Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Évforduló: Elvis Presley, a rock zsidó királya 40 éve halt meg

 

Évforduló: Elvis Presley, a rock zsidó királya ma 40 éve halt meg

2017-08-16 16:57:29

 Képtalálat a következőre: „elvis presley”

Igen, zsidó volt a szó legszigorúbb vallásjogi értelmében, Radnóti Zoltán főrabbi nyugodtan a Tórához hívhatta volna a lágymányosi zsinagógában. És büszke volt rá, a nyakában hordta jelet és imádott zsidó édesanyja síremlékén is gondoskodott a Dávid-csillagról.


elvis_gyerek.jpg

Alfred Fruchter rabbi a kis Elvis Presley szomszádjában élt. A tizenéves Elvis össze is barátkozott velük, némelykor ő volt a sábeszgój a családnál. A rebecen pár alkalommal kisegítette Elvis édesanyját és a király pályafutása során bőségesen meghálálta a segítséget, sokat adakozott zsidó célokra a szomszéd rabbicsalád emlékére. 

A történet igaz, de nem a teljes igazság. Ugyanis Elvis nem szabadott volna, hogy sábeszgój legyen és azért nem, mert nem volt gój egyáltalán (a gój szót a Szentírás a zsidókkal kapcsolatban is használja, mi azonban általában kerüljük, de a sábeszgójt egyszerűen így hívják, nem sértő szándékkal mondjuk). 

Nem volt „gój”, zsidó volt. Nancy Burdine, Elvis Presley szépanyja még gyakorló zsidóként élt. Az ő unokája Doll Mansell, Elvis rajongva szeretett édesanyjának, Gladys Smithnak az anyukája. Vagyis igaz ugyan, hogy csak egyetlen zsidó szépanyja volt a királynak, de mivel végig anyai vonalon „vitte” a család tovább a zsidó származást, vallásjogilag Elvis teljes értékű zsidó volt. Nem kellett volna betérnie ahhoz, hogy bármely közösség teljes jogú tagjává váljon. 

Itt látható az a kép, amelyen jól kivehető a Chai-jel Elvis nyakában, amelyet a kereszt mellett hordott: 

Tagja volt egy zsidó kultúrotthonnak, amolyan „Bálint Háznak” is, neki éjjel-nappal nyitva álltak, mert sok adományt kaptak tőle. Kabbalát is tanult zsidó fodrászától, Larry Gellertől, aki a lelki vezetőjévé is lett és ugyancsak ő vezette be a Zen-buddhizmus világába. 

Az édesanyját úgy temette el, hogy a sírra ráhelyeztetett egy Dávid-csillagot, vagyis nem csak tisztában volt azzal, hogy zsidó, de fontos is volt számára. 

Sokak szerint legkivált éppen amiatt, mert anyai örökség volt és Elvis Presley számára senki nem volt fontosabb, mint az édesanyja. Az élete összeomlásában is szerepet játszott korai halála. Az anyukája 42 évesen halt meg és ő is 42 éves volt, amikor meghalt. Az anya augusztus 14-én, a fia épp 40 évvel ezelőtt, augusztus 16-án. 

És ha kedvet kaptak hozzá, hogy körbenézzenek a zsidó Elvisszel kapcsolatban, szólunk, hogy Jeruzsálem és Tel-Aviv között üzemel egy hozzá címzett fogadó, amelyhez hozzátartozik a világ legnagyobb Elvis-szobra is, amely a képen látható. 

Isten nyugtassa a világ egyik méltán leghíresebb zsidóját, legyen áldás az emlékezete.

A Forward.com írása alapján  www.mazsihisz.hu/2017/08/16/evfordulo--elvis-presley,-a-rock-zsido-kiralya-ma-40-eve-halt-meg-10826.html#.WZYFwFb8-ws.facebook