Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tavaly március előtt folyósított lakossági kölcsönök felét még mindig nem fizetik/Részlet

2021.08.15

Népszava 

A tavaly március előtt folyósított lakossági kölcsönök felét még mindig nem fizetik/Részlet

 

„Tavaly év vége óta mindössze 184 ezer, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni, 1,3 millió kölcsönt viszont még mindig nem törlesztenek. A vállalati hitelek közül 20 ezer került ki december óta a moratóriumból, mintegy 40-45 ezret továbbra sem fizetnek- írja a Népszava.

A lap a Magyar Nemzeti Banktól kapott adatokra hivatkozva közli: a vállalati hitelek közül 20 ezer került ki december óta a moratóriumból, mintegy 40-45 ezret továbbra sem fizetnek. A statisztika még a májusi állapotokat tükrözi, de a bankoktól kapott visszajelzéseik alapján az ügyfelek a nyári hónapokban sem kezdtek el tömegével kilépni a moratóriumból, a nem fizető ügyfelek száma pedig csak apránként zsugorodik. Az MNB egyébként azt javasolta június végén, aki tud, minél hamarabb kezdjen el törleszteni, nehogy milliókkal kelljen többet visszafizetni. A bankszövetség elnöke azt mondta a Telexnek adott interjújában, hogy a moratórium már csak Magyarországon téma.

MNB: akik tudnak, kezdjenek el fizetni

Bár a bankok konkrét megkeresései során az ügyfelek elenyésző száma jelezte csupán, hogy fizetési nehézségei adódnának a moratórium megszűnése esetén, a jegybank márciusi felmérése szerint a nem törlesztő ügyfelek 60 százaléka addig nem fizetné hitelét, ameddig erre lehetősége lesz. Hogy ez meddig lesz így, azt egyelőre bizonytalan. Az Orbán Viktor miniszterelnök által tavaly március közepén elrendelt általános törlesztési moratóriumot eredetileg tavaly év végén oldották volna fel, de a többszöri kormányzati hosszabbításnak köszönhetően az adósoknak szeptember végig még biztosan nem kell fizetniük. Hogy azután mi lesz, egyelőre nem tudni, a kormány mindenesetre nemzeti konzultációt indított az ügyben. Az is elképzelhető, hogy egészen a következő országgyűlési választások végéig fennmaradna a moratórium valamilyen formája. A jegybank és a hitelintézetek többször is jelezték, hogy ezt már nemigen tudják támogatni. Az MNB most arra hívta fel a figyelmet, hogy a moratórium hosszabb távú, a jelenlegihez hasonló, széleskörű fenntartása esetén a fogyasztóvédelmi és a banki hitelkockázatok is emelkednek. A hosszabbítás ezzel párhuzamosan az értékvesztések megugrásához is vezethet, a bankok hitelezési kapacitásának ebből eredő esetleges szűkülése pedig a járványból való kilábalás ütemét is lassíthatja. Az MNB ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az adósok többsége mielőbb újból megkezdje hitele törlesztését, és az esetleges hosszabbítással csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak.”

nepszava.hu/3129312_moratorium-1-3-millio-kolcsont-meg-mindig-nem-torlesztenek