Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oliver Stone filmrendező felszólította Donald Trumpot, hogy oldja fel az ukrán válság eredetéről szóló dokumentumokat

 

·          

·          

·          

Oliver Stone filmrendező felszólította Donald Trumpot, hogy oldja fel az ukrán válság eredetéről szóló dokumentumokat

 

Az Oscar-díjas filmrendező Oliver Stone azt mondja, hogy az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak nyilvánosságra kell hoznia minden titkos dokumentumot, melynek birtokában van az ukrán konfliktus eredetéről.

Az orosz Egyes Csatornának adott interjúban, melyet a Vremya című vasárnapi hír és elemző műsorban sugároztak Stone azt mondta, hogy sajnos az amerikaiak többsége nincs tisztában az ukrán válság okaival.


Ha Trump elnök helyében lennék, feloldanék minden Ukrajnával valamint Szíriával kapcsolatos információt, mert ez a középpontja az újonnan kialakult hidegháborúnak,” – mondta Stone.

A rendező megjegyezte, hogy az amerikai intézmények megragadtak ugyanazon hamis narratívánál, hogy Oroszország “elfoglalta” a Krímet, mint hogy az oroszok részt vesznek az ukrán polgárháborúban, amely fenyegetést jelent Ukrajnára, és így tovább. Fontos tények vannak, melyek kimondatlanok maradtak az ukrán válság eredetét illetően, többek közt a “színes forradalom” technikák, melyek a Maidan puccshoz vezettek, hogy ki finanszírozta ezeket és kik voltak a titokzatos mesterlövészek, akik a tüntetőkre és a rendőrökre is egyaránt lőttek a krízis csúcspontján.

Stone szerint a jelenlegi kijevi kormány meg nem választott, rendkívül szélsőjobboldali, elképesztően korrupt és külföldről irányított. A túlélése a külföldről érkező pénzügyi támogatásoktól függ, jegyezte meg.

Nem látok semmilyen valódi demokráciát Ukrajnában,” tette hozzá rámutatva az újságírók munkájának korlátozására és a fenyegetésekre valamint támadásokra azok ellen, akik fel mernek szólalni a kormánnyal szemben.

A CIA ukrán válságban való érintettségéről feltett kérdésre a rendező elmondta, hogy “Ukrajna volt az egyik fő célkitűzése a CIA-nak” a hidegháború kezdete óta, és az Egyesült Államok titkos támogatás nyújtott a milíciának és disszidens csoportoknak már az 1940-es évek óta.

Stone “undorítónak” nevezte az ellenségeskedés újjáéledését Kelet-Ukrajnában mondván, hogy Kijev nyilvánvaló módon megpróbált Trumptól pénzügyi és egyéb támogatást kicsikarni. A főáramú amerikai média már szinte egyhangúan újra Oroszországot hibáztatja a harcok miatt, jegyezte meg.

A háromszoros Oscar-díjas rendező és forgatókönyvíró Stone jól ismert arról, hogy politikailag érzékeny témákról készített filmeket, valamint életrajzi portrékat Edward Snowdenről, Richard Nixon és George W. Bush elnökökről. 1991-ben rendezte a JFK-t, melyben Kennedy meggyilkolását alternatív módon mutatta be a hivatalos verzióhoz képest.

2016-ban Stone koprodukcióban készítette el az “Ukrajna lángokban” című filmet, amely az ukrán válság történelmi eredetét tárgyalja, amely végül a Maidan puccshoz, az európai és amerikai részvételhez és ahhoz a veszélyhez vezetett, melyet a jelenlegi válság jelent Európára és a világra nézve. A film válasz volt a 2015-ös Maidant támogató “Winter on Fire” című filmre, melyben egy interjú készült a puccs során eltávolított Viktor Janukovics ukrán elnökkel, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 

 Ebben az évben Stone azt tervezi, hogy megjelenteti a Vlagyimir Putyinről készülő dokumentumfilmjét. A rendező a vasárnapi Vremya adásban elmondta, hogy ez a film éppen olyan fontos, mint az Ukrajnáról szóló dokumentumfilm.

A “katonai-ipari biztonsági államnak ellenségekre van szüksége,” – mondta Stone, “mert ebben van a pénz,” és Oroszországot valamint az elnökét már régóta Amerika egyik fő ellenségeként mutatják be.

Sputnik
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel