Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„20 ezer forintos fogyatékos támogatásból éltem, amit tavaly megvontak tőlem”

2019.08.07

 

„20 ezer forintos fogyatékos támogatásból éltem, amit tavaly megvontak tőlem”

Semmit sem lépett az elmúlt hónapokban a kormány az egykori rokkantnyugdíjasok ügyében, pedig az Alkotmánybíróság már tavaly novemberben megállapította: jogtalanul vették el azoknak a járandóságát, akiknek az állapotában nem történt érdemi javulás. A testület 2019. március 31-ig adott időt a kabinetnek a helyzet rendezésére, ám új törvény azóta sem született.

„20 ezer forintos fogyatékos támogatásból éltem, amit tavaly megvontak tőlem”
(Képünk illusztráció)

„Egyedül a 20 ezer forintos fogyatékos támogatásból éltem, amit tavaly megvontak tőlem. Felülvizsgálat és minden nélkül, hogy már nem jár nekem, mert eddig is jogellenesen kaptam, mert nem vagyok súlyos mozgásszervi fogyatékos” – mesélte Híradónknak Magyari Beáta.
 
A bal karját egy munkahelyi balesetben elveszítő Beáta csak egyike annak a több tízezer embernek, akiktől 2012 után úgy vették el a rokkantsági ellátásukat, hogy az állapotukban nem történt – és várhatóan nem is történik majd - érdemi javulás. „Most a rehabilitációs rendszerbe – én legalábbis úgy látom, hogy - jelentős változások nem történtek…” – folytatta a nő.
 
A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke azt mondja: a törvény eredeti törekvése, miszerint a rokkantsági ellátásokból élők kerüljenek vissza a munka világába, és történjen meg a rehabilitációjuk - nem valósult meg. A jogosultságról pedig továbbra is csak orvosok döntenek komplex vizsgálat helyett.
 

„Bár név szerint úgy van, hogy ez komplex, de a valóságban nem épültek ki azok a szisztémák, rendszerek, szervezetek, amelyek ezt végig vinnék. Például csak egy példát mondok: ha valakinek lejárt a rehabilitációs időszaka, senki nem vizsgálja azt, hogy ez a rehabilitáció eredményes volt, vagy nem volt eredményes”

– ezt már Kogon Mihály az egyesület elnöke mondta.
 
Az Alkotmánybíróság döntése után több ellenzéki párt is tett javaslatokat a rokkantsági ellátások ügyében. „Olyan nincs, hogy itt százezrekkel tartozzon a magyar állam, még egészséges embereknek sem, nem hogy rokkantaknak. Úgyhogy azt gondoljuk, hogy ezt a mostani helyzetet nagyon gyorsan orvosolni kell” – vélekedett a DK képviselő, Gréczy Zsolt.
 
Az MSZP szerint a kormánynak három, azonnali intézkedést kellene tennie. „Először is, hogy kérjen a kormány bocsánatot, másodszor: visszamenőlegesen kártalanítsanak minden olyan embert, amelyet a kormányzati döntés értelmében hátrány ért, a harmadik pedig, hogy hozzanak olyan jogszabályt, amely az idő közben elhalálozott rokkantak esetében a családtagok a kártalanítást meg tudják kapni” – részletezte Korózs Lajos.
 
Az EMMI Híradónknak azt írta: „Az Alkotmánybíróság határozatában nem konkrét intézkedésre tett javaslatot, csupán elvi döntést hozott. Ennek gyakorlatba ültetését és a jogszabályi környezetet a kormány jelenleg is vizsgálja.”