Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A két éves munkaidőkeret még durvább

2020.04.10

 

Jön a munkaidőkeret két évre történő hosszabbítása. A kormány úgy tűnik ezzel kíván boldog húsvéti ünnepeket a magyar dolgozóknak, akik ma fenntartják a magyar gazdaságot!

"A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali
intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet]
6. § (2) bekezdésében foglaltakon kívül a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (a továbbiakban: Mt.) azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a munkáltató legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet elrendelhet."

Már két hete is durván megvágták a válságra való tekintettel a munkavállalói jogokat, de úgy tűnik most még tovább mennek a "rugalmasságban". A két éves munkaidőkeret még durvább és nem csak időtartama miatt, mint a rabszolgatörvényben engedélyezett egy éves keret. Ahhoz ugyanis kollektív szerződés módosítás kellett, most ez nem kell. Eddig volt korlátja a munkaidőkeret meghosszabbításnak, most ez nem lesz.

Persze érthető a kormány szempontja, hogy a később ledolgozható munkaidővel, a dolgozók jogainak eltörlésével majd kevesebb elbocsájtás lesz, csak milyen áron?

A jelenlegi helyzetben, a munkanélküliség növekedésével a fizetés csökkentésekkel, a dolgozóknak egyre kisebb lesz az alkupozíciója. Nem tetszik, hogy heti 6 napot dolgozol? Akkor kereshetsz másik munkát.

Pluszban pedig ez a javaslat számos visszaélésre is ad lehetőséget. Egy két éves keretben számon tartani azt, hogy mennyi túlóránál jár az ember lehetetlen, illetve lehetséges lesz az is, hogy az élelmiszer boltokban most plusz munkára fogják a dolgozókat, és majd egy év múlva (persze ha még a cégnél vagy), akkor kapsz érte cserébe pihenőidőt. Ezzel a rendelet módosítással brutálisan trükközhetnek a túlórával a cégek.

Ez a mostani intézkedés abba a káros gazdaságpolitikai vonulatba illeszkedik, amely miatt pont sebezhetőbb a magyar gazdaság ebben a válsághelyzetben, hogy alárendelik a dolgozók jogait és életét a versenyképességnek és a nyugati tőke bevonzásának.

Miközben a cégek kapnak támogatást, a munkanélküliek alig kapnak valamit, a szociális válságra pedig nincs megoldás, tegnap kiderült a bankadót például majd visszaigényelhetik a bankok a válság elmúltával.

Amit a kormány jelenleg csinál nehéz máshogy tekinteni, mint hogy a járványügyi és gazdasági katasztrófából, még egy szociális katasztrófát is gyárt.

 

www.facebook.com/permalink.php