Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán mindent materiális oldalról közelít meg?

2020.01.27

 Indonézia nagy, fontos és roppant távoli ország, mindegyik jelzőnek jelentősége van, továbbá annak is, hogy iszlám ország. Ott tartja értekezletét a Centrista Demokratikus Internacionálé (Kereszténydemokrata Internacionálé), amely a jobbközép pártokat fogja össze, köztük az Európai Néppártot is. Balázs Péter volt uniós biztos szerint Orbán Viktor ezért utazott oda, tehát egyértelműen politikai okokból. A néppárti tagság ügyében egy kicsit már vergődik, megpróbál tehát lobbizni eggyel feljebb.

 

Valamit kezdenie kell az iszlámellenességel is, látszólag rácsodálkozott hát, hogy a Fidesz mennyire hasonlít az indonéziai iszlám mozgalomhoz. Együttműködésről, sőt régi együttélésről is beszélt. Nyilván nem kis fejfájást okozva a közvetlen híveinek, végrehajtóinak, mert bennük nincs meg az a vég nélküli rugalmasság, mint a főnökükben. Orbán mindig azoknak beszél, akiket éppen lát. Nem könnyű követni.

A látogatásnak adtak egy kis gazdasági felhangot is, Szijjártó Péter arról tárgyalt, hogy indonéziai fiatalok jönnek ide tanulni, talán ezren is, továbbá létrehoznak egy 500 millió dolláros alapot a magyar export hitelezésére.[...] A szándék és a valóság azonban időnként nagyon messze áll egymástól. Elég csak arra gondolni, hogy az itt tanuló muszlim lányokat, akik szigorúan kendőt viselnek, miként fogadja majd a pesti utcán az a réteg, amely mást sem hall évek óta, mint Orbán Viktor idegenellenes gyűlöletkampányát.www.klubradio.hu/adasok/orban-a-neppart-feje-folott-lobbizik-110845

Indonéziának Magyarországon át vezet az útja Európába

Az indonéz származású, de Párizsban és Londonban tanult Abid Adonis a Jakarta Globe-ban Orbán Viktor menekültpolitikáját szedi ízekre annak ismeretében, hogy miként fogadták és miket mondott a magyar kormányfő az Indonéziában tett három napos látogatása során. In Media Res, ahogy kezdi:

Mi nem menekültként, hanem megszállóként tekintünk a muzulmánokra,

idézik Orbán hírhedt mondatát, mire a szerző megjegyzi: a helyi Whatsapp csoportokban futótűzként terjedt, de hivatalos fogadtatásán semmi nem érződött abból, hogy sértő megjegyzése miatt akár hűvös távolságtartásra is számíthatott volna.  Mindenki széles mosollyal fogadta és úgy tett, mintha nem is tudnák, mi Orbán véleménye az iszlámról, a menekültekről és a multikulturalizmusról. Ő pedig a világ legnagyobb muszlim közösségével és kormányával szemmel láthatóan minden eddiginél szorosabb diplomáciai kapcsolat kiépítésén dolgozott. Mert tényleg úgy tűnik, mindent a materiális oldaláról közelít meg. Lásd az orosz barátságát – így a cikk.

S bizony, ha Indonézia Magyarországon keresztül megvetheti a lábát Európában, az nem utolsó szempont a helyieknél sem. Ugyanakkor nem lesz hosszú életű az a kapcsolat, amit csak anyagi javak mozgatnak. A szerző szerint a kormányzó indonéz pártnak ki kellett volna használnia az alkalmat – ami persze a jövőben sem késő – hogy kiverje Orbán fejéből mindazt, ami idegengyűlöletét és iszlámellenességét táplálja, és aminek betudhatóan világszerte ismertté lett.

www.klubradio.hu/adasok/orban-mindent-materialis-oldalrol-kozelit-meg-110874