Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mint egy labdát

Cikkek

Humánkatasztrófa fenyegeti a kevés nyugdíjból nyomorgókat, akik most éhesek

2020.04.25

 A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint humánkatasztrófa fenyegeti a nyugdíjasokat, és erre nem gyógyszer egy távoli egyheti plusznyugdíj ígérete. A kevés nyugdíjból nyomorgók most éhesek, most kell nekik a pénz – szögezték le. A hét nagy nyugdíjas érdekvédelmi szervezetet tömörítő NYUSZET továbbra is kéri a kisnyugdíjasok számára már korábban is követelt egyszeri, legalább 50 ezer forintos gyorssegélyt.

 

Tovább csökkenti az új törvény a vállalati szintű szakszervezeti befolyást, a munkavállalók alkupozícióit

2020.04.17

 a cégek egyoldalúan – a dolgozók beleegyezése nélkül - elrendelhessék a 24 hónapos munkaidőkeret alkalmazását. Az intézkedés bevezetéséhez nincs szükség kollektív szerződésre, így a jelenlegi hat havi munkáltatói szabad rendelkezési jog egyezkedés és egyetértés nélkül is huszonnégy havira bővíthető. Az új jogi norma érvényes – munkaidőre vonatkozó –, munkahelyi szintű kollektív szerződéseket is felülírhat, ezáltal a korábbinál is kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az alkalmazottak.

 

Ijesztő ütemben élik fel a tartalékaikat a háztartások - itt a friss statisztika

2020.04.15

 Hiába kapott márciusban még szinte mindenki rendes fizetést, sokan hozzányúltak már a megtakarításaikhoz a Bamosz adatai szerint. Vitték a pénzt a kisbefektetők az ingatlan- és a vegyes alapokból, a kötvényalapok vagyona is megcsappant, de nem valószínű, hogy MÁP+-ba került volna a pénz.

 

A havi négymilliót kereső ÁSZ-elnök szerint a családoknak meg kellene tanulniuk spórolni a járvány idején

2020.04.15

 Domokos arra is kitér, hogy a járvány okozta gazdasági krízis miatt több ezer munkahely szűnt meg, és csak a lakosság harmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze – aztán felhoz egy remek ötletet.

„... minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat.
 

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt

2020.04.12

  úgy alakítanak ki egy járványosztályt, hogy felszámolnak egy olyat, ahol palliatív ellátást igénylő daganatos betegek fekszenek, illetve hospice jellegű ellátás zajlik. A 76 ágyas osztályon lényegében minden beteg folyamatos ellátást és ápolást igényel: sokan felülni sem tudnak, és például infúziót kapnak, amit nem tudnak otthoni körülmények között megoldani a hozzátartozók.

 

Az új munkaidőkeret-szabályozás röghöz kötheti a dolgozókat

2020.04.12

 a munkáltató két éven belül rugalmasan variálhatja a dolgozói munkaidejét: tehát

ha a munkavállaló néhány hónapon keresztül kevesebbet dolgozik (mondjuk egy világjárvány miatt), akkor ezt két éven belül bármikor ledolgoztathatja vele a munkáltatója. Így ha heti hat napokat kell dolgoznia egy ideig, akkor se jár érte túlóradíj, hiszen ez a munkamennyiség benne van a szerződésében.

 

Lapátra kerülhet az összes kulturális szférában dolgozó közalkalmazott – a jutalmakat is bukják

2020.04.11

 Meg akarja szüntetni a kulturális szférában dolgozó közalkalmazotti státuszt a kormány, derült ki a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból, melyet a húsvéti ünnep alatt kellene a szakmai szervezeteknek véleményezni. 

 

A két éves munkaidőkeret még durvább

2020.04.10

 A jelenlegi helyzetben, a munkanélküliség növekedésével a fizetés csökkentésekkel, a dolgozóknak egyre kisebb lesz az alkupozíciója. Nem tetszik, hogy heti 6 napot dolgozol? Akkor kereshetsz másik munkát.

 

Fillérekből menthetné meg magyarok százezreit a kormány a koronavírus-válságban

2020.04.10

 A legnagyobb fenntartásunk a magyar kurzarbeittal kapcsolatban azonban az, hogy csak május 1-én indul. A következő hetekben magyar munkavállalók százezreinek sorsáról döntenek majd a vállalatok, késlekedésnek ilyenkor nincs helye - főleg úgy, hogy már a bejelentéssel is elkéstünk, és a program részletei egyébként évek óta ismertek a német példa nyomán.

 

Aknák a bértámogatás igénylésben: hamis illúzió, hogy mindenkinek jár, aki elveszti a munkáját

2020.04.10

 Be kell mutatnia, hogy "a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben áll, és hitelt érdemlő módon alátámasztja, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek." 

 

1 | 2 | 3 | 4

Következő »