Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Semmit sem tesz Kiev a blokád feloldásáért

 

Kijev nem törődik a blokáddal

 

 

  

 

 

Szerda éjjel járt le annak az ultimátumnak a határideje, amelyet az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai „népköztársaságok” fogalmaztak meg Kijevvel szemben – emlékeztet összefoglaló írásában a Magyar Idők.


 

A Donyecki és a Luganszki Népköztársaság vezetői kilátásba helyezték: amennyiben március elsejéig nem számolják fel a január 26-a óta tartó vasúti kereskedelmi blokádot, nacionalizálni fogják az általuk uralt területeken működő, ukrán fennhatóság alá tartozó vállalatokat. A kelet-ukrajnai konfliktus­övezetben ugyanis az a különös helyzet áll fenn, hogy az ipari vállatok egy része jogilag Kijevhez tartozik, adót is oda fizet. A veterán katonákból és nacionalistákból verbuválódott csoportok által indított blokád viszont totálisan ellehetetlenítette a munkájukat.

Ami különösen érdekes, ezek az üzleti érdekeltségek nagyrészt Rinat Ahmetovnak, az ország leggazdagabb oligarchájának tulajdonát képezik – hívja fel a figyelmet az írás.  Cégei mindmáig több százezer embernek biztosítanak munkát a Donbászon. Egyes vélekedések szerint a mostani ukrán hatalomnak azért lehet érdeke a blokád eltűrése, hogy így roppantsa meg Ahmetovot és köreit, végleg leszámolva ezzel Viktor Janukovics megbuktatott elnök pénzembereivel.

Ne feledjük, emlékeztet a lap kárpátaljai tudósítója, hogy Petro Porosenko államfő, aki maga is egy a legnagyobb ukrán oligarchák közül, Igor Kolomojszkijjal már zöld ágra vergődött azzal, hogy az adófizetők pénzén, közel 5 milliárd dollárért megvásárolta tőle az ország legnagyobb pénzintézetét, a Privatot, és államosította. Amennyiben Ahmetov gazdasági erejét és politikai befolyását is képes lesz minimalizálni, akkor komolyabb oligarchikus konkurens nélkül maradhat és így megerősítheti mára igen csak megingó hatalmát.

Mindezért viszont roppant nagy árat fizethet az ország. A blokád miatt már megszűntek a szénszállítások Ukrajnába, ami rendkívüli helyzetet eredményezett az energiaszektorban, hamarosan országszerte áramkorlátozások jöhetnek. A felkelők területein működő vállalatok elvesztése pedig legalább kétmilliárd dollár adókiesést okozhat Kijevnek. Sok elemzőnek az a legfurcsább, hogy noha az államfő kritizálja a blokád szervezőit, dühösen ecseteli annak pénzügyi és egyéb következményeit, mégsem tesz semmit a felszámolása érdekében. Emlékeztetnek, a szóban forgó területeken mégiscsak ukrán állampolgárok élnek. Szerintük a tétlenségük utalhat arra is, hogy Kijev voltaképpen már lemondott róluk.

 karpathir.com/2017/03/01/kijev-nem-torodik-a-blokaddal/

Ukrajnában szabadjára engedik az árakat
A kijevi kormány a jövőben lemond az élelmiszerárak szabályozásáról.
 
Az ukrán kormány meg akarja szüntetni az élelmiszerek hatósági árszabályozását. Az ukrán kormány 20 évvel ezelőtt vezette be a szociális szempontból legfontosabb 15 élelmiszerkategória árának szabályozását, ami szerint a termelők maximum 15 százalékkal emelhették az áraikat.  Ilyen termékek közé sorolható a liszt, kenyér és pékáru, tészták, gabonafélék, rizs, marhahús, sertés, baromfi, csirke, vaj, napraforgóolaj, sajt, tojás, cukor és a zöldségek.
 
 Állítólag nem hatékony a rendszer. A kormány egy három hónapos átmeneti kísérleti projektet vezetett be, hogy ellenőrizze az árszabályozás felfüggesztését és ennek a következtetéseit levonva arra jutottak, hogy az árszabályozás nem hatékony. Volodimir Grojszman miniszterelnök is támogatja az alapvető élelmiszerek árainak szabadon engedését. Elmondása szerint megszüntetik azt a korlátozást, amivel felesleges nyomást gyakoroltak a piacra, amit egyben korrupcióellenes lépésnek tart.
 
Azt elmagyarázhatta volna, hogy a szociális árak fenntartásában mi is a korrupció…