Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service

2021.09.26

 

Végre újra felcsendülhet a "Na erre mit léptek, lipsik?! Gyurcsány alatt jobb volt?!" kórusa. Csakhogy a kóristák közül valószínűleg alig egy-kettő tudná megmondani, pontosan mit is jelent egy ország adósságbesorolása. Pedig benne van a nevében: azt jelenti, hogy az elemzők szerint milyen biztonsággal képes az adott ország fizetni az államadósságának kamatait és törlesztését.

Ez alapvetően három dologtól függ: az államadósság mértékétől, az ország gazdasági teljesítőképességétől (és az ebből származó adóbevételektől), valamint az állam adósságon kívüli költéseinek nagyságától. Tehát a jó adósságbesorolást többféleképpen is el lehet érni: a gazdaság dinamikus növekedésével (ez természetesen az ideális út), az állami (leggyakrabban jóléti) kiadások megnyírbálásával, vagy az államadósság egy részének törlesztésével. Ez utóbbit egészen extrém módon Ceaucescu alkalmazta, akinek az uralma alatt Románia visszafizette a _teljes_ államadósságát, miközben mai európai szemmel nézve elképzelhetetlen nyomorba taszította a lakosságot.

Ha az utóbbi tíz év gazdaságpolitikáját nézzük, az leginkább a multik által húzott exportvezérelt növekedésen, a reálbérek és a fogyasztás lassú emelkedésén, valamint nem utolsósorban a szocializmusból megörökölt kvázi "jóléti állam" teljes leépítésén alapult, beleértve az egészségügyet, az oktatást és a szegényeknek nyújtott szociális juttatásokat.

Mindez a sikeres kapitalizmus alapját jelentő szabad és versenyalapú vállalkozói környezet nélkül. Ennek eredményeként a szociális olló szakadék szélességűre nyílt, a magyar gazdaság életképessége teljes egészében a német autógyáraktól és az uniós transzferektől függ, a népességnek még a középosztály szintjén sincs semmilyen megtakarítása, államtól független, innovatív és versenyképes vállalkozói réteg meg egyszerűen nem létezik. És persze néhány millióan a 80-as évek Romániájának szintjén nyomorognak.

Viszont az tény, hogy az államadósság fizetését jelen pillanatban nem fenyegeti semmi. Ráadásul EU tagként a továbbiakban is igen komoly pénzek beáramlására számíthatunk. Mindez az egyéb, fentebb említett kockázatok figyelembevételével pontosan arra elég, hogy egy jó közepes adósságbesorolást kapjunk...

Panamajack

Hozzászólás

Hátsági Attila

Stool* historian rovatunkban:

A Ceausescu-féle államadósság-törlesztés további szépséghibája, hogy az adósságot korábban maga Ceausescu csinálta. A hetvenes években jól ment az olajbiznic, aminek a bevételét a Kárpátok géniusza elosztogatta, aztán kitalálta, hogy erre fogja a nemzetgazdaságot átállítani, felvett rengeteg hitelt, finomítókba fektette, sőt, Iránnal is megegyezett okosba' egy zsíros olajszállítmányban. A finomítók viszont olyan lassan épültek, hogy mire kész lettek, az olajár be volt szakadva, Pahlavi pedig már nem volt sehol.

Ceausescu ekkor megriadt, hogy a hitelezői elkapják, és inkább jött a nyomor. Mármint a nép számára, mert ő azért ekkoriban se élt annyira rosszul.

 

* Doesn't qualify even as "armchair".

www.facebook.com/dmagyarmuzsa