Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kijevet csak a hitelek éltetik

 

Kijevet csak a hitelek éltetik

 

  

 

Ukrajna újabb kölcsönt vesz fel.

Az Ukrán Központi Bank és a pénzügyminisztérium hitelmegállapodásra jutott a KfW német állami fejlesztési bankkal egy 300 millió eurós hitelprojektről. A szerződést a tervek szerint április 4-én, szerdán írják alá Kijevben.

A pénzt elviekben az ukrajnai kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére kell fordítani. Ukrajna ezen a héten hozzájuthat egy másik hitelhez is, az Európai Unió 600 millió eurót ad a makrogazdasági stabilitás megőrzése céljából. Közben döntés születhet a héten az IMF újabb hitelrészletének a sorsáról is, ha a Nemzetközi Valutaalap igent mond, 1 milliárd dolláros kölcsön vándorol az országba.

karpathir.com/2017/04/03/kijevet-csak-a-hitelek-eltetik/

 

hidfo.ru  2017.04.04. 08:39  Térségi hírek

Tovább süllyed az adósságcsapdában Ukrajna

Ukrajna májusban megkaphatja a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott hitel következő részletét, a pénzügyminiszter hétfői közlése szerint.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, még 2017 májusában megkaphatják a nemzetközi hitel következő részletét. A nap folyamán az IMF elfogadta a következő, egymilliárd dolláros részlet kiutalását. Daniljuk elmondása szerint idén négy részletben kap IMF-hitelt Ukrajna.

A pénzügyminiszter hozzátette: az IMF igazgatótanácsa elhalasztotta az ukrán pénzügyi segítséggel kapcsolatos ülését a Donbassz régió elleni blokád fennmaradása miatt. A szélsőjobboldali szervezetek által önhatalmúan megkezdett kereskedelmi blokád komoly károkat okoz az ukrán gazdaságnak, emiatt az IMF szakértőinek várniuk kellett a blokád hatásaival is számoló makrogazdasági adatokra.

 

Az IMF 2015 márciusában fogadta el a négyéves ukrán segélyprogramot. Kijev ebből már 7,7 milliárd dollárt megkapott, aminek nagy részét az ország délkeleti részének többségi lakossága elleni háborúra költötte.www.hidfo.ru/2017/04/tovabb-sullyed-az-adossagcsapdaban-ukrajna/

Ukrán válság: késhet az IMF hitelrészlete

2017. március 21. 11:35 | forrás: 

mti

 |

Bizonytalanná vált, hogy mikor folytatja a hitelfolyósítást Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap (IMF), miután elmérgesedett a helyzet Kijev és az ország keleti felében a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltó Donyecki és Luhanszki Népköztársaság között.

Új előrejelzésre várnak

Március elején jelentették be, hogy Ukrajna és az IMF aláírta azt a dokumentumot, ami megnyitja az utat a hitelfolyósítás folytatása előtt, és még március végén a valutaalap átutalja az újabb hitelrészletet. Akkori tervek szerint az IMF igazgatótanácsa március 20-án tárgyalt volna a hitelrészlet megadásáról, de a témával végül nem foglalkozott.

 

Ennek oka, hogy a G20-ak március 18-án Németországban befejeződött pénzügyminiszteri és jegybankelnöki tanácskozásán napirendre került a hitelrészlet folyósításának a kérdése annak fényében, hogy valószínűleg romlanak az ukrán gazdaság kilátásai, miután Kijev blokád alá helyezte az Oroszországgal szomszédos keleti területeket.

Az IMF a belpolitikai fejlemények ismeretében most új gazdasági előrejelzés összeállítását várja az ukrán pénzügyminisztériumtól és a jegybanktól.

Korrigálni kell

Egyes elemzők szerint jelentősen változtatni kell az idei makrogazdasági adatokon. A GDP-növekedést 2,4 százalékról 1,5 százalékra kell korrigálni, a GDP-arányos államháztartási hiánnyal kapcsolatos előrejelzést pedig 3 százalékról 4,5 százalékra módosítani.

Egyes szakértők szerint a fogyasztó árak emelkedésére kell felkészülni, a hrivnya pedig kettős nyomás alá került, mert az ország egyik legfontosabb exportcikke, az acél és acéltermékek iránt megcsappant a kereslet, miközben jelentősen növelni kell szénexportot.

 

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök épp kedden beszélt arról egy ukrán televíziós csatornán, hogy az Egyesült Államokból, Ausztráliából, vagy Dél-Afrikától vásárolnának szenet, mivel az ország hőerőműveiben használt antracit szenet kitermelő bányák többsége az oroszbarát szeparatisták által irányított területen van.

Máshonnan is kap támogatást

Ukrajna fő hitelezője a Nemzetközi Valutalap (IMF), amely 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Kijevnek négy évre. Ukrajna utoljára tavaly szeptemberben kapott hitelrészletet az IMF-től, az összeg akkor 1 milliárd dollár volt.

 

Ukrajna máshonnan is kap támogatást, például az elmúlt két évben az Egyesült Államok 2 milliárd dollár értékben nyújtott pénzügyi garanciát az országnak. Az ukrán jegybank azzal számol, hogy Ukrajna idén az IMF-től és az Európai Uniótól összesen 6 milliárd dollárnyi támogatást kap.

 www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/ukran-valsag-keshet-az-imf-hitelreszlete-79721.html