Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HVG: „Kiemelkedően fontos közérdek”, hogy minden ovis gyerek azonnal labdát kapjon a lábára

2019.09.14

 hvg.hu/kkv/20190912_Kiemelkedoen_fontos_kozerdek_hogy_minden_ovis_gyerek_azonnal_labdat_kapjon_a_labara

A Közbeszerzési Döntőbizottság folyamatban lévő eljárás ellenére engedélyezte, hogy az állami sportbeszerző cég 730 millióért leszerződjön kétezer sportszercsomag megvásárlására az ovis labdaprogramhoz. Az indok: kiemelkedően fontos közérdek.

Közbeszerzés keretében 730 millió forintért vett 2134 darab sportszercsomagot az állami BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési) Zrt. az ovis labdaprogramhoz – az erről szóló hirdetmény még nem jelent meg a közbeszerzési értesítőben, de az ajánlatok elbírálását már lezárták, és a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) engedélyezte a szerződéskötést.

A KD engedélyére azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásban érvénytelennek nyilvánított ajánlatot tevő Dalnoki Sport Kft. megtámadta a BMSK döntését. A KD augusztus 29-én indította meg a jogorvoslati eljárást a Dalnoki Sport kezdeményezésére, a BMSK szeptember 3-án kérelmezte, hogy ennek ellenére szerződést köthessen a győztesnek kihozott céggel. A KD egy nappal később már engedélyezte is a szerződéskötést, a Dalnoki Sport pedig 6-án visszavonta kérelmét.

Közérdekből

A BMSK arra hivatkozott, hogy a sportszercsomagok beszerzése (méghozzá azonnali beszerzése) „halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek” – a KD pedig elfogadta ezt. A BMSK érvelése zanzásítva és pontokba szedve:

 • A kormány határozatot hozott az ovis labdaprogram megvalósításáról – még 2018 végén, a projektre kerek egymilliárd forintot irányoztak elő.
 • „A program célja, hogy az ország teljes területén, valamennyi óvodában […] hozzáférhetővé váljanak a gyermekek számára a sportszerek, illetve azok használatával elérendő örömteli testmozgásos foglalkozások.”
 • „A program megvalósulásával várhatóan növekszik a sportoló gyermekek száma, javul a részt vevő gyermekek egészségi állapota, kialakul az igényük a rendszeres testmozgásra, valamint általános képességfejlesztésük valósul meg.”
 • Előbbi különösen fontos, mert az OECD adatai alapján az Európai Unió országain belül „Magyarországon az egyik legmagasabb a túlsúlyos és elhízott felnőttek aránya”, orvosi szakmai véleményekre alapozva a „szellemi és lelki fejlesztést már az óvodában meg kell kezdeni”.
 • „Az óvodás korú gyermekekkel a játékokon keresztül megszerettethető a sport.”
 • „A fentiek egyúttal alkotmányos kötelezettséget is jelentenek, amely levezethető az Alaptörvényből”, amelynek XX. (1) bekezdése alapján „Mindenkinek joga van a testi-lelki egészséghez”.
 • A szerződés megkötése halaszthatatlan, mert a nevelési év az óvodákban szeptember 1-ével kezdődik, ráadásul a kormányhatározat a 2019-es évre adta a beszerzéshez szükséges forrást.
 • Ha „a szerződés megkötése bármilyen késedelmet szenved, úgy az óvodák csak később tudják a sportszercsomagot megkapni, így a program által elérni kívánt cél megvalósítása is csak később kezdődhet meg.”

Labda, kapu, mez

Ami az ovisok „örömteli testmozgását” lehetővé tevő csomagokat illeti, a teljesség igénye nélkül az alábbi dolgokat tartalmazzák:

 • könnyített (290 gr) focilabda, 20 db,
 • megkülönböztető mez, 16 db,
 • önfelálló kapu, nagy, 4 db,
 • összehajtható kapu, nagy, 4 db,
 • 2 az 1-ben kapu és lábtenisz szett labdával és pumpával, 2 db,
 • 2 az 1 -ben profi edzőszett, vízzel, vagy homokkal tölthető bázissal, 2 db,
 • 4 az 1-ben edzőállomás, 2 db.

Nem teljesítenek rosszul

A közbeszerzés nyertese egyébként a debreceni Katker 2005 Kft. lett. A (többek közt) sportszer kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó vállalat ettől a szerződéstől függetlenül sem teljesít rosszul az állami szféra sportos közbeszerzésein: idén már kettőt nyertek (mármint az ovis labdaprogramon kívül):

A Katker az elmúlt években nemcsak állami megrendeléseket, de uniós pályázatokat is nyert. Egy alkalommal 40 millió forintot eszközök és szerszámok beszerzésére kondiparkok gyártási volumenének felfuttatásához. Másik alkalommal pedig 15 millió forintot két gumilap-gyártógépre és két gumitégla-gyártó formaszerszámra.

Állami megrendelések szempontjából az (ezúttal) legyőzött versenytársuknak, a Dalnoki Sportnak sem lehet oka panaszra, 2019-ben már az Oktatási Hivatalnál és a Magyar Labdarúgó-szövetségnél is sikerült megrendelést behúzniuk. Az ő ajánlatukat amúgy a BMSK most arra hivatkozva nyilvánította érvénytelennek, hogy a „megajánlott termékek a benyújtott dokumentumok felülvizsgálata után sem beazonosíthatók, a meghatározott termék jellemzőknek nem minden megajánlott termék tesz eleget”.

A közbeszerzésen e kettőn kívül volt még egy másik érvénytelen ajánlat, illetve még egy érvényes, de az drágább volt, mint a Katkeré.