Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrajna erősíti a fegyveres jelenlétét Kárpátalján

2020.05.18

 

Ukrajna erősíti a fegyveres jelenlétét Kárpátalján

2020. május 17. 18:29
 
 
 
Beregszász vezetése próbálja pozitív oldalról megközelíteni, hogy bázist építenek a városban – írja a Magyar Nemzet.
 

Bizonyossá vált, hogy kaszárnyát építenek a legnagyobb kárpátaljai városban, Beregszászon. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a miniszterelnökhöz fordul válaszért: vajon miközben a keleti fronton háború dúl, miért a békés nyugati határhoz erősítik a fegyveres jelenlétet?

Többször is felmerült az utóbbi években, hogy az ukrán védelmi minisztérium katonai alakulatot kíván állomásoztatni a legmagyarabb kárpátaljai városban, Beregszászon, közvetlenül az ukrán–magyar határ közelében. Az ügyben korábban magas rangú katonai vezetők jöttek személyesen tájékozódni a Vérke-parti városba. Az elképzeléseket most már tettek is követik. Úgy fest, az A2582-es jelzésű, különleges deszantos egységet fogják a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászba telepíteni. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) személyesen a miniszterelnökhöz fordult részletes magyarázatért.

 
 

UKRAJNA OROSZ KULTÚRINTÉZMÉNYEK ELLEN VEZETETT BE SZANKCIÓKAT

Az ua.news híre szerint Volodimir Zelenszkij aláírta azt a rendelkezést, amely seregnyi orosz kulturális intézmény és társadalmi szervezet ellen vezetett be korlátozó és tiltó szankciókat.

A rendelkezés olyan intézményekre vonatkozik, mint például az Orosz Földrajzi Társaság, a Tatársztáni Tudományos Akadémia, az Állami Ermitázs, az Olekszandr Puskin Képzőművészeti Múzeum, a Moszkvai Lomonoszov Egyetem, a Krími Régészeti Központ, a Demetra Jótékonysági Alapítvány és mások.

A szankciók olyan tevékenységeket tiltanak, mint például a tudományos együttműködés, oktatási és sport kapcsolatok, külföldi jogi személyekkel való közös szórakoztató programok szervezése, hivatalos látogatások, konferenciák és nemzetközi megállapodások megkötése.