandátumot, az ukrán–magyar–román határ közelében található, Ukrajnához tartozó Aknaszlatina elhanyagolt állapotára, és a Tisza tömény sóoldattal való folyamatos szennyezésére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy Aknaszlatina Európa legkiterjedtebb sómezője fölött jött létre. A kilencvenes évektől a sóbányák műszaki állapota egyre romlott, a rendszeres pénzhiány veszélybe sodorta a sóbányák vízbetörés-védelmének a hatékonyságát. Rendszeressé váltak a bányaomlások, hatalmas méretű kráterek keletkeztek a sóbányák közelében, közvetlenül veszélyeztetve a település lakosait és infrastruktúráját.

Bár a sóbányák működését beszüntették, mára az omlások hatalmas méreteket öltöttek. Az ukrán hatóságok a megoldást a lakosság kitelepítésében látják, 45 kilométernyire a jelenlegi sóbányától.„A lakosság nem fogadja el ezt a kitelepítést, ezért itt az utolsó pillanat, hogy segítsünk ennek az ökológiai és szociális katasztrófának a megakadályozásában” – mondta Bocskor Andrea. /karpathir.com/2015/06/10   mti