Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyolc hónapos negatív spirálban Orbán

2019.10.16

nepszava.hu/3053805_nyolc-honapos-negativ-spiralban-orban

Nyolc hónapos negatív spirálban Orbán

A Fidesz vezetése már az év elején elkövetett egy nagy hibát, amikor az EP-választás előtt „kormányzati tájékoztató kampánynak” álcázva az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert gyalázó plakátokkal szórta tele az országot. Heves reakció volt a válasz, fogyni kezdett a levegő a Fidesz körül, amely végül nem kerülhette el, hogy felfüggesszék tagságát az Európai Néppártban.

Később kiderül, hogy Orbán Viktor várakozásai totális csődöt mondtak az európai politika alakulását illetően, nagyot tévedett, amikor a bevándorlásellenes erők áttörését jósolta az EP-választáson.

Kudarcosnak bizonyult eddig Orbán választása az uniós biztosi posztra: Trócsányi Lászlót az EP jogi bizottsága elkaszálta és kétséges a másodjára jelölt Várhelyi Olivér helyzete is. Ezzel párhuzamosan a Fidesz kénytelen volt visszavonni Hidvéghi Balázs jelölését az EP Állampolgári Bizottsága alelnöki tisztéről, mert egyértelművé vált, hogy nem fogják megválasztani.

Egy ilyen tavasz és nyár után fordult rá a kormánypárt a helyhatósági választásokra. Sokáig úgy tűnt, hogy bár Karácsony Gergely megszoríthatja Tarlós Istvánt és sok helyen sikerült megvalósítani az ellenzéki összefogást, alapvetően nem változik a helyzet az öt évvel ezelőttihez képest: a főpolgármester megőrzi székét és marad az erős Fidesz-dominancia.

Nem ez történt, Karácsony egyre csak erősödött, ráadásul a kampányfinisbe berobbant a Borkai-botrány, amire a Fidesznek szokatlan módon nem volt válasza. Ráadásul azok a videók sem hatottak, amelyekkel ismeretlenek az ellenzéki jelölteket próbálták lejáratni. A párt egyik kommunikációs szakembere azt mondta lapunknak: – Ezek szinte semmilyen hatást nem értek el. A kispesti fehér poros videó és a budaörsi Wittinghoff Tamásról készült szexfelvétel meglepetésünkre úgy pattant le az ellenzéki szavazókról, mintha nem is lett volna.


Közben a Borkai-botrány egyre csak dagadt, a Fidesz vezetésének – pontosabban Orbán Viktornak – nem volt ötlete a kármentésre. Borkait nem léptették le, ráadásul emlékezetes kommunikációs káosszal tetézték a bajt két nappal a választás előtt: Borkai rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett majd lefújta azt, a kormánylap Magyar Nemzet előbb lemondásra szólította fel a győri politikust, aztán eltüntette az erről szóló cikket.

Forrásaink szerint a sorozatos hibák hátterében az áll: már régóta nincs senki a Fideszben, aki szólni merne Orbánnak, ha olyan lépésre készül, aminek negatívak lehetnek a következményei. Legfeljebb utólag van egy-két „kibeszélő show”, ahol egy-két „bátrabb” politikus, képviselő megfogalmazhat kritikát, persze itt sem a pártelnök felé, hanem más bűnbakot találva – mondta forrásunk, jelezve, hogy most éppen a kormányközei közvélemény-kutatóké lett ez a szerep. Ilyen „kibeszélő show” lehet a jövő heti parlamenti szezonkezdet előtt a Fidesz kihelyezett frakcióülése.